Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
https://www.bhphotovideo.com/c/produ...lens_hood.html

Kliknij sobie na "Calculate Shipping".
wiem, ponad 110$ to trochę dużo, nawet jak się bardzo chce ;-)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
Widzę, że jednak kupiłeś jak oceniasz to szkiełko? Z tego co pamiętam to miałeś obie ef85L.
tak, miałem obydwie e-Lki 85mm
a co do tego RF, to jeszcze nie powinienem się wypowiadac, mam go 2 dni, i z powodu innych zajęć miałem go podpietego poł godziny i nie sprawdziłem w "warunkach bojowych", ot,takie pstryki "po domu" :-) dlatego w kwestii obrazka sie na razie nie wypowiem. Ale powiem tak, po niektórych filmikach na YT byłem sceptycznie nastawiony do tego szkła i długo sie zastanawiałem (generalnie nie przepadam za tą ogniskową, dlatego nie chciałem wydać worka kasy na f/1.2) i tu miłe zaskoczenie ;-) nie jest az tak głośny jak sie obawiałem (chyba jakis inny STM tu jest, niz ten w EF50mm f/1.8-tylko z takim stm miałem stycznośc) ani tak wolny jak miał być ;-) a co do własciwego powodu zakupu (wg moich potrzeb)czyli "pseudo makro" lub powiedziec lepiej duże zbliżenie (obrączki, jakaś podwiązka itd...) to jest rewelacyjnie, i znacznie lepiej niz mogłem sie spodziewać, tzn. jest "pieruńsko" ostry, a zbliżenie "załatwia" moje potrzeby (kiedyś do tych zadań kupiłem EF24-70 f/4) to ten RF zjada go na sniadanie :-)
AHTYSTĄ i PHOTOGRAPHEM nie jestem, nie mam zbyt wielkich oczekiwań co do tego szkła, wiec chyba sie polubimy...