Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1204

Wątek: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Ja siedzę w Nikonie Z i się wkurzam ze względu na brak jasnych stałek - tych 1.2. Po co ogromna dziura bagnetu, jak nie dają odpowiedniej oferty obiektywów? Dziurę zrobili dla manualnego 58/0.95? Jest 50 mm, a 85 ma być (kiedy?). Brak oferty dla wymagających fotografów ślubnych (i portretowych) - tzn mają albo stałki 1,8 albo zoomy 2.8. Nawet patrzyłem w stronę Canona, ale cena R5 i kilku jasnych szkieł mnie mocno ostudziła.
    Trzeba sobie powiedzieć, ze oferta zarówno Canona jak i Nikona jest na razie mocno niepełna jesli chodzi o szklarnię. Nie sądziłem, że to będzie problem, licząc na Sigmę. No i się na razie zawiodłem, na razie producenci niezależni w praktyce nic (ciekawego, z AF) nie oferują na C i N, co jest mocno dziwne. Nie mogą? Chyba tak. Choć przy braku chipów itp podzespołów Sigma i tak nie może wyprodukować więcej, więc robi dalej tylko na Sony. Tak to sobie tłumaczę.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie sądziłem, że to będzie problem, licząc na Sigmę. No i się na razie zawiodłem, na razie producenci niezależni w praktyce nic (ciekawego, z AF) nie oferują na C i N, co jest mocno dziwne. Nie mogą? Chyba tak. Choć przy braku chipów itp podzespołów Sigma i tak nie może wyprodukować więcej, więc robi dalej tylko na Sony. Tak to sobie tłumaczę.
    Myślę, że Sigma i Tamron poszły w ślady Samyanga i Zeissa i mają ugadane z S, że nie wypuszczą szkieł z AF pod RF i Z. Miały dużo czasu, żeby opracować odpowiednie konstrukcje. Przecież wiedziały od dawna co szykują N i C, jakie bagnety itp.
    Tylko Chińczycy się nie pitolą i klecą coś po swojemu. Za 5-8 lat osiągną poziom Tamrona.
    W lampach błyskowych wycięli doszczętnie "oryginały" C i N.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Myślę, że Sigma i Tamron poszły w ślady Samyanga i Zeissa i mają ugadane z S, że nie wypuszczą szkieł z AF pod RF i Z. Miały dużo czasu, żeby opracować odpowiednie konstrukcje. Przecież wiedziały od dawna co szykują N i C, jakie bagnety itp.
    Tylko Chińczycy się nie pitolą i klecą coś po swojemu. Za 5-8 lat osiągną poziom Tamrona.
    W lampach błyskowych wycięli doszczętnie "oryginały" C i N.
    To są teorie spiskowe niczym nie poparte Raczej w grę wchodzi ochrona patentów na bagnety RF i Z przez Canona i Nikona. Sigma i Tamron jako japońskie firmy nie podłożą głowy pod topór, aby tłuc szkła z bagnetem RF bez zgody i licencji Canona.

A faktem już jest, że Tamron sprzedał swoją konstrukcję Nikonowi (pisałem o tym wyżej: Tamron 28-75 mm F2.8 Di III RXD do Sony E zmienił szaty na Nikkora Z 28-75 mm f/2.8) https://spidersweb.pl/2021/12/nikon-...-mm-f-2-8.html Co też potwierdza powyższe o zamknięciu bagnetu dla niezależnych.

Wszelkie insynuacje typu: "Sigma i Tamron poszły w ślady Samyanga i Zeissa i mają ugadane z S" to bajeczki dla grzecznych dzieci Słowo klucz -> OTWARTY BAGNET dla wszystkich produktów.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 07-02-2022 o 12:40
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów