Dziala to juz w tak wielu dziedzinach zycia, ze trzeba chyba wyjsc z wiezienia po 20 latach, zeby byc zaskoczonym. A platformy streamingowe? Filmy VOD? Spotify? Carshare? Mozna wymieniac bez konca.
Dziala to juz w tak wielu dziedzinach zycia, ze trzeba chyba wyjsc z wiezienia po 20 latach, zeby byc zaskoczonym. A platformy streamingowe? Filmy VOD? Spotify? Carshare? Mozna wymieniac bez konca.
Canon R8 + RF15-35mm f2.8L + RF 85mm 2.0 + RF 50mm 1.8 + RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + M6 mkII + EF-M 22mm 2.0 + Canon V10
www.hubertmultana.pl
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Nie twierdzę, że jestem zaskoczony, natomiast nie wiem jak Ty ale Ja widzę pewną różnice miedzy VOD czy carsharingiem (gdzie opłata wstępna wynosi zazwyczaj 0), a stosunkowo dużą opłatą wstępną jaką jest zakup pojazdu gdzie część funkcji w nim występujących będę musiał opłacać dodatkowo na zasadach subskrypcji miesięcznej bo tak wymyślił producent.
Osobna kwestia, że bez sporej części tego co wymieniasz i możesz wymieniać bez końca jak sam twierdzisz sporo ludzi może się na dziś swobodnie obejść, bez samochodu istotna cześć ludzi na świecie się nie obywa.
Konfigurowales kiedys auto w salonie? Ja tak. Za podgrzewanie foteli zaplacilem 5000 zl. A korzystam z nich kilkanascie razy w roku wracajac z nart. Zdecydowanie wolalbym w trakcie 4 letniego leasingu placic sobie abonament w miesiacach gdy jezdze w Alpy niz wydawac na raz 5000 zl. Wiem, ze to anegdotyczny przyklad i do tego dosc glupi, ale z doswiadczenia wiem, ze "nowe" rozwiazania zazwyczaj krytykuja osoby, ktore slyszaly o nich tylko na papierze i mysla sobie, ze kiedys to bylo.
Canon R8 + RF15-35mm f2.8L + RF 85mm 2.0 + RF 50mm 1.8 + RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + M6 mkII + EF-M 22mm 2.0 + Canon V10
www.hubertmultana.pl
https://www.youtube.com/@HubertMultana
A wiesz ile kosztują podgrzewane fotele z przodu z tyłu i kierownica w bmw? Ja nie chce pamiętać
No co zrobić skoro to kryterium wozu u Żony....Nie ma to nie nada się na zimę.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 19-09-2023 o 07:20
|linktr.ee/zbigniewurban5150|
||Canon R | ef35/2 IS, sigmy ef 35 i 50/1.4 art, 7A50/1.1, VM75/1.5, ef85/1.2L II, ef16-35/4L IS, RF70-200/4L IS, RF24-105/4L|BG-E22||
||Fuji Xpro3 xf27/2.8 R WR | iPhone 14 PRO||
a nie taniej podgrzewanie auta na pilota?
mialem taka przyjemnosc z wypozyczalni na polnocy Finlandii w zimie: wystarczy 10 minut wczesniej odpalic z pilota grzalke. potem wychodzisz, odsniezasz (czasem dluzej niz 10 minut bo zima w Finlandii to juz na powaznie jest) i jak sie juz dostaniesz do poziomu karoserii to pod spodem chocby skaly-sr*ly nie ma nawet szansy zeby cos trzeba bylo skrobac. do srodka mozesz wsiadac w lekkiej bluzie przy -5C na dworze.
podgrzewane siedzenia?![]()
![]()
![]()
Na pilota też jest tzn przez apke w fonie. Samochód chyba ma własnego gsma czy cos. H wie jak to działa, podobnie ma mini wszystko można z apki zrobić.
Ostatnio edytowane przez cybulski ; 19-09-2023 o 09:09
|linktr.ee/zbigniewurban5150|
||Canon R | ef35/2 IS, sigmy ef 35 i 50/1.4 art, 7A50/1.1, VM75/1.5, ef85/1.2L II, ef16-35/4L IS, RF70-200/4L IS, RF24-105/4L|BG-E22||
||Fuji Xpro3 xf27/2.8 R WR | iPhone 14 PRO||
Ja zupełnie nie chciałem rozpoczynać dyskusji o konfigurowaniu samochodów ani o jakichś preferencjach grzanych foteli.
Chciałem tylko zaznaczyć trend (nie nowy globalnie), że nawet w konserwatywnej dość motoryzacji zaczyna się wprowadzanie modelu subskrypcyjnego i można to różnie oceniać ale jednak ja wolałbym mieć wybór czy chce subskrypcje czy może płatność jednorazową.
Swoją droga w mojej ocenie modele subskrypcyjne nie powstały po to żeby klient końcowy miał taniej i lepiej (tak sugeruje to Hubert z czym się nie zgadzam bo jak podpowiada mi doświadczenie skończy się tak, że aby mieć opcje podgrzewania najpierw trzeba zapłacić 5000 za kryterium techniczne, później abonament za możliwości uruchomienia tego w dowolnym momencie) ale aby firmy miały dobrze zwymiarowane względnie stałe wpływy.
Wracając do fotografii ja czekam aż ktoś wprowadzi jakieś usprawnienia dodatkowe funkcje w tym modelu w aparatach albo wprowadzi oprogramowanie edycyjne płatne na minuty wykorzystania![]()
Ostatnio edytowane przez robcio ; 19-09-2023 o 09:23
To jest jedyny powód dla którego firmy zaczęły stosować subskrypcje. Jest to tendencja absolutnie globalna na rynku IT - przechodzi też do innych dziedzin.
Subskrypcja zapewnia firmie przewidywalny dochód rozłożony w czasie. Pięknie to wygląda przede wszystkim w korporacyjnych tabelkach. No i mniej trzeba walczyć o bieżącą sprzedaż...
p,paw
https://pawel.online | R5 | RF 14-35 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Izrael i Ziemia Święta
Ja to doskonale wiem dlatego jak napisałem wyżej cenię sobie fakt, że póki co jest jeszcze gdzieniegdzie wybór bo nie wszystko jest subskrypcją.