[Szklana kula ostro pocierana] A może nasz wielmożny Canon, wraz z nowym firmware, zmienia metody współpracy z niesystemowymi obiektywami (zakładam że użyłeś Tamrona z sygnaturki)?
Piszę to bez żadnych danych do podparcia się, no może poza tym, że mam staruśką Sigmę 12-24 (pierwsza wersja EX), która jest nieużywalna na R6 - próba użycia z IBIS to oczywiście porażka i można było się tego spodziewać, ale nawet po wyłączeniu IBISa foty są podejrzanie rozmyte.
Aparaty, obiektywy, lampy.
Ja rzadko korzystam z ekranu, ale wydaje mi się, że wcześniej było ok. Na pewno w przypadku śledzenia ludzi. Trzeba będzie zgłębić temat. Czyżby kolejna wtopa Canona?
Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
W moim przypadku adapter Canona z dodatkowym pierścieniem. Podpięty Ef 135 2.0L USM.
ostatnio robiłem r6 + adapter canon z control ringiem + 35L, 85L, 135L, robiłem też 50rf 1.8 I tymi konfiguracjami łącznie zrobiłem ponad 4 tys zdjęć w 2 dni. na te wszystkie zdjęcia, a przejrzałem wszystkie, z powodu ostrości wywaliłem mniej niż 10, robiłem portrety więc ucieczka ostrości na brew czy w drugą stronę o taką samą odległość to Delete z miejsca.
Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
pozdrawiam
Właśnie sprawdziłem ten sam zestaw w przypadku śledzenia ludzi i wydaje się ok, czy to przez wizjer czy na ekranie. Czyżby problem dotyczył śledzenia zwierząt?
Tak, adapter podstawowy canona, tamron 28-300. Wczesniej dzialalo, bo bylem w tym parku w gorszych warunkach oswietlenia. Dzis powinno działac bez pudła. Najpierw myslalem że to moze czarne oko ptaszora na czarnych piorach i nie tozpoznaje, ale nie. W ogole nie rozpoznawal poruszajacego sie obiektu.
Tez mam sigme 12-24 ta pierwsza, wszystkie landszafty ze statywu top szarp. Co to ibis to nie wiem.
Ten najnowszy, nie pamietam juz nr, wroce na chate to sprawdze.
Ale po poweocie do PL next week zrobie test z 85tka canona i z tamronem, z wykrywaniem ludzi i zwierzakow, przez wizjer i przez ekran.