Miłego dniamoja www
Samayang 85 rf nadal dobrze działa (stabilizacja, af itd) po update firmware-a canona r6 do wersji 1.4
Bardzo się cieszę, że zmieniłem system, przesiadając się z Sony A6600/A7RIII. Oto kilka moich przemyśleń po przesiadce.
Czy 20 MPX wystarczy? Tak - nie widzę różnicy w pracy z 20 vs 24 mpx w LR.
Czy AF-C w trybie servo jest efektywny? - Oh, tak! Mam kilka nietrafionych zdjęć z sesji, ale tzw keeper ratio jest bardzo wysoki. Śledzenie AF-C jest rewelacyjne i lepkie.
Czy elektroniczna migawka jest lepsza od mechanicznej? - Nie bardzo. 20 FPS to dla mnie za dużo. 12 FPS to wystarczająca liczba klatek do wyboru ujęcia.
Czy rolling shutter jest problemem? - Trochę przy panningu, ale da się to opanować w PS jeśli chodzi o przekrzywione piony.
Czy opóźnienie EVF jest problemem przy 12 FPS? Nie bardzo - od razu nauczyłem się jak kadrować zdjęcie przez EVF i nie zgubić obiektu. Jest trochę opóźnienia, ale jest to do opanowania.
Czy kolory są lepsze niż w Sony? - W mojej bardzo subiektywnej opinii bardziej podobają mi się kolory Canona. Może byłem trochę zmęczony/znudzony kolorami Sony.
Czy ergonomia jest w porządku? - Zbyt wiele lat zajmowałem się fotografią i zbyt wiele lat łudziłem się, że małe korpusy są OK. Nie są, zwłaszcza z dużymi obiektywami. Ergo jest świetne! Dostosowałem wszystkie przyciski do swoich potrzeb i gdy trzeba coś zmienić, mogę to zrobić w locie.
Czy większy jest lepszy niż mniejszy? Z dużym, jasnym obiektywem 100-400 USM II i korpusem R6 przyciągnąłem dużo uwagi podczas zawodów jeździeckich, co było dla mnie nowością. Im większy sprzęt, tym bardziej profesjonalnie wyglądamZabawne, bo nigdy nie pomyślałbym, że dla ludzi ważne jest to, co fotograf trzyma w rękach.
Jak wypada porównanie IQ Canon vs Sony? Ku mojemu największemu zaskoczeniu, mam wiele zdjęć, których nie bałbym się opublikować SOOC. Nigdy nie zdarzyło mi się to z Sony (A5100/A6300/A6500/A6600/A7RIII), ale nie chcę zaczynać żadnej wojny między systemami. Po prostu dzielę się swoją opinią, że przy RAW-ach Sony zawsze musiałem używać suwaków w LR.
Więcej zdjęć z sesji https://justimpress.me/#gallery-1-1
![]()
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Super, że Ci się udało, i fajnie, że podzieliłeś się przemyśleniami. Mnie pomogły, bo sam się nad tymi rzeczami zastanawiałem - choć tylko teoretycznie, bo zakupu nie rozważam.
A dla mnie akurat to jest zabawne, bo jednak na ogół ludzie sądzą fotografów po aparacie, jego wielkości w szczególności.
Orientujecie się może z czego wynika, że w trybie migawki elektronicznej jest na stałe 20 fps?
Czy to tylko kwestia firmware'u żeby zrobili coś w stylu możliwości 1DX gdzie mozna ustawić fps dla wolnej i szybkiej serii osobno?
[ 500px ]
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Kupisz R3 albo ten zapowiadany R7 i powiesz, że wreszcie możesz skonfigurować tak jak chcesz![]()
Miłego dniamoja www