Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
przepraszam piszac na smartfonie nie umialem tego znaleźć, postaram się poprawić

--- Kolejny post ---

Próbowałem tak ustawić, żeby ISO było auto i czas auto, a tylko regulować przysłoną, dało się,
ale mnie to nie satysfakcjonowało bo w ciemniejszych warunkach ISO waliło do 25600 a czas się nie wiele zmieniał.
Za cienki bolek jestem, albo menu dla mnie jest za skomplikowane.
Przy wyborze ISO auto, mam pełną regulację przysłony - jest ok
zmiana przysłony zmienia ISO - jest ok, ale nie do końca
bo czas bez względu na opcję (czy auto czy ręcznie) zmienia się tylko o dwie działki
i jak jest ciemnica to ISO wali mi na 25600 a ja wolałbym mieć czas np 30 sek, zamiast takiego ISO
Robiłem to dokładnie z instrukcji str 142-144
Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie, że nie do końca rozumiesz zasadę działania tego trybu auto ISO plus AV.

Pozwól, że opiszę poniżej (sam nie mam R6 tylko R ale to nie ma takiego znaczenia)

Ustawiasz ISO Max jakie uważasz za akceptowalne np. 6400, ustawiasz coś co w menu nazywa się minimalny czas naświetlania np. 1/30 sekundy (korzystasz z czegoś co w R6 nazywa się manualnie nastawiany czas minimalny) i teraz tak aparat będzie dążył żeby czas nie ustawił się dłuższy niż 1/30 kosztem dopasowywania ISO dla wyznaczonej przez Ciebie przysłony gdy dojedzie do bandy wyznaczonej maksymalnym ISO np. 6400 dopiero wtedy nie mogąc nic zrobić zacznie przesuwać czas i nurkować na czasy dłuższe niż 1/30.

Czyli jeśli pozwoliłeś żeby aparat ustawił ISO aż 25600 to w ciemnicy jak to określasz z tego korzystał, ale czas dalej jakiś tam trzymał. Jeśli będzie jeszcze ciemniej, a twój Max ISO to 25600 zacznie wymuszać dłuższy czas, natomiast nie wiem jak musi być ciemno żeby dojechał forsując czas do 30 sekund…