Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1204

Wątek: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    O! Jak mi jest dobrze, że przestałem wyczekiwać nowości od Canona, a zacząłem skupować za grosze jego antyki! Zgłębianie historii jest tak pasjonującym zajęciem, że nie ma czasu na rozważania nad przyszłością. Spokojnie poczekam, aż ona stanie się historią, i wtedy będą ją zgłębiał

P.S. Mój pierwszy- jak dotąd i na wieki wieków- obiektyw klasy L okazał się pierwszym zepsutym obiektywem firmy Canon, jaki posiadłem, a nie spieprzył mi się nigdy ani jeden plastikowy kitowy słoik z plastikowym bagnetem. Koszt jego naprawy doszedł prawie do 900 PLN, czyli więcej, niż jakikolwiek plastikowy obiektyw, zwłaszcza używany. Całe moje szczęście, że koszt naprawy pokrył sprzedawca owego feralnego szkiełka, ponoć najlepiej wykonanego obiektywu w historii firmy Canon, czyli 100-400L II. Zepsuły się wyłączniki AF i limitera AF, a obiektyw był ciągle w trybie AF. Tak banalna rzecz, jak zwykły pstryczek-elektryczek, który powinien niezawodnie działać, jak wyłącznik od lampki nocnej, wskutek posuniętej do absurdu miniaturyzacji i "zaawansowania technologicznego", zamiast zostać wymienionym za 5 PLN wymagał wymiany razem z 1/5 obiektywu
    Oj tam, oj tam

Im dalej w las, tym więcej "niespodzianek" - na przykładzie RF 100-500mm F4.5-7.1L IS USM za 14k zł

BTW - Sekret zepsutego elementu: Canon RF 100-500mm f4.7-7.1 https://www.lensrentals.com/blog/202...-7-1-teardown/

"Dlaczego więc kilka z nich pękło podczas transportu? Nie mam pojęcia. Moją pierwszą myślą, biorąc pod uwagę, że jest zima, był być może szok temperaturowy, przesiadka z ciężarówek o temperaturze poniżej zera do ciepłych pomieszczeń czy coś takiego. Ale poprosiłem kilka osób o większej wiedzy niż ja i nikt nie uważa, że ​​jest to możliwe. Te, które pękły, to wszystkie wczesne wersje z podobnego zakresu numerów seryjnych, być może na początku były jakieś wadliwe elementy."
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_1509smlsml.jpg
Wyświetleń:	172
Rozmiar:	98,8 KB
ID:	8040

ps
    kupując starszą L-kę typu 100-400 i 70-200 z ISem sprawdzajcie, czy działa IS. Przy zakupie używanego 70-200 2,8 L USM IS od razu po podpięciu przy sprzedającym okazało się, że IS padł i rzekomo nawet o tym nie wiedział.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 18-05-2022 o 08:06
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów