Zamieszczone przez
WinSho
Cześć, kilka słów ode mnie po zmianie systemu z Sony A9 na R6.
-matryca lepsza w Canonie mimo, iż jest nieco mniejsza w praktyce tego nie odczuwam,
-AF w zasadzie jest porównywalny z tym, że Canon mam wrażenie lepiej wykrywa oko i nieco szybciej oraz co dla mnie ważne rozpoznaje także oczy ptaków, w Sony często łapał mi ostrość gdzieś na skrzydło czy zwyczajnie na bliższy punkt (używam Sony 200-600G), jeśl;i ktoś używa pojedyńczego punktu to Canon jest szybszy i działa sprawniej, szczególnie jeśli przymknę przysłonę,
-ergonomia i wygoda pracy to jest to czego inżynierzy Sonego jeszcze nie załapali, body Canona jest o dwie klasy lepsze w tej materii, A9 ma choćby wszystkie narożniki korpusu dość ostre i po czasie to się daje we znaki gdzie przy Canonie sam kształt krawędzi jest obły, zaokrąglony.
-responsywność tutaj Canon ma olbrzymią przewagę, zmieniam/klikam i jest w Sony się czeka o menu nie wspominam bo szkoda czasu,
-zaletą Sonego jest jednak lepsza migawka elektroniczna, praktycznie nie ma efektu RS oraz to że brak ograniczenia przy zdjęciach seryjnych przy 20 fpsach (w R6 musisz mieć powyżej 60% baterii),
-wizjer Canon lepszy, obraz jest klarowny i ostry oraz płynny, Sony też nie jest złe ale wolę R6
-ekran tutaj chyba nie ma żadnej wątpliwości - R6
To tak szybko po ok dwóch miesiącach działania na R6, pozdrawiam