Jak nie kupuje, jak kupuje?! Ja właśnie, po nabyciu używanego M5 w stanie mint za 1575 zł z przesyłką, zakupiłem Viltroxa 1,4/33 mm i na niego czekamDo tej pory miałem M2 z trzema szkłami: 18-55 STM, 2/22 STM i 11-22 STM, przy czym pierwsze dwa były w kicie, a dokupiłem trzeciego i praktycznie tylko jego używałem, bo dłuższe ogniskowe zawsze miałem na drugim korpusie pod ręką. Bezlusterkowcem bez celownika nie chciało mi się nic tworzyć, bo i twórcze możliwości były ograniczone ciemnotą optyki, a 50-tkę sobie mogłem zapiąć do lustra bez przejściówki, zarówno do FF, jak i do APS-C, bo i to, i tamto, posiadam. Razem z M5 dostałem trzeciego ciemniaka, czyli 15-45 STM, który mi jest potrzebny, jak zającowi dzwonek. Jasny odpowiednik 50-tki powinien zmienić tę sytuację, nawet gdyby miał być dobry od f/2, a nie od pełnej dziury. Nabyłem go za 845 PLN, bo na oryginalnego C EF-M 1,4/32 nie miałem ochoty wywalać prawie 2,5 kafla. Czekam jeszcze na pakiet zapasowych baterii z ładowarką na USB, bo z jedną nie ma żadnej zabawy, i do roboty
!