Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
@Jacek - wielka prośba - używaj funkcji "odpowiedz z cytatem" (jest pod każdym postem. Jak tego nie robisz tworzy się totalny mętlik i nie wiadomo o co chodzi .
przepraszam piszac na smartfonie nie umialem tego znaleźć, postaram się poprawić

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez robcio Zobacz posta
Ciagle nawiązujesz do przyzwyczajenia robienia zdjęć w trybie AV to ja mam pytanie dlaczego tego nie skonfigurujesz jak należy i nie cieszysz się zmianą tylko przysłony jak mówi nazwa trybu?

Ustawiasz auto ISO w jakimś tam zakresie i dla trybu AV najdłuższy akceptowalny dla siebie czas żeby nie poruszyć i masz wszystko kręcisz sobie przysłoną resztę robi automatyka, ewentualnie ten najdłuższy akceptowany dopasowujemy po zmianie obiektywu na inny bo dla 200 mm bez stabilizacji czas bezpieczny jest inny niż dla 35 z IS.

https://gdlp01.c-wss.com/gds/9/03000...r_Guide_PL.pdf (Strona 142-144)
Próbowałem tak ustawić, żeby ISO było auto i czas auto, a tylko regulować przysłoną, dało się,
ale mnie to nie satysfakcjonowało bo w ciemniejszych warunkach ISO waliło do 25600 a czas się nie wiele zmieniał.
Za cienki bolek jestem, albo menu dla mnie jest za skomplikowane.
Przy wyborze ISO auto, mam pełną regulację przysłony - jest ok
zmiana przysłony zmienia ISO - jest ok, ale nie do końca
bo czas bez względu na opcję (czy auto czy ręcznie) zmienia się tylko o dwie działki
i jak jest ciemnica to ISO wali mi na 25600 a ja wolałbym mieć czas np 30 sek, zamiast takiego ISO
Robiłem to dokładnie z instrukcji str 142-144