R6 mam już kilka miesięcy, zrobiłem kilka reportaży sportowych, ślub, kilkanaście sesji portretowych i reportaż z podróży więc podzielę się wrażeniami z użytkowania. Przesiadłem się z 6dmkII, nie mam szkieł RF, pracuję poprzez adapter commlite na C70-200 2.8 (pierwsza wersja bez IS), C16-35 f/4, Sigma 35mm i 50mm.
Zacznę od minusów:
- twarda muszla oczna- co ciekawe przy dłuższym fotografowaniu potrafi podrażnić skórę, zwłaszcza w słoneczny dzień, gdy mocniej dociskam wizjer do oczodołu
- body jest odrobinę za małe, choć nie mam dużych dłoni. Jeżeli grip będzie w normalnej cenie, na pewno zainwestuję
- wydajność baterii mogłaby być lepsza, przy moim użytkowaniu wystarcza na około 400 zdjęć
- brak dedykowanego przycisku WB
- początkowo miałem problem z obróbką RAW w LR, dokupiłem profile od ColorFidelity i teraz bazuję na nich

Plusy:
+ praca i celność AF: praktycznie 100% celnych zdjęć z reportażu, w sporcie, przy portretach - tu nie mam zastrzeżeń, jest idealnie, śledzi oko/postać/zwierzę i się nie gubi
+ ergonomia użytkowania, zwłaszcza możliwość konfiguracji przycisków do własnych upodobań
+ matryca! bałem się trochę niższej rozdzielczości, bo fotografuję sporo krajobrazów, ale obrazek jaki generuje R6 jest cudowny. Rozpiętość tonalna, wyciąganie szczegółów z cieni (w 6d nie było w tej kwestii zbyt wesoło), kolory i wystarczająca dla mnie ilość detali sprawiają że praca z RAWami jest bardzo komfortowa. Staram się od razu poprawnie naświetlać klatkę, ale w razie potrzeby można naprawdę mocno uratować przepalone/niedoświetlone zdjęcie.
+ stabilizacja: o tym pisano już wiele, zatem tylko potwierdzę, że jest bardzo wydajna i pozwala na wiele
+ tryb seryjny: nawet ze starym 70-200 daje radę, w zupełności mi wystarcza te 6-7fps, a jak potrzebuję więcej to używam elektronicznej migawki. Z rolling shutter radzę sobie tak, że jak panoramuję, przełączam się na mechaniczną migawkę, tyle
+ joystick: bez wątpienia ułatwia i przyspiesza pracę, świetnie się sprawdza przy wyborze pola AF

Podrzucam linki do wglądu z rajdu i zdjęć z wyprawy foto:
https://tm-photos.myportfolio.com/ma...ajd-rzeszowski
https://tm-photos.myportfolio.com/wyspy-owcze-2021

Opcji wideo nie opisałem, bo nie korzystam.
Jakby ktoś miał pytania, uwagi, chętnie odpowiem tutaj lub na pw