O, to jest plotka:
https://www.canonwatch.com/the-next-...-14-35mm-f-4l/
Jak się potwierdzi to czeka mnie rozstanie z ukochanym![]()
O, to jest plotka:
https://www.canonwatch.com/the-next-...-14-35mm-f-4l/
Jak się potwierdzi to czeka mnie rozstanie z ukochanym![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
sa osoby, ktore wola cropa, bo moga obleciec "500mm" raptem duzo tanszym 300mm![]()
ja sam mam 80D jako drugie body do 6D2. poza tym ze mam go zawsze z 15-85 w plecaku na miasto/rower, to jeszcze w podroz/plener pakuje jako drugie body (w tym w roli telekonwertera). i taki kombos dwoch korpusow o identycznej obsludze (to sa naprawde dwie krople wodki) tylko innym rozmiarze matrycy jest absolutnie fenomenalny. tylko to bardziej jest pod landszafciarza/przyrodnika niz pod obecny target R (studyjni / kotletowi / onanisci sprzetowi), a i w aparatach bez normalnego celownika kwestia rozstawu punktow AF odpada (miedzy 80Da 6D2 bardzo mocno widac roznice)
trzeci egzemplarz RF 28-70/2 ma dotrzec pod koniec sierpnia do Warszawy, taki jeden pan od 3 miesiecy czeka na zamowienie.
wiec jakos w grudniu jak ten jeden pan dojdzie do wniosku (uwaga, bedzie spojler, zupelnie niespodziewany, w zyciu nikt by sie nie domyslil!), ze tego wiadra nie da sie nosic, a tyle siana za szklo do trzymania na polce w domu to bez sensu... to bedzie na Allegro uzywka do kupienia. sprawdzac, zagladac, moze jeszcze pod koniec 2021 jakis nowy frajer sie nadzieje na to szklo-misia do foldera reklamowego
ze RP sie sprzedaje, to sie nie dziwie. bardzo dobry produkt-marchewka: wiele obiecuje i malo kosztuje. i rynek wtorny tez niezle generuje (pomijajac duze bonusy producentow zapasowych akumulatorow), Canon to niezle wykminil
z drugiej strony takie cropowe szklo 100-400 czy chocby 300/4 albo 400/4 moglyby byc sporo mniejsze niz wersje pelnoklatkowe. i tansze. dla grupy odbiorcow, ktorzy i tak nigdy FF nie kupia, to mogloby nawet miec finansowa racje bytu. moze z czasem, jak Nikon i Canon ogarna sie z przejsciem na bezlustra, takie cropowe szkla Z/RF sie pojawia...
no, z tego wątku wynika ze kupiły 2 osoby, pewnie parę osób kupiło bez pisania na forumie;D
https://www.canon-board.info/threads...9B%C4%87/page3
ale nie wazne, dopiero co był szum o R a juz sporo osob tu ma R6
sukces systemu R jest faktem
Canon RF 100-500 jest lżejszy od 100-400 II , zauważalnie
a co do wartosci...taniej to juz było
i jak wyżej, to wszystko się świetnie sprzedaje
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 17-06-2021 o 14:31
jak zmierzyc sukces?
nie wiem czy iloscia premier wystarczy, bo Samsung tez klepal bezlustra i wypuscil pare modeli. co wiecej, nikt nie marudzil, ze cos tam jest do d*, wszystkim sie podobalo i tez byl wielki sukces. a potem juz go nie bylo...
z punktu widzenia Canona to trzebaby znac ich zalozenia i zrewidowana (do epidemi covidu) ocene wynikow. z punktu widzenia uzytkownika... to ja nie wiem czy obecny RF da sie okreslic jako sukces. kilku typom fotografow pewnie sie podoba, wiekszosci stalej bazy Canona raczej nie. dla mnie osobiscie obecny stan RF (systemem to bym tego zdecydowanie nie nazwal) to pozar w burdelu... tu cos sie kopci, tu cos dymi, gole baby biegaja, psy szczekaja... diabli wiedza co tu z czym pasuje: korpusy albo hiper-rebelowe (RP z mizernym aku i pocietymi ficzerami) albo po*one ergonomicznie (R) albo z niedomiarem pikseli (R6) albo z nadmiarem (R5). a obiektywy to jakby ksiegowi loterie urzadzali, z przewaga kulek "szkla-mis". ani z tego kompletnego systemu sie nie da zbudowac, ani jakiegos prostego amatorskiego, ani pro... ze 2-3 lata jeszcze, zeby to zaczynalo przypominac jakas spojna calosc... sukces? w robieniu klientom wody z mozgu przede wszystkim
pozwolę sobie się z Toba nie zgodzić
dla mnie nie sukces to zanotowała Sigma wypuszczając oczekiwana FF i mając szkła jakie tylko chcesz
i pies z kulawa noga się tym nie zainteresował
i mam R, który tu był jak zwykle krytykowany ale po chwili prawie każdy go miał
teraz sporo R6 jest na pokładzie
krytyka nie ustaje
szkła dla amatora? 35, 50, 85, 24-105, 24-240. 600,800
mało? system ma dwa lata, lada chwila wyjdą kolejne pozycje, można tez dostać kundelki RF, albo podpiąć EF/EF-S, ciągle źle?
pro szkieł cały worek, działają cudnie , jedyny minus cena
ten system będzie droższy ale to zrozumiałe bo rynek aparatów się kurczy, totalni amatorzy maja wyrąbiste fony
byłem zachwycony C 5Dmk3 ale CR6 to zupełnie co innego, kosztuje podobnie co 5Dmk3, możliwości dożo, dużo większe
ja pisze z pozycji amatora, robiącego zdjęcia dla przyjemności, zawodowcy znajda więcej plusów
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 17-06-2021 o 15:51