sa osoby, ktore wola cropa, bo moga obleciec "500mm" raptem duzo tanszym 300mm![]()
ja sam mam 80D jako drugie body do 6D2. poza tym ze mam go zawsze z 15-85 w plecaku na miasto/rower, to jeszcze w podroz/plener pakuje jako drugie body (w tym w roli telekonwertera). i taki kombos dwoch korpusow o identycznej obsludze (to sa naprawde dwie krople wodki) tylko innym rozmiarze matrycy jest absolutnie fenomenalny. tylko to bardziej jest pod landszafciarza/przyrodnika niz pod obecny target R (studyjni / kotletowi / onanisci sprzetowi), a i w aparatach bez normalnego celownika kwestia rozstawu punktow AF odpada (miedzy 80Da 6D2 bardzo mocno widac roznice)
trzeci egzemplarz RF 28-70/2 ma dotrzec pod koniec sierpnia do Warszawy, taki jeden pan od 3 miesiecy czeka na zamowienie.
wiec jakos w grudniu jak ten jeden pan dojdzie do wniosku (uwaga, bedzie spojler, zupelnie niespodziewany, w zyciu nikt by sie nie domyslil!), ze tego wiadra nie da sie nosic, a tyle siana za szklo do trzymania na polce w domu to bez sensu... to bedzie na Allegro uzywka do kupienia. sprawdzac, zagladac, moze jeszcze pod koniec 2021 jakis nowy frajer sie nadzieje na to szklo-misia do foldera reklamowego
ze RP sie sprzedaje, to sie nie dziwie. bardzo dobry produkt-marchewka: wiele obiecuje i malo kosztuje. i rynek wtorny tez niezle generuje (pomijajac duze bonusy producentow zapasowych akumulatorow), Canon to niezle wykminil
z drugiej strony takie cropowe szklo 100-400 czy chocby 300/4 albo 400/4 moglyby byc sporo mniejsze niz wersje pelnoklatkowe. i tansze. dla grupy odbiorcow, ktorzy i tak nigdy FF nie kupia, to mogloby nawet miec finansowa racje bytu. moze z czasem, jak Nikon i Canon ogarna sie z przejsciem na bezlustra, takie cropowe szkla Z/RF sie pojawia...