Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
Dodajmy, że większość osób używających 7d to ptasiarze, spoterzy i inni od sportów, którzy używają tele pod pełną klatkę, gdyż do apsc nie było żadnych dłuższych dedykow. Obecnie zysk zerowy bo szerszy rozstaw punktów AF już z bezlustrem nie ma szans
sa osoby, ktore wola cropa, bo moga obleciec "500mm" raptem duzo tanszym 300mm

ja sam mam 80D jako drugie body do 6D2. poza tym ze mam go zawsze z 15-85 w plecaku na miasto/rower, to jeszcze w podroz/plener pakuje jako drugie body (w tym w roli telekonwertera). i taki kombos dwoch korpusow o identycznej obsludze (to sa naprawde dwie krople wodki) tylko innym rozmiarze matrycy jest absolutnie fenomenalny. tylko to bardziej jest pod landszafciarza/przyrodnika niz pod obecny target R (studyjni / kotletowi / onanisci sprzetowi), a i w aparatach bez normalnego celownika kwestia rozstawu punktow AF odpada (miedzy 80Da 6D2 bardzo mocno widac roznice)

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
żyjemy w równoległym świecie
ja widze jak wszelkie wynalazki Rpodbne zarówno szkła jak i aparaty znikają na pniu, nawet na forumie był watek gdzie kupić nowe szkło 28-70 bo ni ma
trzeci egzemplarz RF 28-70/2 ma dotrzec pod koniec sierpnia do Warszawy, taki jeden pan od 3 miesiecy czeka na zamowienie.

wiec jakos w grudniu jak ten jeden pan dojdzie do wniosku (uwaga, bedzie spojler, zupelnie niespodziewany, w zyciu nikt by sie nie domyslil!), ze tego wiadra nie da sie nosic, a tyle siana za szklo do trzymania na polce w domu to bez sensu... to bedzie na Allegro uzywka do kupienia. sprawdzac, zagladac, moze jeszcze pod koniec 2021 jakis nowy frajer sie nadzieje na to szklo-misia do foldera reklamowego

ze RP sie sprzedaje, to sie nie dziwie. bardzo dobry produkt-marchewka: wiele obiecuje i malo kosztuje. i rynek wtorny tez niezle generuje (pomijajac duze bonusy producentow zapasowych akumulatorow), Canon to niezle wykminil

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
Czyli jak widać APS-C jest nie tylko dla oszczędnych
Tele i tak mają większe pole krycia, nie ma sensu sztucznie ograniczać szkiełka do APS-C, skoro może być do FF.
z drugiej strony takie cropowe szklo 100-400 czy chocby 300/4 albo 400/4 moglyby byc sporo mniejsze niz wersje pelnoklatkowe. i tansze. dla grupy odbiorcow, ktorzy i tak nigdy FF nie kupia, to mogloby nawet miec finansowa racje bytu. moze z czasem, jak Nikon i Canon ogarna sie z przejsciem na bezlustra, takie cropowe szkla Z/RF sie pojawia...