Strona 86 z 156 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 851 do 860 z 1552

Wątek: Canon EOS R6

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

W Canonie 6D więc w R6 pewnie też, są jeszcze opcje np: max.czas ekspozycji. Tam wybierasz najdłuższy czas jaki Ci pasuje i wtedy automatyka nie przekroczy tej granicy tylko po dojściu do niej, zamiast wydłużać czas będzie podnosić ISO. Można też w tym miejscu włączyć auto. i wtedy graniczny czas będzie dobierany przez aparat w zależności od ogniskowej obiektywu.

Można też wybrać co ma robić automatyka po osiągnięciu granicznych ustawień czasu i ISO- tzn. czy dalej ma przekraczać ISO czy wydłużać czas.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    Pierwszy dzień nauki nie pomógł, wręcz przeciwnie.
    Po ustawieniu ISO auto i czas minimum pozostaje mi kręcenie tylko pierścieniem przysłony???

Wszystkie zdjęcie jaki dzisiaj zrobiłem w plenerze wyszły rewelacja,
    ale we wnętrzach już zabrakło mi wyobraźni co mam dalej robić.

Przysłona - pełen otwór, czas 1/8, ISO 160, - zdjęcia poruszone.
    Jeżeli mam tak ustawione a przysłona pełen otwór to co mogę dalej zrobić, ISO auto aparat sam dobiera, czas minimum 1/125, też sam dobiera a w przysłonie już ściana, koniec.

A mam zakres ISO od 100 do 6400 dlaczego on nie wymusił wiekszego ISO?
    A że miałem ISO auto, a aparat nie chciał sam zwiększyć, musiałem wejść w menu - ISO i zwiększyć ręcznie.
    Jesteś pewien, że ustawiłeś dla funkcji auto iso prawidłowy zakres z tego co mam u siebie to w funkcji regulacji iso mam dwie opcje (w R6 pewnie też bo tak mi podpowiada instrukcja - zrzut ekranu z niej dołączyłem do tego posta) jedna nastawa to ustawienie zakresu iso jaki można ustawić tak w ogóle (i tu by mi pasowało, że sobie ustawiłeś 100-6400), druga to nastawa w jakim zakresie ma pracować auto iso w domyśle zakres ten może być podzakresem tego pierwszego (i tu prawdopodobnie ustawiłeś wartość mniejszą co spowodowało we wnętrzach czasy typu 1/8).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2021-09-29 o 20.55.16.png
Wyświetleń:	127
Rozmiar:	59,6 KB
ID:	6881
    Korzystając ze screena z instrukcji ustaw na początek ustawienia jak w niej i manualnie minimalny czas... przetestuj później dopasuj iso w pozycji "autom. zakres"
    wtedy w trybie AV wystarczy już kręcić tylko jednym kółkiem nastaw od przysłony.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
    Jesteś pewien, że ustawiłeś dla funkcji auto iso prawidłowy zakres z tego co mam u siebie to w funkcji regulacji iso mam dwie opcje (w R6 pewnie też bo tak mi podpowiada instrukcja - zrzut ekranu z niej dołączyłem do tego posta) jedna nastawa to ustawienie zakresu iso jaki można ustawić tak w ogóle (i tu by mi pasowało, że sobie ustawiłeś 100-6400), druga to nastawa w jakim zakresie ma pracować auto iso w domyśle zakres ten może być podzakresem tego pierwszego (i tu prawdopodobnie ustawiłeś wartość mniejszą co spowodowało we wnętrzach czasy typu 1/8).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2021-09-29 o 20.55.16.png
Wyświetleń:	127
Rozmiar:	59,6 KB
ID:	6881
    Korzystając ze screena z instrukcji ustaw na początek ustawienia jak w niej i manualnie minimalny czas... przetestuj później dopasuj iso w pozycji "autom. zakres"
    wtedy w trybie AV wystarczy już kręcić tylko jednym kółkiem nastaw od przysłony.
    Ustawiłem tak jak na zrzucie tylko wartości inne:
    Czułość ISO - Auto
    Zakres ISO 100-6400
    Autom.zakres 100-6400
    Min. czas naśw. Autom

I teraz kręcąc jednym kółkiem przysłony wszystko było ok, ale jak było jasno na dworze
    jak wszedłem do pomieszczenia aparat ustawił: czas 1/8, ISO 160, przy przysłonie 4,0 ogniskowej ok 50 mm (nie żadne supertele)
    i teraz jak zmienić ISO, czy czas jak jest automat???

