Strona 71 z 156 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Fajnie, że się podzieliłeś swoimi doświadczeniami w tej materii. Mamy tu silne lobby Sony i kazdy plus Canona, to plus ujemny .
    Właśnie tyle czasu jestem tu na forum więc stwierdziłem, że się podzielę moją skromną opinią

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Potwierdzam, a pomiędzy Sony A9 a A9II różnica jest niewielka, chociaż A9II ma deczko lepsze ergo, ale nadal złe w porównywaniu do R6. To co mnie w R6 urzeka, to responsywny ekran, na którym zmieniam w lot, to co muszę podczas sesji.
    A9II ma lepszą ergonomię i wiesz co może nie każdy na to zwraca uwagę ale same guziki są większe i lepiej wykonane niż w A9, tak samo jak w przypadku A7rIV. Natomiast R6 to klasa sama w sobie i sorry Sony ale dawać taki ekran w modelach typu A9, A9II czy w body za ponad 30 tys czyli w A1 a ekran to jakaś kpina jest.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A z jakim obiektywem używasz R6? Bo np. RF 100-500mm jest moim zdaniem o klasę lepszym obiektywem od 200-600. Oczywiście cena też jest "lepsza".
    na razie do R6 mam RF35 + RF Sami 85/1.4 + 100-400 II ale pójdzie na sell bo RF100-500 mam zamówione tyle że braki w magazynach

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Ej kiedy ma być R7?
    Zakiełkowała we mnie myśl o zmianie body z 6D1 na R6, ale jeszcze się wstrzymuję (jednak deczko dla mnie amatora za drogi i za ciężki).

Lecę jutro na Islandię, potem Wyspy Owcze i tak coś czuję że mój staruszek niebawem wyzionie ducha (spust on/off się zacina, odkleila sie naklejka z trybami przez co tam do srodka leje sie woda i piach, wizjer zostal gdzies w kosodrzewinie na Ornaku).

Edit. Widzę że R7 ma być apsc, wiec moze poczekam jeszcze aż cena R6 spadnie do akceptowalnego poziomu.
    Nie przywiązywałbym się nadmiernie do takich planów. To wszystko póki co spekulacje więc lepiej się opierać na tym co jest.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Fotografuję głównie ludzi w ruchu. Przymierzam się do fotografowania szybko poruszających przedmiotów, takich jak auta, czy samoloty i jak z samolotami nie będzie problemu, chociaż nie widzę sensu strzelania 20 klatek na sekundę, żeby sfotografować samolot, tak z autkami może być różnie i RS może dać w kość. Się zobaczy.

Sądzę, że Canon tymi 20 eFPeeSami pokazał Sony, Hej! Uważaj! i Dobrze. Bo Autofocus i 12 FPSów daje niesamowite możliwości. Jedyne co mnie przyciąga do Sony ponownie to nadchodzący jesienią Tamron 35-150 F2-2.8 .
    Powiem tak jak masz przed sobą np. wyjątkowo rzadki odrzutowiec odchodzący na dopalaczach i tworzą się zerwania na skrzydłach i kadłubie, do tego słoneczko po kadłubie daje - to każda ostra klatka jest na wagę złota bo może na niej złapiesz dodatkowo refleks słońca odbity w owiewce albo jakiś inny fajny szczegół. To samo ptasiarze mówią z którymi rozmawiałem czasami jedna klatka na 100 złapiesz jakieś krople, rybę w dziobie plus ułożą się skrzydła światełko siądzie itp. Elektroniczna migawka się nie męczy a mając 256 czy 512 GB CF w sumie to nie robi to różnicy Ci - oprócz kasowania później . Myślę że w każdej dziedzinie 20-30 klatek jakby się zastanowić to znajdzie się przeznaczenie .

