konfiguracja i uczenie w tym systemie już są - teraz może być tylko lepiej (ale może jak to mawiają u mnie na wsi lepiej już było) bo nastąpił istotny postęp we wszystkich aspektach - uczeniu, mocy obliczeniowej, pamięci.
z tym hejtem to prawdopodobne - deficyt szarych komórek staje się coraz bardziej widoczny - a taki system trzeba indywidualnie skalibrować co wymaga przeczytania ze zrozumieniem kilku zdań instrukcji obsługi - a kto by teraz czytał takie cóś jak instrukcja obsługi - wystarcza mniemanie "posiadam genialny umysł i nie zawaham się go użyć"
z tym ekranem i gładzeniem to normalne nawet małpa w zoo potrafi wskazać palcem co chce dostać
ogólnie jestem fanem tego systemu może nawet zbyt dużym bo zwykle wystarczają mi prostsze sposoby ustawienia ostrości
i jeszcze jedno z moich niezbyt częstych obserwacji - ktoś (widząc mój duży aparat) mi da w rękę lustrzankę i poprosi żeby zrobić zdjęcie - wyłania się obraz że ustawianie punku ostrości jest niepotrzebne praktycznie zawsze aparaty są tak ustawione że same wybierają "pierwszy plan" na który ustawią ostrość - przypomina mi się obietnica wyczytana w instrukcji do minolty 7xi z power zoomem że w przyszłości ta technologia (power zoom) umożliwi ustawianie kadru za użytkownika - uśmiałem się wtedy - ale ta temat też powróci - już widzę jak się trzeba będzie namęczyć żeby ogłupić taki aparat co to sam ustawia kadry![]()