Pokaż wyniki od 1 do 10 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Mieszany widok

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    A przypadkiem nie masz włączonego:
    1/Auto Lighting Optimizer (Automatyczny optymalizator jasności) https://cam.start.canon/pl/C004/manu...ng-1_0070.html
    2/Priorytet jasnych partii obrazu https://cam.start.canon/pl/C004/manu...ng-1_0080.html

Takie rzeczy potrafią nieźle namieszać w ekspozycji
    Mam te opcje wyłączone, nie miały wpływu.
    Po sprawdzeniu wszystkich zdjęć, zrobionych w tm dniu, w ustawieniu AV, Auto ISO, Auto Czas
    wniosek mam następujący: aparat radził sobie dobrze kiedy jest jasno, ISo 100, czas jakiś tam, ale dobry.
    w momencie kiedy po prostu wszedłem w cień w parku
    automatyka zadziałała w ten sposób, że ISO zmieniało się w niewielkim stopniu, miałem 100, 160, i . . . .koniec
    ale czasy były moim zdaniem za długie: 1/20 jak więcej słonecznych plam przez liście,
    jak mniej to 1/15, 1/8, i jeszcze dłuższe.
    Czy miałem włączone +3 czy 0 czy - 3 tego już teraz nie jestem w stanie sprawdzić.
    Następnym razem sprawdzę tą samą scenę z ustawieniami +3 i -3 ciekaw jestem jaka będzie różnica.
    Nie mniej w układzie AV - ISo auto - Czas Auto - to jaki ja mam wpływ na zmianę ISO???

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Mam te opcje wyłączone, nie miały wpływu.
    Po sprawdzeniu wszystkich zdjęć, zrobionych w tm dniu, w ustawieniu AV, Auto ISO, Auto Czas
    wniosek mam następujący: aparat radził sobie dobrze kiedy jest jasno, ISo 100, czas jakiś tam, ale dobry.
    w momencie kiedy po prostu wszedłem w cień w parku
    automatyka zadziałała w ten sposób, że ISO zmieniało się w niewielkim stopniu, miałem 100, 160, i . . . .koniec
    ale czasy były moim zdaniem za długie: 1/20 jak więcej słonecznych plam przez liście,
    jak mniej to 1/15, 1/8, i jeszcze dłuższe.
    Czy miałem włączone +3 czy 0 czy - 3 tego już teraz nie jestem w stanie sprawdzić.
    Następnym razem sprawdzę tą samą scenę z ustawieniami +3 i -3 ciekaw jestem jaka będzie różnica.
    Nie mniej w układzie AV - ISo auto - Czas Auto - to jaki ja mam wpływ na zmianę ISO???
    Jest jeszcze jedna możliwość:
    jeżeli masz ISO przypisane do pierścienia na obiektywie i przypadkowo nim obróciłeś to ISO ze 100 w automacie przeskoczyło na 160 i tak zostało bo do Auto już samo nie wróci. A wtedy czasy dostosowują się do stałej wartości ISO 160.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jest jeszcze jedna możliwość:
    jeżeli masz ISO przypisane do pierścienia na obiektywie i przypadkowo nim obróciłeś to ISO ze 100 w automacie przeskoczyło na 160 i tak zostało bo do Auto już samo nie wróci. A wtedy czasy dostosowują się do stałej wartości ISO 160.
    Wiem o tym, że ISO po obróceniem pierścienia na obiektywie nie wróci do auto, ale tak nie było - bo się zmieniało,
    na kolejnych zdjęciach jest różne, nie zostało na 160.

Problemu nie ma, bo zawsze mogę wrócić do poprzedniego sposobu fotografowania, który zapewniał mi efekt jakiego wymagałem.
    Jest ciekawość a to pierwszy stopień do piekła
    Dojdę do tego co było przyczyną.

Uprawnienia umieszczania postów