też nie wiem, ale suma sumarum gdy sprzedam EF ten obiektyw wyjdzie mnie pińcet zł, więc pewnie na wszelki wypadek zostanie![]()
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
Mam pytanko do użytkowników RF85. Zastanawiam się nad zakupem tego szkła jako uzupełnienie RF70-200 - celuję w portrety. To że będzie różnica w rozmyciu tła między tymi obiektywami to wiadomo ale czy aż tak duża żeby amatorskie fotki się jakoś różniły? Druga sprawa to ew jest jeszcze Viltrox RF85 f1.8 - ktoś miał do czynienia? Jak ogólnie wypadają Viltroxy jakościowo? Nie miałem nigdy typowej portretówki dlatego mam wątpliwości czy warto inwestować.
Ostatnio edytowane przez Galipette ; 13-12-2023 o 09:33
Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia
roznica miedzy EF 70-200/4 a EF 85/1.8 w obrazowaniu jest ogromna. dwie dzialki przy tej ogniskowej daja spora roznice w rozmyciu. poza tym EF 85/1.8 to szklo z bardzo przyjemnym nie za duzym mikrokontrastem, ktore daje bardzo plastyczny obrazek z neutralnym odwzorowaniem nieostrosci.
jak jest w RF to nie wypowiem sie. mam wrazenie, ze teraz juz nie robia takich stalek jak wczesniej i one wszystkie musza miec teraz spory mikrokontrast, zeby robic dobre wyniki testow "gazetowych". to sie zreszta pokrywa z samplami ktore z RF 85/2 widzialem.
ja bym z ww. dwojki do portretu wybral EF 85/1.8. tanio, swietny obrazek wlasnie do portretu i wiadomo, ze zaden update firmware'u nie bedzie musial byc cofniety![]()
co do rozmycia, będzie to Prze-paść
kupisz jasną stałkę i sam się będziesz zastanawiał jak możesz żyć z f4mam to za każdym razem gdy podpinam 85, prawie nigdy nie mam za dużo światła żeby przymykać do f4, max do 2.8, cały czas jedziesz na iso 100-300, a nie 1000-4000
co do 3rd party chodzą już screeny, że po ostatnich aktualizacjach Rek zaczęły szwankować, więc bi kerful
85tka to specyficzne szkło. I jak chcesz kupić bo musisz i będziesz korzystał często to ok. Ale jak tylko chcesz, to kupo stare poczciwe używane Ef 85 1.8. Jak się zajarasz, sprzedasz za tyle samo i kupisz coś następnego i już pewnie 1.4 bo 2.0 to takie hmmmm ( mina dzikiego trenera ) Miałem 1.2 1.8 teraz mam 2.0 głupi byłem że sprzedałem 1.2
W portretówkę (w sensie ogniskowej i jasności) zawsze warto![]()
W szkole mamy 3 szt Viltroxa 85/1.8, z mocowaniem Nikona, ale to chyba ta sama optyka. Jest zaskakująco dobry, także jeżeli chodzi o wykonanie. Bokehowcy też sobie go chwalą. Natomiast jest inna kwestia. RF 85/2.0 macro jest ciemniejszy o tylko 1/3 EV, GO da jedynie minimalnie większą. Natomiast zyskujesz mając macro i co jeszcze ważniejsze masz pewność co do AF. Będzie działał. Takiej pewności nie masz kupując Viltroxa, bo nagle przy jakiejś aktualizacji body możesz stracić AF. Ten obiektyw w bagnecie ma gniazdo USB C i można w nim wymieniać oprogramowanie, czyli jest gotowy na tego typu sytuacje. O ile producent wypuści soft likwidujący problem.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Dużo mi wyjaśniliście w temacie - o to chodziło. Dzięki wielkie!![]()
Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia
Witam. Mam pytanie w temacie tego obiektywu - po pierwszym podłączeniu, podczas przeglądania zdjęć na wyświetlaczu Canona R8 obiektyw wydaje ciągły dźwięk zbliżony do brzęczenia/buczenia (silnik stabilizacji?) W trakcie robienia zdjęć wszystko wraca do normy, tj. słychać pojedyncze dźwięki Af lub wysuwania tubusu. Wyłączenie stabilizacji powoduje ciągły dźwięk przez cały czas, przełączenie z Af na Mf również nic nie daje. Czy jest szansa na wyeliminowanie tego irytującego hałasu? I co może być jego powodem?