Kiedyś był elektroniczny wizjer na optyczny lustrzanek.
https://www.gokocamera.com/english/soldout/mvc-10w.php
Kiedyś był elektroniczny wizjer na optyczny lustrzanek.
https://www.gokocamera.com/english/soldout/mvc-10w.php
Kupy to się nie trzyma myślenie, że tylko to, co zrobią producenci, jest jedynie słuszne.
Otóż od dawna każda lustrzanka jest klasycznym bezlusterkowcem w trybie LV, a do tego wystarczy podnieść lustro, jednakże wtedy nie ma celownika, a więc dołączany w sankach, lub oddzielnie wbudowany w korpus, by się przydał, i byłby aparat hybrydowy łączący zalety jednego i drugiego systemu, używane w zależności od preferencji i potrzeb, ale nie dało by się ludziom wcisnąć całej masy nowych obiektywów, o które nikt nie prosiłLudzie potrzebują optyki do bezlusterkowców tylko dlatego, że są bezlusterkowce
![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
No jasne. Tak samo jak potrzebują optyki do lustrzanek tylko dlatego że są lustrzanki. Przecież były celowniki ramkowe i jakoś dawali rady. W głowach się poprzewracało zupełnie od tych wynalazków...
BTW: jeszcze takiego zgłosili:
Canon RF 24-300mm f/4-5.6L IS USM
https://www.j-platpat.inpit.go.jp/p0200
z drugim wariantem zaczynającym się od F2.8
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-08-2023 o 01:47
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wbrew pozorom sie trzyma, i to z dwóch powodów. W pewnych sytuacjach wizjer optyczny jest lepszy w ogóle (czarne studio, low key i błysk). Dla mnie wizjer optyczny jest lepszy zawsze. Nie lubię elektronicznego. To dlaczego go chcę? Bo w trybie lustrzankowym NIE MA eyefocusa, a to jest dla mnie (praawie) jedyna zaleta bezlustra.
Nie. Niby tak, ale nie. Chcę większej wygody.
To by było coś czego bym chciał. Tylko zrobić styki w lustrzance https://www.bhphotovideo.com/c/produ...amera_pro.html
No jasne. Jeszcze może zaraz usłyszę że mam miec klatkę i gimball.
Nie filmuję aparatem. Ja tylko fotografuję. Jesli już coś chce filmować to robie to smartfonem.
Ciekawostka, ale nic dziwnego, że nie zrobiło sie to popularne.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Czego nie rozumiesz? Przecież wtedy nie pracuje na zoombie, a mam lustro w trybie LV i eyefocus.
Czy on jest odchylany, dopinany, wsuwany w sanki lampy to drugorzędna sprawa, w niuansach, w praktyce użytkowania byłyby różnice, ale każde z tych rozwiązań bym wziął.
Wizjer optyczny takiego hybrydowego aparatu bym używał głównie w studiu, eyefocus tam mi nie jest potrzebny.
Ja mam lustrzankę i bezlusterkowca i używam ich wymiennie. Dla mnie to norma, że rózny sprzęt do różnych celów. Problem tkwi w optyce. Kupno kolejnego obiektywu to z jakim mocowaniem? Bezlusterkowym byłoby sensowniejsze, ale tym samym wykluczam używanie go z lustrzanką. Za kilka lat zrobią się dwa zestawy optyki. Ja i tak już mam za dużo szkieł, zdublowane ogniskowe w systemie lustrzankowym. Stałki ta sama ogniskowa różne jasności, w dodatku te same ogniskowe w zoomach.
Niestety czas leci i gdy szkieł bezlusterkowych będę miał więcej, tych z bagnetem lustrzankowym w jakiejś części sie pozbędę to popatrzę na taką hybrydową lustrzankę (o ile ją wyprodukują) z wyrzutem i pomyślę sobie: bujajcie się, to trzeba było pokazac kilka lat wcześniej, teraz to ja mam was gdzieś, nie kupię.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-08-2023 o 12:10
Korzystanie z lustrzanki w trybie LV to trochę jak słuchanie winyli zgranych do pliku. 11 lat temu kupiłem pierwszego bezlusterkowca Panasonic GH2 i bardzo polubiłem jego EVF. Z ulgą odetchnąłem kiedy bezlusterkowce osiągnęły poziom jakościowy lustrzanek i Canonowe DSLR mogłem odstawić na półkę. Dla mnie wizjer optyczny nie ma żadnych zalet w stosunku do EVF. Najbardziej na EVF narzekają ci którzy go nie używają ale tak jest w wielu dziedzinach.
Dobrze, że napisałeś: dla mnie.
Mam nadzieję, że nie miałeś mnie na myśli, używam bezlustra od 2 lat i robię nim pewnie 80-90% zdjęć. Eyefocus to coś fantastycznego, jak sie tego posmakowało to już człowiek nie wróci do czegos innego. ale ... nie wszystkie zdjęcia wymagają płytkiej GO no i na fotografowaniu ludzi fotografia sie nie kończy.
Potrzebujesz może różowych slipek w białe grochy, na szelkach? Nie? Trudno, jakiś chętny na pewno się znajdzie![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Ponad 40 lat używałem lustrzanek i pożegnałem się z nimi bez bólu.