Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1204

Wątek: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    A weź mi niczego nie wmawiaj, proszę. Dobrze wg mnie by było, gdyby można było sobie rozwijać system w każdym segmencie cenowym. Obecnie Canon olewa średnią półkę RF i nie dopuszcza producentów niezależnych sam nie oferując żadnej sensownej optyki do APS-C, a jedynie jakieś śmiechu warte wypizdki w chorych cenach. Gdybym np. zrezygnował z R7 jako konia roboczego w fotografii przyrodniczej, to co ja nim więcej mogę robić, i jakimi obiektywami, żeby to się kupy trzymało? Na wieki wieków EF-y przez gazrurkę, a i tych do APS-C nigdy do koloru, do wyboru, nie było?
    Sęk w tym, że ty chcesz mieć w APS-C matrycę o dużym DR by cos z niej wyciągac, że chcesz mieć świetna optykę itp. po to by z taniego średniaka miec efekty takie jak te gdy widzisz najlepsze zdjęcia. Zapomnij, tego nie dostaniesz. I nigdy tego nie miałeś. Po prostu widzisz, ze to co masz coraz bardziej odstaje od topowego sprzętu. Ja piszę o górnej półce, a Ty o APS-C. APS-C nigdy nie było u Canona dobre (Nikon traktował to zdecydowanie bardziej serio - D500 dowodem). Ani za lustrzanek, ani w bezlustrach. I nie będzie. I optyki też nie będzie. Masz pecha zajmować się działem fotografii mającym duże wymagania co do sprzętu.
    Patrząc na stopkę i co uzbierałeś to sorry, ale czego Ty oczekujesz? Wiem, ma być świetne/ostre, małe, lekkie, niedrogie. Wszystko na raz. Zdaj sobie sprawę raz na zawsze, że to marzenia, a nie realia.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Sęk w tym, że ty chcesz mieć w APS-C matrycę o dużym DR by cos z niej wyciągac, że chcesz mieć świetna optykę itp. po to by z taniego średniaka miec efekty takie jak te gdy widzisz najlepsze zdjęcia. Zapomnij, tego nie dostaniesz. I nigdy tego nie miałeś. Po prostu widzisz, ze to co masz coraz bardziej odstaje od topowego sprzętu. Ja piszę o górnej półce, a Ty o APS-C. APS-C nigdy nie było u Canona dobre (Nikon traktował to zdecydowanie bardziej serio - D500 dowodem). Ani za lustrzanek, ani w bezlustrach. I nie będzie. I optyki też nie będzie. Masz pecha zajmować się działem fotografii mającym duże wymagania co do sprzętu.
    Patrząc na stopkę i co uzbierałeś to sorry, ale czego Ty oczekujesz? Wiem, ma być świetne/ostre, małe, lekkie, niedrogie. Wszystko na raz. Zdaj sobie sprawę raz na zawsze, że to marzenia, a nie realia.
    Ale dlaczego ciągle przypisujesz mi jakieś wygórowane oczekiwania? Może jakiś obiektyw klasy SONY FE 16-55mm f/2,8 by mi wystarczył? Nie przyszło Ci to do głowy?

SONY ma taki obiektyw, Fuji ma ich chyba kilka, a stałki mnie nie interesują w ogóle. Jeden przyzwoity, podstawowy zoom, i szlus! No i aparat, w którym nie jest jego największą wadą to, co miało być jego największą zaletą

No i obiektyw zoom do 600 mm i o jasności max 6,3, a nie dłuższy i ciemniejszy. To aż tak wiele?

Skoro już wdepnąłem w system RF-S, to chciałbym czegoś, czego się nie doczekałem w systemie EF-S, a nie jedno chimeryczne pudełeczko.

A co do oczekiwań co do DR to bardzo wyraźnie pisałem, że zasadnicza różnica pomiędzy FF a APS-C zasadza się właśnie na różnicy w wielkości pikseli matrycy, i chciałbym, aby tak zostało, bo gęstości matryc FF zbliżające się do APS-C skutkują pogorszeniem jakości obrazu. Ja to odróżniam i mam też FF do zadań specjalnych, a właściwie niespecjalnych
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Ale dlaczego ciągle przypisujesz mi jakieś wygórowane oczekiwania?

No i obiektyw zoom do 600 mm i o jasności max 6,3, a nie dłuższy i ciemniejszy. To aż tak wiele?

Skoro już wdepnąłem w system RF-S, to chciałbym czegoś, czego się nie doczekałem w systemie EF-S, a nie jedno chimeryczne pudełeczko.
    Przez 30 lat Canon nie zrobił takiego zooma do 600 mm dla lustrzanek, a Ty sie spodziewasz, że da to szybko w bezlustrach? Może w ogóle takiego nie dać. Na co ty liczyłeś? Myslenie życzeniwe to sie nazywa. Każdy trąbi, że lepiej mieć szkła natywne na dany bagnet, Canon takiego zooma nie ma i wchodzisz w Canona R wiedząc, że Sigma, Tamron nie robią na razie (i może nigdy nie będą) zooma jakiego chcesz, że musisz katować swoje 100-400 przez adapter. Szkła do 600 są większe, najlepsza z nich to Sigma 60-600 i co? Cena, waga, wielkość do zaakceptowania? Wiesz, że matryce Sony są ciekawsze. Możesz używać adapter nie EF - RF tylko EF - Sony E albo EF - Nikon Z. W tamtych systemach znajdziesz natywne zoomy do 600 mm i będziesz miał opcje stopniowego przesiadania sie na to co chcesz. Na co ci 6 szt. body Canona? Rozum przegrywa z sentymentem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 15-01-2024 o 23:23
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów