Masz inne potrzeby niż ja. To cały czas próbuję przekazać. Fotografia nie ma 100 twarzy. Ma tysiące twarzy. Albo raczej miliony.
Kasa, nawyki, doświadczenie, potrzeby, aktualnie posiadany sprzęt, przekonania. Ilość kombinacji jest nieskończona.
I dlatego fora jeszcze żyją![]()
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Dlatego zaznaczyłem, że "dla mnie". Chętnie słucham argumentów osób mających odmienne zdanie ale tylko tych którzy mają coś wartosciowego do powiedzenia (Ty akurat masz).
Nie uważasz,że taki Canon 6D mII mógł dobrze godzic swoją funkcjonalnością zwolenników lustrzanek i bez luster? W LV wykrywał twarz, więc może i wykrywanie oka by się dało ogarnąć,wizjer optyczny był,a przez odchylany ekran można kadrować z ciekawej perspektywy bez czołgania sie?
Kadrowanie na LCD w ostrym słońcu? Raczej słabe rozwiązanie więc należałoby zerknąć w wizjer co w przypadku 6D wiąże się z opuszczeniem lustra. Dokładany wizjer EVF? Można i tak tylko wtedy robi się pokraczny odpowiednik bezlustra.
Optymalnie byłoby gdyby równolegle rozwijano lustra i bezlustra wtedy każdy wybrałby to co lubi.
Ostatnio edytowane przez Przemek_PC ; 04-08-2023 o 15:54
W ostrym słońcu masz wizjer i to optyczny przecież... na bezlustrze identycznie,tyle,że elektroniczny.
Ale jeśli w lustrzance opuścisz lustro żeby skorzystać z wizjera optycznego to tracisz wszystkie korzyści trybu LV.
Zbrojenia na igrzyska olimpijskie w Paryzu ciag dalszy ?
Canon RF 200-500mm f/4L IS USM bedzie mial premiere w Q4 tego roku. Bedzie to nastepca Canon EF 200-400mm f/4L IS USM 1.4 z 2013 roku. Nowy model RF nie bedzie mial wbudowanego telekonwertera, ale za to dostajemy szerszy zakres ogniskowych i mniejsze rozmiary. Cena 15999$ wiec w Polsce mozemy spodziewac sie okolicy 80000 zl.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Jeszcze z ciekawych rzeczy to dzisiaj wypuścili kamerę z sensorem SPAD
https://www.canonrumors.com/canon-la...sensor-camera/
Kamera będzie kosztować 25000$ i daje możliwość uzyskania wyraźnego obrazu w kolorze przy oświetleniu rzędu 0.001 lux. Rozdzielczość 3.2 MPx
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner