Zakupiłem dzisiaj ten obiektyw i jestem zadowolony po paru pstryknięciach, ale jako, że nie miałem dotychczas nigdy przygody z fotografią makro mam pytanie odnośnie tego przełącznika odległości ostrości. Może pytanie laickie, ale wg instrukcji mamy takie tryby:
1. 0,35m do 0,50m
2. 0,50m do nieskończoności
3. 0,35m do nieskończoności
I teraz proszę mi powiedzieć - do czego używać mam trybu tego pierwszego. Czym różni się ten tryb od trybu trzeciego, skoro oba ostrzą od 35cm. Pewnie ma to związek z makro, a pytanie jest mega laickie, ale proszę o jakąś podpowiedź zanim sam to odkryję. No i w zasadzie po co tryb drugi?
Poza tym po pierwszych zdjęciach jestem zadowolony. Obiektyw rejestruje mnóstwo detali, jest bardzo ostry.
Jest: EOS R + Samyang 14 f2.8 ED AS IF UMC EF, Tamron 24-70 f2.8 Di VC USD EF, Canon 85mm f2.0 macro RF, Canon 70-200 f4.0L USM EF, Canon 100-400 f5.6-f8.0 IS USM RF
Było: 550D, 6D
Pierwszy do makro, drugi do portretu i reszty, trzeci ma pełen zakres AF obiektywu. Wszystko po to, żeby nie przejeżdżał całej skali, jeśli nie ma potrzeby. Teoretycznie w określonych warunkach szybciej powinien ostrzyć. Sam mam go od kilku dni i w dobrym oświetleniu nawet nie pamiętałem o tych limiterach. Znaczy nie były mi potrzebne. Swoją drogą pieruńsko ostre to szkło. Ciszę się, że nie wybrałem Viltroxa.
Fujifilm GFX, Canon RP, Panasonic G-80
A nie ma strat jakości zdjęcia? Mam też Canona EF 70-200f4 USM i tam np jest limiter:
1,2m do nieskończoności
3,0m do nieskończoności
i np zauważyłem, że fotografując jakiś krajobraz (focus na coś oddalonego kilometry od nas) przy pierwszym trybie daje gorszy jakościowo obrazek od tego drugiego trybu. Czy w przypadku tego RFa jest podobnie, czy coś takiego nie istnieje?
Co do ostrości obiektywów, to w ogóle obiektywy RF jednak są znacznie lepsze od obiektywów EF. Strasznie dużo detali rejestrują.
Jest: EOS R + Samyang 14 f2.8 ED AS IF UMC EF, Tamron 24-70 f2.8 Di VC USD EF, Canon 85mm f2.0 macro RF, Canon 70-200 f4.0L USM EF, Canon 100-400 f5.6-f8.0 IS USM RF
Może się mylę, bo dawno nie testowałem, ale raz miałem tak, że niechcący fotografowałem na ostrzeniu od 1,2m i jakość zdjęć była słaba. Moooże to był akiś błędny zbieg okoliczności typu - w Photoshopie ustawiła mi się słaba jakość zdjęć do zapisu czy coś. Przetestuję jeszcze raz dla pewności jak znajdę czas.
--- Kolejny post ---
Kurde, robiłem teraz zdjęcia do oferty na OLX tym obiektywem. Ostrość i właściwości makro są niesamowite:
![]()
Macro w tym szkle to jego największa zaleta. Dzięki że mi o tym przypomniałeś.
Fajne szkło na zimowe dni(piszę to w słoneczny, wiosenny dzień :P ), kiedy siedzi się w domu i się nudzi. Można sobie pochodzić po domu i pofotografować detale, a nóż coś fajnego wyjdzie. Canon czyta mi w myślach, bo mam już całą szklarnię od 14-400mm, a brakowało mi czegoś do portretów i właśnie detali/makro. Taki obiektyw wypełnia 2 zadania jednorazowo (oczywiście są jeszcze EF Sigma 105mm macro, EF Canon 100mm macro, ten dość drogi RF Canon macro) i jest w przystępnym budżecie. No i jest to systemowy R. Ciekawi mnie jeszcze jak to w portrecie będzie siadać, ale oglądając mnóstwo testów powinno być spoko.