Zakupiłem dzisiaj ten obiektyw i jestem zadowolony po paru pstryknięciach, ale jako, że nie miałem dotychczas nigdy przygody z fotografią makro mam pytanie odnośnie tego przełącznika odległości ostrości. Może pytanie laickie, ale wg instrukcji mamy takie tryby:
1. 0,35m do 0,50m
2. 0,50m do nieskończoności
3. 0,35m do nieskończoności
I teraz proszę mi powiedzieć - do czego używać mam trybu tego pierwszego. Czym różni się ten tryb od trybu trzeciego, skoro oba ostrzą od 35cm. Pewnie ma to związek z makro, a pytanie jest mega laickie, ale proszę o jakąś podpowiedź zanim sam to odkryję. No i w zasadzie po co tryb drugi?
Poza tym po pierwszych zdjęciach jestem zadowolony. Obiektyw rejestruje mnóstwo detali, jest bardzo ostry.
Pierwszy do makro, drugi do portretu i reszty, trzeci ma pełen zakres AF obiektywu. Wszystko po to, żeby nie przejeżdżał całej skali, jeśli nie ma potrzeby. Teoretycznie w określonych warunkach szybciej powinien ostrzyć. Sam mam go od kilku dni i w dobrym oświetleniu nawet nie pamiętałem o tych limiterach. Znaczy nie były mi potrzebne. Swoją drogą pieruńsko ostre to szkło. Ciszę się, że nie wybrałem Viltroxa.
Fujifilm GFX, X-T5, X-T30II, Panasonic S5II, G-9
A nie ma strat jakości zdjęcia? Mam też Canona EF 70-200f4 USM i tam np jest limiter:
1,2m do nieskończoności
3,0m do nieskończoności
i np zauważyłem, że fotografując jakiś krajobraz (focus na coś oddalonego kilometry od nas) przy pierwszym trybie daje gorszy jakościowo obrazek od tego drugiego trybu. Czy w przypadku tego RFa jest podobnie, czy coś takiego nie istnieje?
Co do ostrości obiektywów, to w ogóle obiektywy RF jednak są znacznie lepsze od obiektywów EF. Strasznie dużo detali rejestrują.
Może się mylę, bo dawno nie testowałem, ale raz miałem tak, że niechcący fotografowałem na ostrzeniu od 1,2m i jakość zdjęć była słaba. Moooże to był akiś błędny zbieg okoliczności typu - w Photoshopie ustawiła mi się słaba jakość zdjęć do zapisu czy coś. Przetestuję jeszcze raz dla pewności jak znajdę czas.
--- Kolejny post ---
Kurde, robiłem teraz zdjęcia do oferty na OLX tym obiektywem. Ostrość i właściwości makro są niesamowite:
![]()
Macro w tym szkle to jego największa zaleta. Dzięki że mi o tym przypomniałeś.
Fajne szkło na zimowe dni(piszę to w słoneczny, wiosenny dzień :P ), kiedy siedzi się w domu i się nudzi. Można sobie pochodzić po domu i pofotografować detale, a nóż coś fajnego wyjdzie. Canon czyta mi w myślach, bo mam już całą szklarnię od 14-400mm, a brakowało mi czegoś do portretów i właśnie detali/makro. Taki obiektyw wypełnia 2 zadania jednorazowo (oczywiście są jeszcze EF Sigma 105mm macro, EF Canon 100mm macro, ten dość drogi RF Canon macro) i jest w przystępnym budżecie. No i jest to systemowy R. Ciekawi mnie jeszcze jak to w portrecie będzie siadać, ale oglądając mnóstwo testów powinno być spoko.
cebula mode on:
czy będzie taniej na BF, czy brać nie pytać?
https://abfoto.pl/obiektyw-canon-rf-...hoCGWYQAvD_BwE
70-200 też w fajnej cenie, ale Canon ma pokazać zamkniętą konstrukcję..
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana