Canon EOS R6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Odp: Canon EOS R6

Zamieszczone przez robertskc7
    Jak już jest ibis, dwa sloty, joystick i 4k to wracamy do tematu DR? Znowu.
    Dwa sloty i Joystick mnie nie kręcą, ale DR i wydajniejszy aku już tak IBIS też miło mieć.
    Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025. Powód: złe cytowanie
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• robertskc7
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1513

Zamieszczone przez Cichy
      Dwa sloty i Joystick mnie nie kręcą, ale DR i wydajniejszy aku już tak IBIS też miło mieć.
      I tak czasy, kiedy cały dzień repo się robiło na jednej baterii minęły. W torbie 16 szt Ladda... jedna więcej do ML też się znajdzie Dr myślę że to będzie kosmetyka jak w sony. Producenci dotarli do szczytu i tu bym się nie spodziewał efektu WOW, zwłaszcza po Canonie. Jeśli to prawda, ze DR ma być jak ten w 1dxIII, który w zasadzie jest na poziomie a9 to jest git. 20mpix to nie 30 myślę że będzie cacy.
      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jinks
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2178

Działanie DPAF wygląda na jeszcze lepsze niż w R: https://youtu.be/JnSpLZSp0Ag
        Jak przyklejony

Mi się bardzo ta puszka podoba
        Miłego dnia
        moja www

Komentarz

• Cichy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 7450

Jeśli to prawda, ze DR ma być jak ten w 1dxIII, który w zasadzie jest na poziomie a9 to jest git. 20mpix to nie 30 myślę że będzie cacy.
          No ale A9 wcale nie szaleje w tym względzie, pozostańmy już przy tym 1d https://www.dpreview.com/reviews/ima...13433947572272

Komentarz

• robertskc7
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1513

Zamieszczone przez Cichy
            No ale A9 wcale nie szaleje w tym względzie, pozostańmy już przy tym 1d https://www.dpreview.com/reviews/ima...13433947572272
            Kuba, zastosowanie akcji typu suwak w prawo o 6EV jest tak samo praktyczne jak wyciąganie 180km/h na czwartym biegu. Owszem da się, ale po co ? Te dziwne odkrycie ciągnięcia cieni ( szalenie skuteczne w a7III) jest dobrodziejstwem technicznym, ale nie dla mnie.

Natomiast szanuje opinie bliskich mi osób typu Trzcionka czy Wąsik, którzy porzucili cudowną matryce a73 na rzecz gorszej (twój przykład) a dla nich o niebo lepszej matrycy z a9. Więc, ślepo wierzę, resztkami wiary w Canona, że R6 będzie narzędziem dla mnie niemal idealnym - dwa sloty, 12fps i 20mpix.

Obawiam się jednak, że ochy i achy się skończą jak okaże się, że dobrodziejstwa nowych R są zarezerwowane tylko dla szkieł RF ze stajni C a przyszłości ( mojej) w tych "kobyłkach" nie widzę.
            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• wain
              Uzależniony
              • 2007
              • 630

Obawiam się jednak, że ochy i achy się skończą jak okaże się, że dobrodziejstwa nowych R są zarezerwowane tylko dla szkieł RF ze stajni C a przyszłości ( mojej) w tych "kobyłkach" nie widzę.
              Mało prawdopodobne aczkolwiek po cichu liczę na sigmę i ich propozycję ART przeprojektowanych na ML oraz ciekawych jasnych zoomów: 24-50mm/1.8, 20-45mm/2 czy coś w ten deseń... Skoro 24-35 jest na EF to liczę na ich pomysły w RF.
              40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
              www.mslezak.pl/blog/

Komentarz

• tomfoot
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2362

Zamieszczone przez wain
                Czyli taka sama jak polsce (cyfrowe np). Swoją drogą cena 5dIV nadal powyżej 13k ....
                Oj. Chyba trzeba się bardzo, ale to bardzo postarać, żeby dziś kupić 5dIV za więcej niż 10.000

Komentarz

• Cichy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 7450

Kuba, zastosowanie akcji typu suwak w prawo o 6EV jest tak samo praktyczne jak wyciąganie 180km/h na czwartym biegu. Owszem da się, ale po co ? Te dziwne odkrycie ciągnięcia cieni ( szalenie skuteczne w a7III) jest dobrodziejstwem technicznym, ale nie dla mnie.
                  Prosty przykład, fota z ostatniego ślubu. Może nie 6 EV, ale lepiej było forsować niż podbijać ISO do 12k.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 107574294_3254741771214394_7569349854408361726_o.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 575,9 KB
ID: 2089706

Komentarz

• robertskc7
                    Pełne uzależnienie
                    • 2010
                    • 1513

Wiesz nie chcę się wdawać w dyskusje, po co są zimne ognie do tego typu zdjęć. Szanuję potrzeby i umiejętności, mi by nawet do głowy nie przyszło żeby aż tak zmienić obrazek. Być może jak nabędę R6 to spróbuję Wcale nie podbite do 12K jakieś 4000 a moze 6400 minimalne korekty.
                    Załączone pliki
                    www.robertzbiec.pl

Komentarz

• sv

Powody do marudzenia na tym forum zawsze się znajdą, ale R6 właściwie pod każdym względem wyprzeda flagowe Sony A9 II. Za niższą cenę.

Komentarz

• Bechamot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2012
                        • 2512

Zamieszczone przez Cichy
                        Prosty przykład, fota z ostatniego ślubu. Może nie 6 EV, ale lepiej było forsować niż podbijać ISO do 12k.

[ATTACH=CONFIG]4802[/ATTACH]
                        ?

watpie.
                        niezaleznie od uzyskanego efektu na pokazanym zdjeciu , podniesienie iso prowadzi do nizszego szumu niz niskie iso i odpowiednie rozjasnianie.
                        lepiej jest podniesc iso i poprawnie naswietlic , niz niedoswietlic na niskim iso i rozjasniac. to nie jest to samo.

w obydwu przypadkach padnie ta sama energia na matryce , ale w przypadku wyzszego iso skuteczniejsze jest odszumienie szumu termicznego na poziomie przed zapisaniem do RAW.
                        Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3410

Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• michalab
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1580

Zamieszczone przez candar
                            Ale niestety nie będzie. Bo już pisali wcześniej, że to całkiem inna matryca niż w 1Dx III. Pytanie tylko, czy całkiem nowa, czy znowu zaserwują rembrandowaną matrycę z pierwszego 6D 20,2 MPix. Liczę , że nie. Ale wygląda to zbyt ładnie , aby było prawdą.
                            Daję 95%, że to jest matryca z 1Dx III, a zupełnie nowy jest w niej soft, który kastruje to co trzeba, aby nie skanibalizować wyższych modeli. Pytanie co dokładnie jest wykastrowane.
                            Zapraszam

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Na konferencji mówili o innym rodzaju filtra na matrycy. Może po prostu obrazek nie będzie tak ostry jak w 1dx III, albo na odwrót, albo taki sam tylko produkcja tańsza

Wg mnie canon przeorganizował swoje serie sprzętu:
                              R5 - zastępuje 5dsr i 1dx
                              R6 - zastępuje 5d
                              R - zastępuje 6d
                              a RP - xxd, która już od 60d jest małym, fajnym aparatem bez aspiracji do PRO.
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

• michalab
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1580

Zamieszczone przez jinks
                                Na konferencji mówili o innym rodzaju filtra na matrycy.
                                No tak to też możliwe.

Zamieszczone przez jinks
                                R5 - zastępuje 5dsr i 1dx
                                Tu się nie zgodzę, R5 to na pewno nie jest ostatnie słowo Canona w ML, a odpowiednik 1Dx dopiero będzie.
                                Zapraszam

Komentarz

Pracuję...