Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Może , skoro moje wnuki tym zestawem trafiają (na f1.4) to nawet ułomny też może, no może po za bechamotem bo on wszędzie ma jakieś "niedokładności". I się nie dziwię jeśli używa EF 50 1,4 do porównania z 85 1,4 L is.
    zastanawiasz sie w ogole nad tym co piszesz?

jesli sa roznice w jakosci ostrzenia AF pomiedzy det fazy w dslr a Af w ML to nie wynikaja one z ulomnosci fotografa nie potrafiacego prawidlowo obsluzyc AF dslr-a , lecz z obiektywnych przeslanek technicznych. AF w ML jest dokladniejszy niz det fazy w dslr- to wynika z przeslanek konstrukcyjnych.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    zastanawiasz sie w ogole nad tym co piszesz?

jeśli ...
    Oczywiście że NIE. Piszę jak jest w praktyce i tyle, to pierwsza taka elka z jaką miałem doczynienie.
    Mam w głębokim niepoważaniu Twoje wywody bo precyzja nie ma tu żadnego "rozrzutu" czy przypadkowości, nie jestem w stanie określić dokładności AF bo to poniżej 1mm i nie wiem o jakich ułamkach mm trzeba by tu mówić. Wolę robić z większej odległości aby cała twarz zmieściła się w głębi ostrości i nie mieć dylematów czy lepiej trafić w źrenicę czy rzęsy. Nie mam w ogóle statywu lubię plener o złotej godzinie, 100 iso i nie opieram modeli o betonowy filar jak to robią Sigmowcy.

Najlepiej idzie wam dyskusja o tym czego nie macie i jakie to fajne, ja też nie mam R6 ani R5 alee.... Mam porównanie, otóż na YT znana fotografka-portrecistka Irena Rudnik publikuje reportaże ze swoich sesji zdjęciowych, wcześniej używała 5DIII+ 1.2L a obecnie R5, R6 + RF1,2. Porównuję na tv 4k ze swoimi portretami plenerowymi z 85 1.4 L is +6D i nie mam żadnych kompleksów. Śmieszyło trochę mnie jak męczy się kobiecina z tą eLką 1,2 robiąc wiele powtórzeń każdej pozy dla profesjonalnych modelek, bo już miałem 1,4 z is i ja nie używałem Ps ani nie miałem takich problemów z trafieniem i to dla wybitnie nieprofesjonalnych modeli. To się zmieniło po jej przejściu na eRki i teraz ma porównywalne jakościowo zdjęcia z tymi moimi. No może ma bardziej nasycone kolory a raczej przesycone w każdym miejscu w kadrze powyciągane z cieni takie niemal HDRy. Wiadomo, w końcu też dostała is, celny AF, i nowe soczewki ale przyzwyczajenia do podciągania pozostały.
    Polecam obejrzeć jeśli ktoś jej jeszcze nie zna. Ciekawi mnie czemu nie promowała 1,4L tylko nagle obie Rki i RF.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Oczywiście że NIE. Piszę jak jest w praktyce i tyle, to pierwsza taka elka z jaką miałem doczynienie.
    Mam w głębokim niepoważaniu Twoje wywody bo precyzja nie ma tu żadnego "rozrzutu" czy przypadkowości, nie jestem w stanie określić dokładności AF bo to poniżej 1mm i nie wiem o jakich ułamkach mm trzeba by tu mówić. Wolę robić z większej odległości aby cała twarz zmieściła się w głębi ostrości i nie mieć dylematów czy lepiej trafić w źrenicę czy rzęsy. Nie mam w ogóle statywu lubię plener o złotej godzinie, 100 iso i nie opieram modeli o betonowy filar jak to robią Sigmowcy.

Najlepiej idzie wam dyskusja o tym czego nie macie i jakie to fajne, ja też nie mam R6 ani R5 alee.... Mam porównanie, otóż na YT znana fotografka-portrecistka Irena Rudnik publikuje reportaże ze swoich sesji zdjęciowych, wcześniej używała 5DIII+ 1.2L a obecnie R5, R6 + RF1,2. Porównuję na tv 4k ze swoimi portretami plenerowymi z 85 1.4 L is +6D i nie mam żadnych kompleksów. Śmieszyło trochę mnie jak męczy się kobiecina z tą eLką 1,2 robiąc wiele powtórzeń każdej pozy dla profesjonalnych modelek, bo już miałem 1,4 z is i ja nie używałem Ps ani nie miałem takich problemów z trafieniem i to dla wybitnie nieprofesjonalnych modeli. To się zmieniło po jej przejściu na eRki i teraz ma porównywalne jakościowo zdjęcia z tymi moimi. No może ma bardziej nasycone kolory a raczej przesycone w każdym miejscu w kadrze powyciągane z cieni takie niemal HDRy. Wiadomo, w końcu też dostała is, celny AF, i nowe soczewki ale przyzwyczajenia do podciągania pozostały.
    Polecam obejrzeć jeśli ktoś jej jeszcze nie zna. Ciekawi mnie czemu nie promowała 1,4L tylko nagle obie Rki i RF.
    Bo jej za to płacą,dają mega rabaty na sprzęt i takie tam formy współczesnego sponsoringu, za dobre słowo.
    Canon ma "cichych" ambasadorów na całym świecie. Bardzo się uaktywnili przy premierach r6 i r5. Wielu tez porzuciło sony... nagle

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    DSLR moze w LV zrobic dokladnie to samo co ML. tylko to ergonomicznie porypane jest. co innego gdyby ten DSLR mial hybrydowy celownik, ale na to chyba sie juz rynek skurczyl. ..
    Marzę o takim rozwiązaniu. Ale sądzę, że producenci teraz zapomną o lustrzankach i będą się ścigali na coraz lepsze ML. Aż sie rynek nasyci. I wtedy pomyslą o niszy, o starych dobrych lustrzankach Tylko to juz bedzie dla lustrzanek za późno.
    To teraz powinni zrobić taką lustrzankową alternatywę. Canon i Nikon.
    Jest u ludzi tyle szklarni EF, że ten sprzęt by schodził. Ja bym chętniej go kupił niż ML. Wizjera elektronicznego bym używał tylko gdybym robił ludzi w ruchu na płytkich GO. W pozostałych sytuacjach - lustro.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Marzę o takim rozwiązaniu. Ale sądzę, że producenci teraz zapomną o lustrzankach i będą się ścigali na coraz lepsze ML. Aż sie rynek nasyci. I wtedy pomyslą o niszy, o starych dobrych lustrzankach Tylko to juz bedzie dla lustrzanek za późno.
    To teraz powinni zrobić taką lustrzankową alternatywę. Canon i Nikon.
    Jest u ludzi tyle szklarni EF, że ten sprzęt by schodził. Ja bym chętniej go kupił niż ML. Wizjera elektronicznego bym używał tylko gdybym robił ludzi w ruchu na płytkich GO. W pozostałych sytuacjach - lustro.
    Jest taki patent na RF, pytanie czy go wprowadzą w życie

https://www.dpreview.com/news/115506...t-dslr-cameras

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	canon_patent_1.jpeg
Wyświetleń:	210
Rozmiar:	55,3 KB
ID:	5128

oraz

http://thenewcamera.com/tag/canon-patents/page/2/

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Optical-Viewfinder-image.jpg
Wyświetleń:	211
Rozmiar:	44,0 KB
ID:	5127
    Załączone miniatury Załączone miniatury 650650p953EDNmainimg-JPA_431020538_000002.jpg  

Ostatnio edytowane przez candar ; 06-10-2020 o 08:33
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Pełne uzależnienie

Mam porównanie, otóż na YT znana fotografka-portrecistka Irena Rudnik publikuje reportaże ze swoich sesji zdjęciowych, .
    .. i wszystko jasne.

na YT ogladasz zdjecia o ograniczonej rozdzielczosci transponowane do jakiegos formatu filmowego YT , slowem o okrojonej jakosci i na tej podstawie nie da sie wyrobic jakiejkolwiek opini na temat jakosci pracy AF czy czegokolwiek odnosnie sprzetu.
    Te filmiki na YT to jest Karma dla tzw lemingow.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    To już zajeżdża perwersją...

Żartuję oczywiście

Trochę za szybko te lustra ubijają. Wiele osób jeszcze przez lata będzie wolało celownik optyczny. Osobiście widzę jeszcze miejsce na ostatnią 5-tkę, z obrotowym ekranem, świetnym AF-em i dobrym DPAF w LV ;P Odnoszę jednak wrażenie, że już nie doczekamy. Nawet RP już to w pewnym sensie potwierdził. Celowo dali tak niską cenę, że ludzie woleli od 6d2. Teraz mamy kupować ML-e
    ile kosztowalby dzisiaj Taki aparat , skoro poprzedni mk4 to bylo 4 k eu ?
    ML jednak obniza cene aparatu.

technicznie Problem af w dslr jest dzisiaj rozwiazywalny mimo Lustra.
    mozna przeciez przez polprzepuszczalne lustro jak aktualnie jest stosowane puscic wiazke bezposrednio na matryce bez lusterek odchylajacych i dokonac detekcji fazy sensorami matrycy. Przy tej samej liczbie punktow pomiarowych AF jak aktualnie w dslr poprawie uleglaby praca AF , ale inne wady pozostalyby - jak wymiary , halas .

Wlasciwie jedyne zatrzezenia jakie sie slyszy w stosunku do ML to czasami zyczenie poprawienia pracy wziernika, ale to sie wlasnie dzieje , jest juz dobrze. Sytuacje, ze wziernik jest niewystarczajacy lub uciazliwy sa rzadkie.

W sumie nie mam watpliwosci , ze ML to jednak postep w stosunku do DSLR , tak jak kiedys Lustro bylo postepem w stosunku do TLR lub celownikow lunetkowych. ML upraszcza w sumie konstrukcje aparatu. Kiedy pojawia sie jeszcze migawki globalne o b. krotkim czasie odczytu , w zasadzie aparat mechaniczny zostanie zastapiony calkowicie aparatem elektronicznym , tak jak kiedys magnetofon kasetowy i Walkman zostaly zastapione malymi cyfrowymi nagrywarkami lub odtwarzaczami mp3 .

nie tesknie do czasow magnetofonow kasetowych i nie bede tesknil do dslr.

Cale szczescie, ze sony odmienil trend budowy poteznych cegiel fotograficzny - te wielkie flagowe C i N stawaly sie nieznosne w uzytkowaniu.

Uprawnienia umieszczania postów