Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
Mam pytanie do kolegów, którzy przesiedli się z R na R6. Jakie są wasze odczucia odnośnie mniejszej rozdzielczości w R6. Ja porównując moje stare zdjęcia z 6D (6D sprzedałem w 2017) z tymi z R-ki, odczuwam przewagę tych ostatnich, ale to może być związane z lepszymi szkłami, które mam do R. Mało zdjęć drukuję, przeważnie oglądane są na monitorze 32" lub telewizorze 55", oba UHD.
Moja skromna opinia:

Jeśli nie robisz wydruków o dużym formacie, czyli A2 i więcej to ta różnica w mpix-ach pewnie nie będzie dla Ciebie miała znaczenia. Są też na YT filmiki, na których zdjęcia z R6 są powiększone w PS do 30 mpix, porównane z R i czasami w ogóle nie widać różnicy a zazwyczaj jest bardzo mała. Oczywiście, że te z R można też powiększyć ale myślę, że 20mpix to już dużo nawet do zaawansowanych zastosowań. Większe znaczenie dające wrażenie ostrości dają dobre szkła, światło, kontrast, również ten kolorystyczny i obróbka ...a przede wszystkim to, że z ostrością trafiliśmy.
Jeśli masz R i chcesz zmienić na R6 to matrycą bym się tak bardzo nie martwił. Raczej warto zastanowić się, czy lepsze będzie nowsze body, czy może dołożenie do lepszego szkła.