Zakupiłem ten obiektyw przed dwoma dniami razem z 16, 35 i 50tką Zniżka sklepu + cashback Canona sprawia, że cena tego szkła zbliżyła się do 2k i jak dla mnie jest to granica sensowności dla tego szkła. Alternatywą w tej cenie na teraz jest chyba jedynie Viltrox oraz staruszek EF 1.8, którego także posiadam, więc jak będę miał dłuższą chwilkę to podzielę się spostrzeżeniami z porównania obu.

Na teraz moje gorące przemyślenia:
- zmieniłem 5tkę na bezlustro z nadzieją, że pojawią się dość proste, małe obiektywy. Jedynym "normalnym" małym jest obecnie tylko 50 1.8 (który zawsze taki był). Pomijam 16tkę, bo on jest powiedzmy dość specyficzny. Z 5tką używałem starego 35/2 (tego starego małego) oraz klasycznego 85 1.8. Nowa 85tka w porównaniu do starej jest po prostu duża. To co zaoszczędziłem w wielkości na body odebrał mi w tym momencie obiektyw. Wielkość starej 85tki była w sam raz, a zamiana pod względem wielkości jest po prostu bez sensu (stary EF z adapterem jest takiej wielkości jak nowy obiektyw) - o tym zresztą można sobie poczytać.
- obiektyw wydaje się być bardzo ostry od pełnej dziury. Stara 85tka była spoko, ale tu jest na pierwszy rzut oka dużo ostrzej
- AF - przebieg pełnej skali nie jest szybki, to prawda. Trzymając się danej odległości w pobliżu jest po prostu OK. Hałasu nadmiernego też raczej nie ma, muszę posłuchać może raz jeszcze. Tak więc na szybko nie zauważyłem drastycznej różnicy w takim typowym zastosowaniu pomiędzy tym obiektywem a starą 85tką na USMie, której nigdy nie uznawałem za nadmiernie szybką (na wesela się nadawała średnio, tam gdzie 35tka wymiatała jak diabeł i to na starej 5tce)
- bokeh/separacja tła. Mam wrażenie, że jest gorzej niż na starej 85tce i chyba nie chodzi tu tylko o te 0.2 różnicy w świetle (może to przez macro, nie znam się). Bardzo ładnie wygląda na wąskim portrecie, szerokim, nieźle sylwetka 3/4, jednak ujęcie w poziomie przy całej sylwetce nie wygląda już porażająco jeżeli mamy nieopodal tło. Mam subiektywne wrażenie, że stara 85tka radziła sobie trochę lepiej...ale to wrażenie na szybko.
- budowa - same wykonanie jest OK, stara 85tka miała jednak wewnętrzne ogniskowanie, co uważam za ogromny plus. Z drugiej strony...może po części to przez...
- macro, nawet te x0.5 daje trochę możliwości zabawy w porównaniu do starego obiektywu
- IS - jest tam nie było...może się przyda przy zabawie w video

Czy jestem póki co zadowolony? 85tka była moją ogniskową od święta (może dlatego, że stara 5tka średnio sobie z nią radziła). Stary EF zaczął wreszcie działać z R6, nową 85tkę kupiłem z ciekawości i tylko dlatego, że można było urwać z ceny. Tak czy inaczej nie jest to moja wymarzona 85tka i póki co moje odczucia są nijakie, przede wszystkim z racji rozmiaru...i jakoś te światło 2.0 w porównaniu do 1.8 na papierze psuje samopoczucie :P