Mogę pokręcić pierścieniem na obiektywie, aparat zmieni ISO na jakie chcę, ale już do opcji AUTO ISO nie powróci.
    Czyli będę miał ISO ręczne a nie automat i po przez zmianę ISO regulował czas, to wychodzi na to co robiłem dotychczas

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Ustawiłem tak jak na zrzucie tylko wartości inne:
    Czułość ISO - Auto
    Zakres ISO 100-6400
    Autom.zakres 100-6400
    Min. czas naśw. Autom

I teraz kręcąc jednym kółkiem przysłony wszystko było ok, ale jak było jasno na dworze
    jak wszedłem do pomieszczenia aparat ustawił: czas 1/8, ISO 160, przy przysłonie 4,0 ogniskowej ok 50 mm (nie żadne supertele)
    i teraz jak zmienić ISO, czy czas jak jest automat???

Mogę pokręcić pierścieniem na obiektywie, aparat zmieni ISO na jakie chcę, ale już do opcji AUTO ISO nie powróci.
    Czyli będę miał ISO ręczne a nie automat i po przez zmianę ISO regulował czas, to wychodzi na to co robiłem dotychczas
    Minimalny czas naśw. ustaw manualny i jakiś podaj, a nie automatyczny -> to jest jakaś nowa inteligentna opcja w R6 i da się to zmienić na manualny i podać konkretny

Podam Ci moje ustawienia dla obiektywu 35 mm
    Czułość ISO - Auto
    Zakres ISO 100-25600
    Autom.zakres 100-6400
    Min. czas naśw. 1/60

I to działa wtedy jak opisywałem kilka postów wyżej: Ty ustawiasz przysłonę jaką chcesz, aparat ustawia Iso w zakresie autom. zakres i czas nie dłuższy niż Min. czas naśw. Jeśli dojedzie do górnej bandy z ISO zacznie przekraczać granice czasu... Ale z dużym prawdopodobieństwem jak się zmienią warunki na trudne nie zrobi takiego cyrku jak 1/8 iso 160...
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 29-09-2021 o 21:32

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Minimalny czas naśw. ustaw manualny i jakiś podaj, a nie automatyczny -> to jest jakaś nowa inteligentna opcja w R6 i da się to zmienić na manualny i podać konkretny

Podam Ci moje ustawienia dla obiektywu 35 mm
    Czułość ISO - Auto
    Zakres ISO 100-25600
    Autom.zakres 100-6400
    Min. czas naśw. 1/60

I to działa wtedy jak opisywałem kilka postów wyżej: Ty ustawiasz przysłonę jaką chcesz, aparat ustawia Iso w zakresie autom. zakres i czas nie dłuższy niż Min. czas naśw. Jeśli dojedzie do górnej bandy z ISO zacznie przekraczać granice czasu... Ale z dużym prawdopodobieństwem jak się zmienią warunki na trudne nie zrobi takiego cyrku jak 1/8 iso 160...
    Będę jeszcze trenował zmieniał ustawienia, po wejściu do pomieszczenia na oko było widać,
    że tam ISO to min 1600, a nawet 3200 by się przydało
    skoro on wybrał tyle co napisałem, to cyknąłem - zdjęcie poruszone,
    Przestawiłem ISO żeby skrócić czas, zrobiłem drugie, nic się nie stało.
    Ale próba mnie zaskoczyła na minus, cały czas wychodzę z założenia, że ja coś źle robię a nie aparat.
    Może dojdę co, a może się nie uda. To nie analog, widzę efekt to powtarzam.
    Ja nie bardzo rozumiem co to jest minimalny czas, czy jak wybiorę 1/60, to aparat nie zrobi na dłuższych czasach czyli np na 1/30, czy na krótszych czyli 1/125? Taki jestem zacofany.

