Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Cześć

Jestem tu nowy (już się przywitałem na forum i napisałem dlaczego tu jestem). Nowa R6ka bardzo mi się podoba, ale po zapoznaniu się z recenzjami dostępnymi in English, martwi mnie kilka rzeczy, związanych z fotografią, którą preferuję (akcja/sport). W systemie Sony, w którym obecnie pracuję mam wybrane szkła (20/55/85F1.8), których jestem pewien wraz puszką (A9). Linia szkieł RF raz, że jeszcze jest uboga, dwa jest cholernie droga. Muszę zatem adaptować szkła EF, które (podobno) różnie pracują z AF-C. Do tego czytałem, że serie FPS lubią spadać z szybkością z 12/s do 8 lub mniej w zależności od naładowania akumulatora. To, czego się boję, że biorąc sprzęt w leasing utknę z puszką i szkłami, które rozczarowują w sytuacjach, gdzie AF-C i szybka seria mają kluczowe znaczenie.

Pytanie jakie mam, czy ktoś z Was ma doświadczenie z Sony A9 i R6 i może doradzić, czy przesiadka ma sens?
    Nawiasem pisząc - żadne ze szkieł Sony użytkowanych przez Ciebie (20/55/85F1.8) nie jest demonem prędkości AF-a. Proponowałbym przetestować szkła zaprojektowane pod bezlusterkowce typu: nowa Sigma Art 85 mm 1.4 DG DN i dopiero wówczas będziesz miał pełną współprace z 12 FPS w puszce i obiektywy będą się wyrabiać na "zakrętach".

Szukaj zawsze najsłabszego ogniwa, którym w tym przypadku są obiektywy a nie puszka (A9). Proponuję też zmienić kartę na taką o większej przepustowości danych.

ps.
    Zmieniając na R6/R5 musiałbyś również dobrać szkła o dużej rozdzielczości i szybkości AF-a , czyli powyżej 10k zł. MZ zdaniem kompletnie bez sensu wydałbyś około 40k zł na nowy system, którego kompletnie nie znasz. No ale to Twoja kasa

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Nowa R6ka bardzo mi się podoba
    ps.2
    A mnie bardziej podoba się nikon Z6/Z7 w "ludzkich" cenach łącznie ze szkłami z f/1.8
    Ostatnio edytowane przez candar ; 21-10-2020 o 14:22
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów