Strona 87 z 156 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

@Jacek proponuję jednak wypróbować tryb Fv - tak jak proponowali już koledzy.

Jeśli ustawisz sobie w Fv:
    Tv : Auto
    ISO: Auto
    Av: wybierane (przednie kółko)
    korekta:dostępna, wybierana
    to masz jakby tryb Av z czasem Auto ustawianym wg zasady t= 1/f i do tego dostosowuje się ISO.
    Gdy Ci ten czas nie pasuje to szybko poprawiasz wartość na wymaganą przez Ciebie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A nie lepiej użyć trybu M, ustawić czas, przesłonę i użyć AUTO ISO + ewentualnie wspomagać się korektą ekspozycji...?
    Ewentualnie tryb Tv jeśli przesłona nie jest istotna? Jak tak akurat samoloty focę, zawsze Tv w zasadzie.

Coś już napisał Awatar acekd
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Podczas próby wstawienia postu otrzymałem komunikat od admina:
    "Twoje postu zostały ograniczone do......"

Wniosek = zaśmiecam forum lub powoduję awantury,
    mam czytać a nie pisać.
    Witam
    Szanowni Koledzy i Administracja forum
    Proszę nie przerywajcie dyskusji, a w zasadnie nauki, bardzo ciekawej i pouczającej.
    Dla takiej wymiany poglądów warto czytać forum.
    Jestem z pokolenia imiennika "Jacka". Często natrafiam na problem fotografując biegających wnuków w pomieszczeniu o słabym i zmiennym oświetleniu. Automatyczna zmiana iso z możliwością szybkiej zmiany przysłony i wcześniejszym, indywidualnym, określeniu zakresów czasów wydaje się (teoretycznie - bo musiałbym to przetrenować) rozwiązaniem bardzo interesującym i usprawniającym bo mógłbym się tylko skoncentrować wyłącznie na utrzymaniu ostrości na fotografowanym obiekcie i kompozycji fotki.
    Proszę napiszcie z doświadczenia kiedy Wy korzystacie z omawianej procedury z FV, jakie są efekty i jakie napotykacie ograniczenia.
    Zaznaczam, że M znam, ale w zasadzie nie korzystam, ze względu na denerwujące mnie drabinki
    Z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez acekd ; 30-09-2021 o 12:35

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez acekd Zobacz posta
    Proszę napiszcie z doświadczenia kiedy Wy korzystacie z omawianej procedury z FV, jakie są efekty i jakie napotykacie ograniczenia.
    W moim przypadku wygląda to następująco:

Normalny dzień ogniskowa okolo 135mm, tryb Fv, czas 1/500, F 2.8, iso Auto, compensacja +0.3 - tu tylko Iso jest w auto z małą korektą.

Mieszkanie, tu się sprawy komplikują ponieważ w automacie będzie tylko flash (ttl +0.3-0.6 odbity od sufitu lub ściany, z modyfikatorem np. kukułka z kartką przed nawet +1ev) ogniskowa raczej około 50mm f2.8 iso 400/800. Iso wiadomo mniej lepiej, dzieci nie biegają jak szalone.

Oczywiście zawsze trzeba myśleć co się dzieje, automatyka nie załatwi wszystkiego. Dochodzi pomiar (tryb) i jego korekty, fotografujesz np. snieg expozycja na plus, coś ciemnego na minus.

Numerów proszę nie brać zbyt serio, zawsze coś się zmieni np. będzie bardzo słonecznie i czas poleci w auto (ponieważ nie schodzi z 1/1000).

Podsumowując ustawie raz i będzie na zawsze raczej nie zadziała, zawsze trzeba kompensować na warunki jakie mamy. Ew. zobaczyć co się dzieje w trybie P - nie ważne jaki tryb jest wybrany. Liczy się to czy rozumiemy jego działanie i możemy go modyfikować. W P można zablokować pomiar i już jest manual, mając pomiar punktowy można to robić bardzo dokładnie.

Wracając do puszek, brakuje mi przycisku iso, niby jest gdzieś zaszyty ale to już nie to samo.

Podczas próby wstawienia postu otrzymałem komunikat od admina:
    "Twoje postu zostały ograniczone do......"

Wniosek = zaśmiecam forum lub powoduję awantury,
    mam czytać a nie pisać.
    Chyba nie sądzisz, że admin siedzi tu 24h/doba i w ułamku sekundy sprawdza wszystko co jest pisane, przed umieszczeniem.
    Pewne rzeczy robi automatycznie skrypt forum. Nie jakaś osoba, komuś przychylna bądź nie.

Nic mi nie wiadomo o jakimkolwiek ograniczeniu skutkujacym komunikatem "Twoje postu zostały ograniczone do......"
    i jestem bardzo ciekawy skąd sie takie cos mogło wziąć.

Piszę to na ogólnym forum, bo pojawił się kolejny użytkownik (acekd) który sądzi, że dyskusja jest w ten sposób ograniczana.

Jacek - na PW podaj mi szczegóły związane z pojawieniem się tego komunikatu.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    A nie lepiej użyć trybu M, ustawić czas, przesłonę i użyć AUTO ISO + ewentualnie wspomagać się korektą ekspozycji...?
    dokładnie TAK, 80% zdjęc robie w M ( to najbardziej przewidywalny dla mnie tryb, drabinka pradę Ci powie), jakies 19% w Av i może 1% Tv
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie,
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0571.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	366,5 KB
ID:	6883jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_0571.jpg
Wyświetleń:	15
Rozmiar:	366,5 KB
ID:	6883jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
    Iipnie to wyglada, te czasy za długie i iso za niskie.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

a ja zapytam, jak masz ustawiony pomiar światła?
    Ostatnio edytowane przez tombas ; 30-09-2021 o 14:19
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Nie wszystkie zdjęcia mam takie, jak koryguję ręcznie parametry jest cudnie, jak zdaję się całkowicie na automatykę aparatu bywa i tak, i nie nazywam się fabinka.
    Nie pracuję na ustawieniach, w których mam dwie wartości ustawione na auto, może dlatego R6 jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.
    Ale rzeczywiście, czas 1/10 s wybrany przez automatykę aparatu wydaje się dość optymistyczny. Z włączoną stabilizacją w obiektywie i IBIS można przy odrobinie doświadczenia (odpowiednia postawa/uchwyt) lub szczęścia wykonać nieporuszone zdjęcie na 70 mm z czasem 1/10 s, ale chyba nie o to chodzi, żeby automatyka działała na granicach możliwości (szczególnie, że finalnie serwuje bardzo niskie ISO - 160).
    W powyższym przykładzie możemy mówić o błędzie automatyki lub osób, które są odpowiedzialne za algorytm.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    a ja zapytam, jak masz ustawiony pomiar światła?
    Jakkolwiek miałby ustawiony pomiar światła, automatyka nie powinna proponować czasu 1/10 s dla ogniskowej 70 mm.
    Ostatnio edytowane przez audioart ; 30-09-2021 o 14:22

Strona 87 z 156 PierwszyPierwszy ... 3777858687888997137 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów