Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Mam pyt, czy fotografując R6 w RAW w sRGB i obrabiając zdjęcia w DPP będę miał ciepłe kolory jak np. w lustrzance 7D? W wątku przeczytałem, ze kolory są kiepskie w R6 a przymierzam się do kupna R6 ew. 5D Mark 4 (w R6 przemawia do mnie stabilizacja, z wiekiem nie jestem w stanie dobrze utrzymać aparatu na krótrzych czasach). Fotografuję zwierzęta, ludzi, budynki, różne imprezy w plenerze (obraz jednocześnie częściowo w cieniu i w pełnym słońcu też sie zdarza), czasem makro. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez tornado17 ; 27-10-2021 o 15:08

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez tornado17 Zobacz posta
    Mam pyt, czy fotografując R6 w RAW w sRGB i obrabiając zdjęcia w DPP będę miał ciepłe kolory jak np. w lustrzance 7D? W wątku przeczytałem, ze kolory są kiepskie w R6 a przymierzam się do kupna R6 ew. 5D Mark 4 (w R6 przemawia do mnie stabilizacja, z wiekiem nie jestem w stanie dobrze utrzymać aparatu na krótrzych czasach). Fotografuję zwierzęta, ludzi, budynki, różne imprezy w plenerze (obraz jednocześnie częściowo w cieniu i w pełnym słońcu też sie zdarza), czasem makro. Z góry dzięki za odp. Pozdrawiam
    Obrabiając w dpp powinieneś mieć bardzo podobne kolory. Ludzie narzekają tak na prawdę nie na kolory z R6 tylko na profile kolorystyczne do tego aparatu przygotowane przez Adobe. Ma to znaczenie tylko jeśli RAWy wywołują w ACR lub Lightroom. Niektórzy rozwiązują ten problem przez zastosowanie innych profili, inni w ogóle nie widzą takiego problemu a jeszcze inni korzystają z innych programów. Ja używam C1 i jestem zachwycony plikami z tej puszki
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów