Canon EOS R6
Zwiń
X
-
-
Odp: Canon EOS R6
I tak czasy, kiedy cały dzień repo się robiło na jednej baterii minęły. W torbie 16 szt Ladda... jedna więcej do ML też się znajdzie
Dr myślę że to będzie kosmetyka jak w sony. Producenci dotarli do szczytu i tu bym się nie spodziewał efektu WOW, zwłaszcza po Canonie. Jeśli to prawda, ze DR ma być jak ten w 1dxIII, który w zasadzie jest na poziomie a9 to jest git. 20mpix to nie 30 myślę że będzie cacy.
Komentarz
-
Działanie DPAF wygląda na jeszcze lepsze niż w R: https://youtu.be/JnSpLZSp0Ag
Jak przyklejony
Mi się bardzo ta puszka podoba
Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
No ale A9 wcale nie szaleje w tym względzie, pozostańmy już przy tym 1d
https://www.dpreview.com/reviews/ima...13433947572272
O obiektywach wiem prawie wszystko
Komentarz
-
Kuba, zastosowanie akcji typu suwak w prawo o 6EV jest tak samo praktyczne jak wyciąganie 180km/h na czwartym biegu. Owszem da się, ale po co ? Te dziwne odkrycie ciągnięcia cieni ( szalenie skuteczne w a7III) jest dobrodziejstwem technicznym, ale nie dla mnie.No ale A9 wcale nie szaleje w tym względzie, pozostańmy już przy tym 1d
https://www.dpreview.com/reviews/ima...13433947572272
Natomiast szanuje opinie bliskich mi osób typu Trzcionka czy Wąsik, którzy porzucili cudowną matryce a73 na rzecz gorszej (twój przykład) a dla nich o niebo lepszej matrycy z a9. Więc, ślepo wierzę, resztkami wiary w Canona, że R6 będzie narzędziem dla mnie niemal idealnym - dwa sloty, 12fps i 20mpix.
Obawiam się jednak, że ochy i achy się skończą jak okaże się, że dobrodziejstwa nowych R są zarezerwowane tylko dla szkieł RF ze stajni C a przyszłości ( mojej) w tych "kobyłkach" nie widzę.Komentarz
-
Mało prawdopodobne aczkolwiek po cichu liczę na sigmę i ich propozycję ART przeprojektowanych na ML oraz ciekawych jasnych zoomów: 24-50mm/1.8, 20-45mm/2 czy coś w ten deseń... Skoro 24-35 jest na EF to liczę na ich pomysły w RF.40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/Komentarz
-
Komentarz
-
Wiesz nie chcę się wdawać w dyskusje, po co są zimne ognie do tego typu zdjęć. Szanuję potrzeby i umiejętności, mi by nawet do głowy nie przyszło żeby aż tak zmienić obrazek. Być może jak nabędę R6 to spróbuję
Wcale nie podbite do 12K jakieś 4000 a moze 6400 minimalne korekty.
Komentarz
-
Powody do marudzenia na tym forum zawsze się znajdą, ale R6 właściwie pod każdym względem wyprzeda flagowe Sony A9 II. Za niższą cenę.Komentarz
-
?
watpie.
niezaleznie od uzyskanego efektu na pokazanym zdjeciu , podniesienie iso prowadzi do nizszego szumu niz niskie iso i odpowiednie rozjasnianie.
lepiej jest podniesc iso i poprawnie naswietlic , niz niedoswietlic na niskim iso i rozjasniac. to nie jest to samo.
w obydwu przypadkach padnie ta sama energia na matryce , ale w przypadku wyzszego iso skuteczniejsze jest odszumienie szumu termicznego na poziomie przed zapisaniem do RAW.Komentarz
-
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
Daję 95%, że to jest matryca z 1Dx III, a zupełnie nowy jest w niej soft, który kastruje to co trzeba, aby nie skanibalizować wyższych modeli. Pytanie co dokładnie jest wykastrowane.Komentarz
-
Na konferencji mówili o innym rodzaju filtra na matrycy. Może po prostu obrazek nie będzie tak ostry jak w 1dx III, albo na odwrót, albo taki sam tylko produkcja tańsza
Wg mnie canon przeorganizował swoje serie sprzętu:
R5 - zastępuje 5dsr i 1dx
R6 - zastępuje 5d
R - zastępuje 6d
a RP - xxd, która już od 60d jest małym, fajnym aparatem bez aspiracji do PRO.Miłego dniamoja wwwKomentarz
-
Komentarz
Komentarz