Po ustawieniu w menu minimalny czas 1/60, mierzę aparatem warunki jakie on widzi - czas 1/25, jak skieruję aparat na lampę jest czas 1/125, czyli mogą być czasy dłuższe i czasy krótsze, więc co oznacza minimalny - nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 29-09-2021 o 21:55

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Ja nie bardzo rozumiem co to jest minimalny czas, czy jak wybiorę 1/60, to aparat nie zrobi na dłuższych czasach czyli np na 1/30, czy na krótszych czyli 1/125? Taki jestem zacofany.

Po ustawieniu w menu minimalny czas 1/60, mierzę aparatem warunki jakie on widzi - czas 1/25, jak skieruję aparat na lampę jest czas 1/125, czyli mogą być czasy dłuższe i czasy krótsze, więc co oznacza minimalny - nie wiem.
    Minimalny czas to czas jaki definiujesz i w sprzyjających warunkach aparat nie powinien ustawić dłuższego
    dajesz 1/60 czyli 1/30 nie powinien ustawić ale jeśli pozwoli mu na to zakres auto ISO.

Co do sytuacji z lampa, zachowanie z 1/125 jest ok.
    1/25 ustawil jak dobił do maksymalnego iso jakie zadałeś dla auto iso czyli też ok
    Nie siedzimy razem w tym pokoju to trudno mi "na oko" powiedziec jakie musisz ustawic max iso dla auto iso zeby nie musial schodzic (nurkowac do czasow dluzszych niz nastawione jako miekki limit) 1/60
    Ostatnio edytowane przez robcio ; 29-09-2021 o 22:21

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Minimalny czas to czas jaki definiujesz i w sprzyjających warunkach aparat nie powinien ustawić dłuższego
    dajesz 1/60 czyli 1/30 nie powinien ustawić ale jeśli pozwoli mu na to zakres auto ISO.

Co do sytuacji z lampa, zachowanie z 1/125 jest ok.
    1/25 ustawil jak dobił do maksymalnego iso jakie zadałeś dla auto iso czyli też ok
    Nie siedzimy razem w tym pokoju to trudno mi "na oko" powiedziec jakie musisz ustawic max iso dla auto iso zeby nie musial schodzic (nurkowac do czasow dluzszych niz nastawione jako miekki limit) 1/60
    Wg instrukcji:
    str 144
    - Dla trybu automatycznego ISO można ustawić minimalny czas naświetlania, aby zapobiec automatycznemu ustawieniu ZBYT KRÓTKIEGO CZASU NAŚWIETLANIA
    str 145
    – Przy wyborze Minimalny czas Auto - minimalny czas jest odwrotnością ogniskowej,
    - czyli wybór Minimalny czas Ręczny to są te odwrotności ogniskowej wybierane z palca.
    Skoro ja fotografuję zoomem 24-105, powinienem mieć MINIMALNY CZAS AUTO
    a nie wybór ręczny, by nie zmieniać wartości po każdej zmianie ogniskowej.

Bardzo dziękuję za chęć pomocy, ale muszę ograniczyć pytania,
    admin się denerwuje, tutaj jest najlepiej jak jest cisza, nikt o nic nie pyta.
    Pozdrawiam, życzę cudnych kadrów.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Pozdrawiam, życzę cudnych kadrów.
    Pytaj, pytaj przynajmniej coś się dzieje.

Apropo trybu FV to taki manual z automatem w jedny. W sumie to można usunąc inne tryby i zostawic tylko ten.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Nie opowiadaj, nikt się nie denerwuje jak jest normalna dyskusja - od tego jest te wątek i forum ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie opowiadaj, nikt się nie denerwuje jak jest normalna dyskusja - od tego jest te wątek i forum ...
    Podczas próby wstawienia postu otrzymałem komunikat od admina:
    "Twoje postu zostały ograniczone do......"

Wniosek = zaśmiecam forum lub powoduję awantury,
    mam czytać a nie pisać.

Strona 86 z 156 PierwszyPierwszy ... 3676848586878896136 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów