Zamieszczone przez
antena
Dokładnie. Używam Canona 6D od 2013r i autofokus w nim to jest nieporozumienie. Dziwię się czasami jak czytam opinie ludzi którzy się nim tak zachwycają. Chyba naprawdę mieli szczęście i trafiła im się dobra puszka. Ostatnio robiąć nim zdjęcia w kościele normalnie nie koncentrowałem się na ujęciach tylko modliłem się żeby autofokus trafił... i dodam że używając Live View na szkłach 16-35mm f4.0L, 85mm 1.4L i 35mm 1.4L II około 25% albo i więcej zdjęć mam nietrafionych. To samo jeśli robię zdjęcia w plenerze na LV, także trafiają się pudła. Od początku miałem z nim jakieś problemy ale ostatnio to się boję nim robić zdjęcia jak wiem jakich mogę spodziewać się rezultatów. Jedynie obiektyw 100mm 2.8L działa w miarę normalnie. Aparat był kalibrowany w serwisie z obiektywami oraz przeze mnie w późniejszym czasie programem Reikan Focal. Czytając pochlebne opinie o R6 a zwłaszcza o pracy systemu AF naprawdę chciałbym być tak zadowolony jak ci którzy już go używają i chwalą. Mam pytanie do użytkowników R6 & R5 z jasnymi szkłami EF, a mianowicie... czy EYE AF z wyżej wymienionymi L-kami na pełnej dziurze jest tak sprawny jak gdzieś widziałem na YouTube? Lustrzanki więcej nie kupię, mam 2 i o żadnej nie powiem dobrego słowa.