Zamieszczone przez
robcio
Nie wiem dlaczego ale odnoszę wrażenie, że nie do końca rozumiesz zasadę działania tego trybu auto ISO plus AV.
Pozwól, że opiszę poniżej (sam nie mam R6 tylko R ale to nie ma takiego znaczenia)
Ustawiasz ISO Max jakie uważasz za akceptowalne np. 6400, ustawiasz coś co w menu nazywa się minimalny czas naświetlania np. 1/30 sekundy (korzystasz z czegoś co w R6 nazywa się manualnie nastawiany czas minimalny) i teraz tak aparat będzie dążył żeby czas nie ustawił się dłuższy niż 1/30 kosztem dopasowywania ISO dla wyznaczonej przez Ciebie przysłony gdy dojedzie do bandy wyznaczonej maksymalnym ISO np. 6400 dopiero wtedy nie mogąc nic zrobić zacznie przesuwać czas i nurkować na czasy dłuższe niż 1/30.
Czyli jeśli pozwoliłeś żeby aparat ustawił ISO aż 25600 to w ciemnicy jak to określasz z tego korzystał, ale czas dalej jakiś tam trzymał. Jeśli będzie jeszcze ciemniej, a twój Max ISO to 25600 zacznie wymuszać dłuższy czas, natomiast nie wiem jak musi być ciemno żeby dojechał forsując czas do 30 sekund…