Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Mega zoom - Sigma 50-500 czy 100-400 L IS ?

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek. Cichy muflon Vitez p13ka oraz inni forumowicze - z perspektywy czasu jak oceniacie teraz te dwa zoomy Jakie widzicie u nich plusy i minusy
    Bez rozpisywania się, z tych konkretnych dwóch zdecydowanie Canon, chyba że krytycznym wymaganiem jest mega-zoomowość i zakres od 50mm.
    Cytat Zamieszczone przez Jago
    Na co teraz byście się zdecydowali
    Ja zdecydowałem się na stałki (300 i 500). Ale 100-400 nie żałuję, przez ładnych parę lat świetnie mi służył. Od tamtego czasu wyszło parę obiektywów jak np. Sigma 80-400 - ponoć jest niezła, ale bezpośredniego starcia z 100-400 jeszcze nie widziałem. Jak dla mnie jedyny lepszy tele-zoom to 200-400/4 Nikona

Zablokowany

Domyślnie

obecnie sigma wypuszcza 120-400 i coś z końcówką 500...robię na 400mm portrety i nie wiem po co mam wydawać więcej na canonowskiego-biorąc pod uwagę że mam alergię na kolor "biały"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Lakier w sprayu (kolor dowolny) tylko 20 zł w nor-auto

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Na co teraz byście się zdecydowali
    Na Canon 100-400 4 IS L, push-pull, z najnowszym ISem (ok 4 EV) - nie musi być hybrid czyjakmutam, ostrzejszy na 400mm i przy max otwarciu.
    Niezależnie od wagi ale z rozsądną ceną (niewiele droższy od obecnego 100-400).
    Może być i 200-400 jak u Nikona - nie zależy mi na szerokim końcu.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Sigma 80-400 vs Canon 100-400
    http://www.pbase.com/sasha_p/inbox

na krotkim koncu Sigma zdecydowanie lepsza
    na dlugim koncu lepszy Canon, ale rogi lepsze ma Sigma

Sigma 50-500 4.5-5.6 APO HSM to chyba nie istnieje, jest Sigma 50-500 F4-6.3 EX DG HSM

Sigma 50-500 vs Canon 100-400
    http://www.pbase.com/lightrules/bigmapump
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Coś już napisał Awatar kaspeed
    Miasto
    Chełmek

Domyślnie

Jeżeli nie przerażają cię kombinacje proponuję S 100-300 + S1,4 - ja tak mam i się szczęśliwie sprawdza. Jeżeli nie lubisz loterii lub nie masz czasu na przebieranie to Sigma 100-300 odpada. Mi się trafiła dobra za 1 razem, ale jest dużo opinii zupełnie innych na ten temat (chodzi o FF/BF oczywiście ;P). Nie wiem, jak się ta sprawa ma w przypadku modelów 80-400 i 50-500. Z praktyki to wiem, że żadna rada nie zastąpi doświadczenia własnego bo tyle prawd ile ludzi.
    Jeżeli na św. Prota jest słońce lub słota, to na św. Hieronima jest pogoda albo ni ma ;-)

[SIGPIC][/SIGPIC]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja od dawna poluję na coś z tego zakresu ale mnie się nie spieszy. Poczekam na nową wersją - myślę, że już niedługo bo to jedno ze starszych szkieł Canona .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Krosno

Domyślnie

Mam 100-400 L i jestem bardzo zadwolony. Stałki np 400/5.6 są lepsze optycznie ale czasami przydaje się zoom. Sigmy nie miałem i raczej miał nie będę, bo do serwisu mam daleko, a zbyt częste są opinie o BF/FF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja od dawna poluję na coś z tego zakresu ale mnie się nie spieszy. Poczekam na nową wersją - myślę, że już niedługo bo to jedno ze starszych szkieł Canona .
    Mam to samo! Tylko ile można czekać... Pewnie nie wytrzymam p.s. Pamieta ktos artykuł w FOTO sprzed 5-6 lat, gdzie był wywiad z Grzegorzem jak dobrze pamiętam (wowczas 16 latek) który wygrał jakiś prestiżowy międzynarodowy konkurs foto przyrodniczej? Fotki były z omawianego 100-400 i D30 chyba.... Ehh sie nam teraz poprzewracalo
    Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_Gd Zobacz posta
    Mam to samo! Tylko ile można czekać... Pewnie nie wytrzymam p.s. Pamieta ktos artykuł w FOTO sprzed 5-6 lat, gdzie był wywiad z Grzegorzem jak dobrze pamiętam (wowczas 16 latek) który wygrał jakiś prestiżowy międzynarodowy konkurs foto przyrodniczej? Fotki były z omawianego 100-400 i D30 chyba.... Ehh sie nam teraz poprzewracalo
    Wiesz dla mnie to, że ktoś tam dostał jakąś nagrodę to o niczym nie świadczy - przynajmniej nie w kwestii wyboru szkła.
    Tak czy tak ja nadal czekam i podejrzewam, że nie na darmo . Sigmioka na pewno nie kupię - choć miałem takie zakusy.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów