"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Candar, oczywiscie najtańsze body mają na celu jedynie złapanie klienta by wszedł w system. Można powiedzieć, że podobną rolę pełnił 6D. Tanie wejście w system. Natomiast były świetne puszki APS-C, przynajmniej u Nikona - D500.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
A jeśli zarżną linię M, to co będzie robiło za ML dla mas? Wypatroszony korpus z linii R? Przecież jakby nie patroszyli, to gabarytów M-ek nie uzyskają. Będąc użytkownikiem R-ki za nic nie pozbyłbym się M6II i świetnych, małych szkiełek. System idealny w podróży.
Wycofanie z produkcji M6 Mk II to jeszcze nie zapowiedź zarżnięcia linii "M". Ten aparat to po prostu pomyłka, albowiem przy swoich potencjalnych możliwościach nie ma nawet własnego celownika, który ułatwiałby ich wykorzystanie bez kolidowania z możliwością równoczesnego zastosowania z lampą błyskową. Może powstanie wersja z celownikiem i nie widzę tu związku z proroctwami na temat ML APS-C z bagnetem R. Utrzymanie linii małych korpusów wydaje się być pożądane aby konkurować nimi z Olympusem, Fuji, i z Panasonikiem, a małe korpusy to większość rynku.
Ewidentnie natomiast brakuje semi-profi APS-C ML i tego się należy spodziewać w serii z bagnetem R. O ile im znowu nie odbije jakaś szajba z niekompatybilną nową linią obiektywów, lecz z powodu braku lustra nie powinno się coś takiego wydarzyć, to ewolucyjnie wkroczą na tę samą ścieżkę, co Nikon i Sony.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Ograniczenie roli R7 do kropów z obiektywów tele RF przez brak dedykowanych obiektywów aps-c to by była porażka.
Ostatnio edytowane przez capo-di_tutti-capi ; 06-05-2022 o 11:43
Canon wypuścił niezliczoną ilość puszek APS-C poczynając od semi-pro 7D i 20D oraz całej serii dwucyfrowej aż po czterocyfrowe wydmuszki. Do tego wyszło zaledwie kilka szkieł EF-S, z których 10-18 i 55-250 to taniutkie rewelacje dla każdego.
Nie wyobrażam sobie żeby do jednego niszowego body naprodukować serię dedykowanych szkieł. Nawet nie wiadomo czy małych i tanich czy wielkich i drogich jak to body.
Ostatnio edytowane przez marfot ; 06-05-2022 o 12:35
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kiedyś o tym dyskuowalismy. Wyjdzie na moje, zobaczysz.
Bezlustra się trzyma źle. Są za małe. Może to plus dla podróżników albo filmowców, ale dla innych niekoniecznie. Zysk będzie na rozmiarach optyki, o ile zrobią jakieś cropowe tele, w co jednak wątpię.
Co do sensu. Nie widzisz sensu takich body R. Ale dla Canona nie ma sensu utrzymywanie kilku linii bagnetów. Zlikwidowaniu ulegnie więc linia M, body APS-C, bo ten segment dołuje. To w tym jest sens.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 10-05-2022 o 01:24
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
No zobaczymy. Sam jestem ciekaw. Oni mają na pewno konkretne dane ze sprzedaży więc nie podejmują takich decyzji na ślepo. Dla mnie takie body byłoby bezsensowne ale Canon zawsze wie lepiej.
BTW: 7D mkII też zakładałem że nie wyjdzie, a podobno to body w swoim czasie miało całkiem niezłe wzięcie.
Kapitan Wagner
Aps-c dołuje może dlatego bo oferta w tym segmencie jest kiepska.
Dobrą ofertę aparatów i obiektywów ma tylko Fuji.
W Sony brak zaawansowanego ergonomicznie korpusu.
W Canon 4K po kropie i jeden "lepszy" obiektyw [32/1.4].
W Nikon oferta minimum.