Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
@audioart z tym 99 % że będzie działać ef
Na przejściówce to i tak i nie, bo moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.
Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka. Wbrew logice, również łapałem jakieś front- czy backfocusy (moim zdaniem wywoływane sporymi wahaniami na poziomie pracy AF). Ale to nie dziwne - premiera 85mm f/1.8 Canona miała miejsce prawie 30 lat temu.
W każdym razie nie zastanawiałem się długo i wymieniłem na Samyanga AF RF 85mm F1.4. Od tego czasu nie mam problemu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie. Nawet w szkłach, które na lustrzankach były bardzo, ale to bardzo chimeryczne.
W przeciwieństwie do lustrzanek, matryca rejestruje dokładnie to, co widzisz w wizjerze/ na wyświetlaczu. Nie ma możliwości pomyłki, jeśli widziany obraz jest ostry. Używałem R z wieloma szkłami i żadne nie miało problemów FF/BF, nawet o mm Zawsze idealnie w punkt. To jest to, co uwielbiam w tym sprzęcie!

--- Kolejny post ---

@jinks, @zdebik - jestem zaszokowany!
Niestety jest możliwe. Patrz post powyżej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
Zasada działania DPAF jest oparta na pomiarze fazowym jak w DSLR tyle, że z czujnikiem w płaszczyźnie matrycy.
Jest istotna różnica w algorytmie, co widać obserwując zachowanie szkła: w razie nietrafienia "od razu", odbywa się doostrzanie co nie dzieje się w DSLR, gdzie AF pracuje w otwartej pętli. To doostrzanie kończy się, gdy korpus podejmie decyzję że jest OK. Odbywa się to z pewną tolerancją i tu jest przestrzeń do błędu - ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu. Jak obiektyw stawia jakiś opór to może się to przekładać na precyzję AF.
"ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu". Jesteś pewien w 100%, że aparaty R nie wspomagają się detekcją kontrastu? Dasz sobie rękę uciąć?