Hejo,

mam pytanko do Was jakich ustawień AF i nie tylko używacie.
We wszystkich lustrach miałem ustawiony AF na AF-on a na spuście blokowanie ekspozycji i strzał bez af.

W R6 próbowałem sobie to odtworzyć z tym, że dołożyłem pod gwiazdką AF z wykrywaniem twarzy i pod guzikiem nagrywania ustawiłem zmianę Oneshot/servo. Niby ok ale jakoś tak dużo zamieszania.

Przestawiłem aktualnie na AF i strzał w spuście migawki a AF-on ustawiłem tak, że szuka twarzy w servo. Przełączanie oneshot servo zostawiłem, ale w tej konfiguracji wydaje mi się, żę rzadko będę go używał.

wydaje mi się, że te ustawienia AF są fajne ale braknie blokady ekspozycji. Jasne, że mogę ustawić pod gwiazdką blokadę ale wtedy ciężko będzie użyć śledzenia twarzy i blokady ekspozycji

To ustawienie AF które teraz wdrożyłem wydaje się być optymalne, domyślnie oneshot a pod afon wykrywanie oka w servo. Nie znalazłem opcji, żeby wciśnięcie spustu do połowy odpalało af i blokowało ekspozycję. to by było idealne ale takie rzeczy to tylko w Erze

Chyba, żę nauczę się funkcjonować bez blokady ekspozycji w spuście a z wygodniejszym AF.

Tu pytanie do Was, zwłaszcza do tych którzy robią jakieś eventy i używają blokady ekspozycji. Jak sobie ogarnęliście tę klawiszologie?