Paweł, na pewno piszesz o 70-200/2.8? Przecież to całkowicie inne wymiary i waga szkieł. W budowie podobieństwa są jeszcze mniejsze niż w układzie optycznym. Chyba, że porównujesz długość rozciągniętego RF'a do długości EF'a
Co do RF 24-105 to od początku uważam, że to świetne spacerowo-podróżnicze szkło, tylko nie za takie pieniądze. Gdyby kosztowało ono połowę tego, co za nie sobie życzą, to byłby bestseller! I nawet przez krótki moment dało się je kupić jeszcze taniej (raz w życiu mi się trafił fart i mi się tak też udało. Po odliczeniu podwójnego cashbacku, przy promocji w sklepie dla idiotów wyszło mnie ono jakoś pomiędzy 1500 a 2000 zł - było to dość dawno i nie pamiętam dokładnie). Wtedy to był naprawdę super zakup! Jestem z niego naprawdę zadowolony. Szybkie, ciche, przyzwoite (nie wybitne - w żadnym wypadku) optycznie, dobrze pracujące pod światło szkiełko. Na wakacjach rzadko je odpinam. Ale obecnej ceny bym raczej za nie nie zapłacił. A w każdym razie dobrze bym się nad tym zastanowił. Dobrze, że nie muszę![]()