Jakie macie oceny?
Będziesz miał wiele problemów z tym obiektywem na FF. Od mocnej winiety do bardzo nie ostrych rogów obrazu. Lepiej weż 24-105 L lub 24-70L.
Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D
Bzdura. Nic złego sie nie dzieje. Bardzo dobry zestaw jak ktoś lubi szerokie kątyZamieszczone przez oszołom
Robert Maj
http://www.robertmaj.pl
Sprawdzałeś, czy hobbystycznie rozpowszechniasz bzdurne legendy?Zamieszczone przez oszołom
![]()
Jarek
Sprawdzałem, a hobby mam zdecydowanie trochę inne... ( rozpowszechniam sprawdzone legendyZamieszczone przez oskarkowy
:-D
) Mi się po prostu te rozmyte brzegi zdecydowanie nie podobają. Na jakieś maleńkie zdjęcia do internetu to się nadaje, ale do dużych powiększeń jak wcześniej pisałem - odpada. 5D super sprzęt, świetna jakość obrazu, ale ten obiektyw nadal twierdzę że nie nadaje się zbytnio do tego aparatu, chyba że lubicie te rozmycia i zniekształcenia na rogach - proszę bardzo. Nic mi do tego - to jest sprawa kupującego. ja przedstawiłem tylko swoją opinię. Po prostu nie pasuje według mnie ten ob. do 5D.
Ostatnio edytowane przez oszołom ; 29-05-2006 o 16:40
W takim razie zaproponuj inny obiektyw, który da ogniskową poniżej 20mm i będzie lepszy (w podobnej cenie). Aha, może nie być zoom.Zamieszczone przez oszołom
Jarek
eee cichy co innego pokazuje w/g niego nie jest źle ....
Tu są zdjęcia robione takim zestawem przez Arkana w czasie mroźnego plenerka.. jeszcze czuje ten mróz
http://canon-board.info/showpost.php...9&postcount=65
Zdjęcia Arkana są piękne, ja też chwilowo pracowałem na takim zestawie, potrzebne mi były zdjęcia w formacie ok 80-60cm. Niestety po wywołaniu w labie narożniki są tak nie ostre, że nie nadawały się na pokazanie dla publiki. Obiektyw na pewno mam ok. 24-70 jest o wiele lepszy do takich zastosowań. Nadal twierdze, że do pokazania w małym formacie może być , o czymś większym - zapomnijmy. 17-40 bardziej pasuje do cropa niż do FF.Zamieszczone przez Routlaw
To znaczy porównujesz oba obiektywy przy tych samych ogniskowych i przesłonach, tak?Zamieszczone przez oszołom
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0