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Ketchup Zobacz posta
    Powiem tak jak masz przed sobą np. wyjątkowo rzadki odrzutowiec odchodzący na dopalaczach i tworzą się zerwania na skrzydłach i kadłubie, do tego słoneczko po kadłubie daje - to każda ostra klatka jest na wagę złota bo może na niej złapiesz dodatkowo refleks słońca odbity w owiewce albo jakiś inny fajny szczegół. To samo ptasiarze mówią z którymi rozmawiałem czasami jedna klatka na 100 złapiesz jakieś krople, rybę w dziobie plus ułożą się skrzydła światełko siądzie itp. Elektroniczna migawka się nie męczy a mając 256 czy 512 GB CF w sumie to nie robi to różnicy Ci - oprócz kasowania później . Myślę że w każdej dziedzinie 20-30 klatek jakby się zastanowić to znajdzie się przeznaczenie .
    No tylko że elektroniczna migawka może Ci tą 1 klatkę na 100 bardzo skutecznie popsuć - wystarczy że samolot będzie się szybko obracał i będziesz miał skrzydła z plasteliny.
    Za dwa tygodnie sobie to na Aerobaltic zamierzam potestować

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Bywalec
    Miasto
    far far away

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    No tylko że elektroniczna migawka może Ci tą 1 klatkę na 100 bardzo skutecznie popsuć - wystarczy że samolot będzie się szybko obracał i będziesz miał skrzydła z plasteliny.

p,paw
    Dokładnie ale tu pisałem w kwestii ogólnej zasadności rozwoju i pójścia w 20-30 klatek przy globalnej migawce. Oczywiście w R6/R5 trzeba być świadomy sytuacji kiedy to można użyć bo później mamy efekt śmigła z gumy czy jak piszesz skrzydła z plasteliny . Generalnie wychodzę założenia jak dają to czemu nie brać .

Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta

p,paw
    Ja robiłem zdjęcia na Airshow Leszno w tym roku ale to jeszcze A9 + 200-600 tyle, ze migawka elektroniczna w A9 jest akurat lepsza niż ta Canonowska ale do czego zmierzam...ten zestaw jest ciężki (A9 mam z gripem) i już marzę kiedy będzie u mnie ten RF100-500 bo to jest dopiero mega szkło, lekkie i ma w mojej opinii użyteczniejszy zakres ogniskowych a o możliwości sfotografowania czegoś z 1,2m na 500mm nie wspomnę.

Bywalec
    Miasto
    far far away

Mega zakres daje Sigma 60-600 miałem ją w tym tygodniu pierwszy raz ją zabrałem w teren - od stojanki / hangarów aż po odejścia na dopalaczu nad pasem robi się wszystko - jedynie co to trzeba hantle zakupić w zestawie i trenować bo prawie 3 kg robią swoje ale za prawie połowę ceny Canona 100-500 nie można mieć wszystkiego .

Miasto
    Lublin

Mega zakres daje Sigma 60-600 miałem ją w tym tygodniu pierwszy raz ją zabrałem w teren - od stojanki / hangarów aż po odejścia na dopalaczu nad pasem robi się wszystko - jedynie co to trzeba hantle zakupić w zestawie i trenować bo prawie 3 kg robią swoje ale za prawie połowę ceny Canona 100-500 nie można mieć wszystkiego .
    Zgada się, nie można mieć wszystkiego, wadą Canona jest jego cena chociaż po cashbackach robi się znośnie ale to i tak najdroższy zoom z tych wszystkich.

Ha - dzięki za uświadomienie. Nigdy samolotów nie fotografowałem, więc nie mam doświadczenia, ale Twoje argumenty do mnie trafiają. Każde dobre zdjęcie to jest to zdjęcie zrobione w najlepszym momencie.

--- Kolejny post ---

Sigma wedle testów robi się mydlana na długim końcu, albo inaczej, 600mm to jej najsłabsza ogniskowa, no ale zaletą jest zakres 10X.
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Bywalec
    Miasto
    far far away

Testy są różne i wyniki też- dla mnie jest Ok . Powiedziałbym właśnie ze 60 jak widziałem testy trzeba przymknąć. Na 600m wystarczy trochę przymknąć (a tam jest 6.3 a nie jak w Canonie 7.1) i dalej mamy 600 mm czyli 100 mm więcej od Canona za prawie x2 mniejszą cenę. W sumie jak poszukać to prawie w cenie RF 100-500 można mieć dwa Sporty : 70-200 2.8 i 60-600 które zrobią robotę w sporcie i w ciemnej hali/basenie i na świeżym powietrzu . Miałem na meczu pierwszy raz 60-600 i lekki szok bo nie trzeba się przepinać - robisz z drugiego końca boiska i robisz praktycznie jak wpadają na Ciebie .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Strona 71 z 156 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów