Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: Canon 5D ,a obiektyw 17-40f4,0

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oszołom
    Obiektyw na pewno mam ok. 24-70 jest o wiele lepszy do takich zastosowań.
    To znaczy porównujesz oba obiektywy przy tych samych ogniskowych i przesłonach, tak?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

http://www.negatyw.org/test/5d/1740b.jpg

http://www.negatyw.org/test/5d/1740aPS.jpg

oraz na pełnej dziurze 17 mm ze zredukowaną winietką na etapie obróbki RAW.

http://www.negatyw.org/test/5d/17f4.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Tak gdzieś tą dyskusje widziałem.
    Nie wiem jak można porównywać obiektyw 24 i 17.
    A jak są jakieś super 17 które na pełnej dziurze nie rozmywają brzegów i są ostre na krawędziach to chciałbym je zobaczyć, a potem nabyć ;-)

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Będziesz miał wiele problemów z tym obiektywem na FF. Od mocnej winiety do bardzo nie ostrych rogów obrazu. Lepiej weż 24-105 L lub 24-70L.
    Sprawdzałeś, czy hobbystycznie rozpowszechniasz bzdurne legendy?
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Ma ktos mozliwosc porównania 5d+17-40 vs 350d+10-20 sigmy ? Ciekaw jestem czy zestaw grubo polowe tanszy bedzie produkowal fotki o podobnej jakosci ...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy
    Sprawdzałeś, czy hobbystycznie rozpowszechniasz bzdurne legendy?
    Sprawdzałem, a hobby mam zdecydowanie trochę inne... ( rozpowszechniam sprawdzone legendy :-D ) Mi się po prostu te rozmyte brzegi zdecydowanie nie podobają. Na jakieś maleńkie zdjęcia do internetu to się nadaje, ale do dużych powiększeń jak wcześniej pisałem - odpada. 5D super sprzęt, świetna jakość obrazu, ale ten obiektyw nadal twierdzę że nie nadaje się zbytnio do tego aparatu, chyba że lubicie te rozmycia i zniekształcenia na rogach - proszę bardzo. Nic mi do tego - to jest sprawa kupującego. ja przedstawiłem tylko swoją opinię. Po prostu nie pasuje według mnie ten ob. do 5D.
    Ostatnio edytowane przez oszołom ; 29-05-2006 o 16:40
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

To jaki pasuje aby uzyskac taka perspektywe??

Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdzałem, a hobby mam zdecydowanie trochę inne... ( rozpowszechniam sprawdzone legendy :-D ) Mi się po prostu te rozmyte brzegi zdecydowanie nie podobają. Na jakieś maleńkie zdjęcia do internetu to się nadaje, ale do dużych powiększeń jak wcześniej pisałem - odpada. 5D super sprzęt, świetna jakość obrazu, ale ten obiektyw nadal twierdzę że nie nadaje się zbytnio do tego aparatu, chyba że lubicie te rozmycia i zniekształcenia na rogach - proszę bardzo. Nic mi do tego - to jest sprawa kupującego. ja przedstawiłem tylko swoją opinię. Po prostu nie pasuje według mnie ten ob. do 5D.
    W takim razie zaproponuj inny obiektyw, który da ogniskową poniżej 20mm i będzie lepszy (w podobnej cenie). Aha, może nie być zoom.
    Jarek

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Kol. Janfosz poprosił tylko o oceny i doświadczenie z pracy tym obiektywem lub podobnym. Ja udzieliłem swojej. Do moich wymagań jakości obrazu na bardzo dużych powiększeniach właśnie ze względu na zniekształcenia, rozmycia po rogach nie spełnia moich wymagań. Sądząc po pytaniu kol. Janfosza wnioskuję,że zamierza zakupić taki obiektyw do 5D. Wolę przedstawić swoje oceny negatywne, aby kupujący wybrał świadomie czy spełnia oczekiwania lub nie. Sądząc po niektórych waszych postach najlepiej chyba zrobił kolega Cichy - pokazał fotki i pytający niech sam wyciągnie wnioski. Służę i ja. Fotki mogę pokazać z podobnego obiektywu 16-35 i N . Z 17-40 i 5D mogę również pokazać parę fotek ( trochę pózniej przyjaciel wyjechał ) . Pada tutaj pytanie jaki inny obiektyw może spełnić moje ostre wymagania co do jakości obrazu w tym zakresie . Odpowiedż jest prosta . Żaden. Praw optyki tutaj nie da się oszukać. Niestety ja je poznałem o jeden obiektyw za póżno. Kupiłem swój jako pierwszy do cyfry. Żadko używam ogniskowej poniżej 20mm właśnie ze względu na jakość obrazu. Często wycinam po zrobieniu fotek poniżej 20-24 mm na tych obiektywach do foramtu jaki daje mi 24-70. Ze swojego doświadczenia polecam zakupić najpierw ten obiektyw. Jest rewelacyjny. Pełna klatka 5D i 24mm jest naprawdę szeroko i jakość obrazu jest super. Jeżeli kupujący stwierdzi, że woli serzej to jego wybór. Ja dzisiaj po paru miesiącach pracy na tych obiektywach raczej bym nie kupił żadnego o takim zakresie ( ok 16-17mm)
    Ostatnio edytowane przez oszołom ; 29-05-2006 o 19:32
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Wg mnie jak najbardziej sie nadaje. Sam tego uzywam i musze powiedziec ze 17mm daje duuuze mozliwosci. (Zaczynam sie obawiac czy aby nie przesadzam z tymi szerokimi katami). Jesli chce miec ostro w srodku to f4 i nizej. Jesli chce miec jednak ostre rogi to minimum f11. Tyle. Winiety nie zauwazylem. Czasem, szczegolnie przy f4-f8 CA w ekstremalnych sytuacjach wychodzi dosc silne ale od tego jest RAW zeby to poprawic w PS.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów