Strona 46 z 156 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Kupowałem w firmie Beiks.
    26 listopada zapytałem, czy można u nich kupić, dzisiaj czyli 15 grudnia odebrałem, czyli w sumie 18 dni, dwa dni można odjąć na przelew.
    Powiedzieli mi dzisiaj, że następna dostawa będzie w lutym. Do body, dokupiłem oryginał akumulator za 450(cena w necie 520) oraz ładowarkę USB.
    Za całość policzyli nieco taniej, bo już robiłem w tej firmie zakupy.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Góra

To szybciutko to ogarnęli . Miłego i bezawaryjnego użytkowania!

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Kupowałem w firmie Beiks.
    26 listopada zapytałem, czy można u nich kupić, dzisiaj czyli 15 grudnia odebrałem, czyli w sumie 18 dni, dwa dni można odjąć na przelew.
    Powiedzieli mi dzisiaj, że następna dostawa będzie w lutym. Do body, dokupiłem oryginał akumulator za 450(cena w necie 520) oraz ładowarkę USB.
    Za całość policzyli nieco taniej, bo już robiłem w tej firmie zakupy.
    Tą ładowarką USB można ładować podłączając cokolwiek przez USB? powerbank, ładowarką do telefonu, w samochodzie itp.?
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Tą ładowarką USB można ładować podłączając cokolwiek przez USB? powerbank, ładowarką do telefonu, w samochodzie itp.?
    To jest ładowarka Nowella, jest na dwa aku, posiada wskaźnik ładowania, jadąc do domu, dodatkowy aku ładowałem z gniazda w samochodzie. Sprzedawca powiedział, że ładuje się ze wszystkiego, powerbanku też, a w domu podłączyłem do ładowarki do telefonu.
    Długo ładowała ale aparat pokazał naładowanie 100%.

Jeszcze kiedyś czeka mnie wymiana windowsa, bo mam win7, a on nie za bardzo chce współpracować z R6.
    Laptop widzi aparat, pliki mogę zgrywać, ale DPP i EOS Utility nie widzą R6.
    Dokładnie rzecz biorąc to DPP widzi RAW z R6 tylko malutkie i ze znakiem zapytania, otworzyć się nie da.
    Może ja mam jakąś starą wersję DPP, a nowej zainstalować nie mogłem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 15-12-2020 o 22:44

Miasto
    Kielce

Fajna sprawa muszę sobie coś takiego kupić. Najnowsze DPP nie chodzi pod W7?
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Kiedyś miałem 7D i DPP działało bez problemów, ale to była w czasach kiedy żyły mamuty. Teraz to DPP nie otwiera CR3 a nowej wersji DPP nie mogę zainstalować, mam komunikat: program (DPP) nie jest obsługiwany przez win7(64 bity). Trochę to jest dziwne bo jeszcze kilka dni temu otwierał bez problemu pliki RAW3 z EOS RP.

Miasto
    Kielce

Tak jak wspomniałem kilka postów wcześniej coś mi odbiło i zamówiłem R6. Wszystko wskazywało na to, że chwilowo jednak odpuszczę, ale o dziwo załapałem się i dziś dostałem przesyłkę Niestety nie mam adaptera, bo niespodziewanie szybko znalazł się kupiec na moją R-kę W tej chwili pozostaje zakup jakiegoś zamiennika. Raczej wezmę commlite. Ma ktoś? Nie ma z tym problemów?
    Napiszę tu małe porównanie względem R-ki, ale dopiero jak będę mógł podpiąć swoje obiektywy.

Na chwilę obecną mogę ocenić jedynie wykonanie/stylistykę więc jeśli komuś takie sprawy totalnie zwisają to może odpuścić mój post

A więc pierwsze odczucia są mieszane. Jeśli chodzi o trwałość oczywiście nie mam żadnych zastrzeżeń pomimo trochę plastikowego wrażenia wykonania. W końcu to Canon. Wizualnie jednak, gdybym nie wiedział z jaką linią aparatów mam do czynienia, powiedziałbym, że to coś poniżej serii 6d, coś ala xxd. A te pokrętła to już w ogóle kojarzą mi się z serią xxxd R-ka jeśli chodzi o wykonanie i różne stylistyczne akcenty od razu mnie zachwyciła. Ten aparat jest po prostu ładny. Jego linia, załamania, lekko grafitowe wykończenie góry, wyświetlacz a nawet uchwyty od paska to było coś nowego, ciekawego i miało się wrażenie tej wyższej jakości, produktu premium. Człowiek mógł się poczuć jak w reklamie APART ;P W R6 stylówa jest w zasadzie ta sama co w starszych modelach dslr. Dobrze, ale bardzo zachowawczo. Pokrętło na tylnej ściance trochę mniejsze niż w 5d, joy też, ale wygląda na to, że będzie się tego bardzo wygodnie używać. A wiadomo, że jest to najważniejsze. Ot takie trochę "problemy I-szego świata"

Nie mogę się doczekać adaptera
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    To jest ładowarka Nowella, jest na dwa aku, posiada wskaźnik ładowania, jadąc do domu, dodatkowy aku ładowałem z gniazda w samochodzie. Sprzedawca powiedział, że ładuje się ze wszystkiego, powerbanku też, a w domu podłączyłem do ładowarki do telefonu.
    Długo ładowała ale aparat pokazał naładowanie 100%.

Jeszcze kiedyś czeka mnie wymiana windowsa, bo mam win7, a on nie za bardzo chce współpracować z R6.
    Laptop widzi aparat, pliki mogę zgrywać, ale DPP i EOS Utility nie widzą R6.
    Dokładnie rzecz biorąc to DPP widzi RAW z R6 tylko malutkie i ze znakiem zapytania, otworzyć się nie da.
    Może ja mam jakąś starą wersję DPP, a nowej zainstalować nie mogłem.
    Musisz mieć jedną z ostatnich wersji programu DPP z profilem pod r6/r5. A wim 7 (też mam) nie wspiera ostatnich wersji LR lub C1 Ci zostaje pod win 7, ale też musisz pobrać jedne z ostatnich wersji. Lub win 10, pytanie tylko jakiego masz kompa, bo niestety win 10 lubi ram a bez dysku ssd nie ma co go instalować.
    Też mnie to czeka.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Musisz mieć jedną z ostatnich wersji programu DPP z profilem pod r6/r5. A wim 7 (też mam) nie wspiera ostatnich wersji ...
    O tym pisałem - przy próbie pobrania, w celu zainstalowania, DPP z profilem R6, ze strony Canona, mam komunikat: ten program nie jest obsługiwany przez win7(64bity) i koniec tematu. Ta wersja co mam, widzi CR3 z EOS RP, ale z R6 już nie.
    Wielkiej tragedii nie ma, bo i tak mało co w DPP robiłem, szkoda tylko, że i EOS Utility nie działa, nie widzi R6.
    Będzie win10, w nowym laptopie, bo mój nie da rady pociągnąć win10 + CC, ale spokojnie, wszystko po kolei.

Dzisiaj sprawdzałem jak to jest w tym modelu z połączeniem wifi ze smartfonem. Jest o niebo lepiej niż w RP, tam trzeba było się motać, tutaj w menu aparatu klikam dwa przyciski, potem w smartfonie muszę wybrać sieć jaką stworzył R6 i otworzyć program, wszystko. Login i hasło do sieci aparat sam podaje, a smartfon to widzi i zapamiętuje.

Gdyby było coś podobnego do EOS Utility na androida, żeby obsługiwać ze smartfona nieco więcej funkcji w aparacie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 16-12-2020 o 18:27

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

jinks - ja jestem w nieco lepszej sytuacji, bowiem po pierwsze mam obiektyw RF, po drugie mam redukcję RF/EF.
    Sprzedając RP zaznaczyłem, że tylko body bez redukcji, znalazł się kupiec i oferta nie wisiała nawet 15 min.
    Na razie tylko oglądam, macam i próbuję dopasować dłoń i palce do nowego body. RP sprzedałem tylko ze względu na układ guzików z tyłu, tutaj jest inaczej i jak na razie bardzo mi pasuje.

Co mi się podoba, joy i możliwość przesuwania nim punktu AF, błyskawicznie, dokładnie i tam gdzie potrzebuję, to jest rewelacja. Rewelacja - AF ze śledzeniem twarzy.
    Stabilizacja - robiłem na próbę ujęcia 2, 3 sek bez statywu z ręki, jest ok, do akceptacji. (tzn. nie są poruszone).

Co mi się nie podoba - miałem ustawione zamykanie migawki przy wyłączaniu aparatu ( żeby nie zakurzyć matrycy, podczas wymiany szkła) i po obróceniu pokrętła na OFF, chwilkę później z aparatu wydobywał się dźwięk do złudzenia przypominający zamykanie witryny sklepu metalową żaluzją. Co dziwne, to jak fotografuję mechaniczną migawką, dźwięk jest zupełnie inny, do zaakceptowania. Natomiast ten jest dla mnie po prostu przykry. Więc opcję ustawiłem na otwarta migawka przy OFF, ale teraz przy wymianie szkła, trzeba nieco pogrzebać w menu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 17-12-2020 o 10:09

Strona 46 z 156 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów