Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Wymienić 5DI na 6DI czy nie warto?

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Wymienić 5DI na 6DI czy nie warto?

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Piszesz, że pracujesz z oboma liniami. Możesz powiedzieć, jak jest z jakością obrazka?
    Miałem na początki 40D i dla "magii FF" przesiadłem się na 5D1.
    Bardzo możliwe, że to tylko efekt psychologiczny (wiem też, że sama puszka to nie wszystko, ale popularna 50 1.8 na 40D była super a na 5D była super do kwadratu, wiem też, że "nie pomoże sprzętu kupa gdy fotograf ****"), ale ja z przesiadki byłem zadowolony.
    Czy obrazek z 6D1 jest porównywalny plastyką z 5D1?
    Na razie został mi 40 2.8, ale na dniach pewnie będzie 24 2.8 IS USM (i kusi mnie bardzo Tokina 16-28 2.8).
    Miałem kiedyś 17-40 4, ale jakoś mi nie podeszła. 85 1.8 była z kolei rewelacyjna, ale przez kilka lat posiadania zrobiła może kilkadziesiąt zdjęć. Na razie 40mm rządzi.
    Zaznaczam, że żaden ze mnie fotograf. Jestem zwykłym pstrykaczem wyjazdowym (domowym już mniej, bo dzieci prawie dorosłe :-).
    Ostatnio edytowane przez mar_ko ; 22-06-2020 o 13:51

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez mar_ko Zobacz posta
    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
    Piszesz, że pracujesz z oboma liniami. Możesz powiedzieć, jak jest z jakością obrazka?
    mialem 5D1, 5D2 wczesniej. potem 6D1 i teraz 6D2. tyle moge porownywac, 5D3/5D4/5Ds znam z macania w sklepie, to sie od 5D3 w rece malo rozni

jakosciowo: 6D2 troszke lepiej niz 6D1, 6D1 wyrazniej lepiej niz 5D2 (szumy), 5D2 duzo wiecej pikseli niz 5D1

Czy obrazek z 6D1 jest porównywalny plastyką z 5D1?
    to i to jest pelna klatka, z tym samym obiektywem bedziesz mial oczywiscie ta sama plastyke, w nowszej matrycy wiecej pikseli i mniej szumu.

Na razie został mi 40 2.8, ale na dniach pewnie będzie 24 2.8 IS USM (i kusi mnie bardzo Tokina 16-28 2.8).
    Miałem kiedyś 17-40 4, ale jakoś mi nie podeszła. 85 1.8 była z kolei rewelacyjna, ale przez kilka lat posiadania zrobiła może kilkadziesiąt zdjęć. Na razie 40mm rządzi.
    Zaznaczam, że żaden ze mnie fotograf. Jestem zwykłym pstrykaczem wyjazdowym (domowym już mniej, bo dzieci prawie dorosłe :-).
    jesli odpowiada Ci focenie zestawem pokroju 5D + 24/2.8 (mam na mysli wielkosc/wage/lezenie w rece) to czy to bedzie 5D2 czy 6D1 to bedzie ci sie dobrze focilo. nawet lepiej bo te nowsze aparaty sa ogolnie zwawsze. a docelowe zdjecia beda lepsze.

brzmisz jakby cos w desen 6D1 + 24/2.8 IS (ja mam 28/2.8 IS, fantastyczne szkielko w FF, gdzie w cropie robi sie takie sobie zwykle), do tego 50/1.8 STM i masz sie czym bawic, zeby sprawialo frajde.
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja mam 28/2.8 IS, fantastyczne szkielko w FF
    28/2.8 IS trudniej zdobyć niż 24/2.8 IS.
    Z opinii w sieci wywnioskowałem, że oprócz 4mm nie ma między nimi różnicy (przynajmniej z punktu widzenia takiego pstrykacza jak ja)

BTW - obejrzałem Twoje zdjęcia - to jest efekt plastyczny, który kiedyś chciałbym osiągnąć :-)
    Rewelacyjne fotografie.

Uprawnienia umieszczania postów