Strona 66 z 141 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 651 do 660 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

@audioart z tym 99 % że będzie działać ef
    Na przejściówce to i tak i nie, bo moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.

Coś już napisał Awatar s!wy
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
    Na przejściówce to i tak i nie, bo moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.
    przecież tam matryca ostrzy, wydaje mi się że nie ma prawa występować zjawisko front i back focus. czy o czymś nie wiem?

Wysłane z mojego SM-G996B przy użyciu Tapatalka
    pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Miałem to samo ze 135L. Na grupie fb "canoniarze" też ktoś kiedyś o tym pisał. Pomogła kalibracja obiektywu. Wiem co tu zaraz napiszecie, ale faktycznie w oczywistych dla af-u scenach bardzo często występował FF. Nie wyglądało to na pomyłkę, się na regułę a ostrzeniu. Na moim obecnym R6 nie ma tego problemu.
    Miłego dnia
    moja www

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Miałem to samo ze 135L. Na grupie fb "canoniarze" też ktoś kiedyś o tym pisał. Pomogła kalibracja obiektywu. Wiem co tu zaraz napiszecie, ale faktycznie w oczywistych dla af-u scenach bardzo często występował FF. Nie wyglądało to na pomyłkę, się na regułę a ostrzeniu. Na moim obecnym R6 nie ma tego problemu.
    U mnie występuje lekki FF ze 135'ka na R5. Zwalałem wine na biegające dzieciaki i nie drążyłem tematu, ale chyba coś jest na rzeczy.

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

[...]moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.
    Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie. Nawet w szkłach, które na lustrzankach były bardzo, ale to bardzo chimeryczne.
    W przeciwieństwie do lustrzanek, matryca rejestruje dokładnie to, co widzisz w wizjerze/ na wyświetlaczu. Nie ma możliwości pomyłki, jeśli widziany obraz jest ostry. Używałem R z wieloma szkłami i żadne nie miało problemów FF/BF, nawet o mm Zawsze idealnie w punkt. To jest to, co uwielbiam w tym sprzęcie!

--- Kolejny post ---

@jinks, @zdebik - jestem zaszokowany!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie.
    Zasada działania DPAF jest oparta na pomiarze fazowym jak w DSLR tyle, że z czujnikiem w płaszczyźnie matrycy.
    Jest istotna różnica w algorytmie, co widać obserwując zachowanie szkła: w razie nietrafienia "od razu", odbywa się doostrzanie co nie dzieje się w DSLR, gdzie AF pracuje w otwartej pętli. To doostrzanie kończy się, gdy korpus podejmie decyzję że jest OK. Odbywa się to z pewną tolerancją i tu jest przestrzeń do błędu - ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu. Jak obiektyw stawia jakiś opór to może się to przekładać na precyzję AF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna
    Miasto
    3miasto

Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka. Wbrew logice, również łapałem jakieś front- czy backfocusy (moim zdaniem wywoływane sporymi wahaniami na poziomie pracy AF). Ale to nie dziwne - premiera 85mm f/1.8 Canona miała miejsce prawie 30 lat temu.
    W każdym razie nie zastanawiałem się długo i wymieniłem na Samyanga AF RF 85mm F1.4. Od tego czasu nie mam problemu.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie. Nawet w szkłach, które na lustrzankach były bardzo, ale to bardzo chimeryczne.
    W przeciwieństwie do lustrzanek, matryca rejestruje dokładnie to, co widzisz w wizjerze/ na wyświetlaczu. Nie ma możliwości pomyłki, jeśli widziany obraz jest ostry. Używałem R z wieloma szkłami i żadne nie miało problemów FF/BF, nawet o mm Zawsze idealnie w punkt. To jest to, co uwielbiam w tym sprzęcie!

--- Kolejny post ---

@jinks, @zdebik - jestem zaszokowany!
    Niestety jest możliwe. Patrz post powyżej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Zasada działania DPAF jest oparta na pomiarze fazowym jak w DSLR tyle, że z czujnikiem w płaszczyźnie matrycy.
    Jest istotna różnica w algorytmie, co widać obserwując zachowanie szkła: w razie nietrafienia "od razu", odbywa się doostrzanie co nie dzieje się w DSLR, gdzie AF pracuje w otwartej pętli. To doostrzanie kończy się, gdy korpus podejmie decyzję że jest OK. Odbywa się to z pewną tolerancją i tu jest przestrzeń do błędu - ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu. Jak obiektyw stawia jakiś opór to może się to przekładać na precyzję AF.
    "ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu". Jesteś pewien w 100%, że aparaty R nie wspomagają się detekcją kontrastu? Dasz sobie rękę uciąć?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez audioart Zobacz posta
    Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka
    A może to nie wina R tylko jakiś konkretnych egzemplarzy szkieł parę razy rzuconych na glebę?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    A może to nie wina R tylko jakiś konkretnych egzemplarzy szkieł parę razy rzuconych na glebę?
    U mnie wszystkie szkła są nowe, szanowane. Gdy leżą są zamknięte w pelicanie z silicą. Ostatni zakup to właśnie 135mm f2 (jakieś 2 lata temu, nowy). Nie widze problemów z 24-70 2.8 II, 16-35 F4 też ok. Najgorzej jest z USM 50 1.4, 85 1.8 i tą 135'ką - ale to nie jakaś masakra. Jak będę miał więcej czasu to zrobie tablice i przestrzele.

135'ke sprawdziłem w domu robiąc ze statywu zdjęcia dzieciom, kadr taki sam jak rok wcześniej z 5D3. Blysk i te same ustawienia. Dziwnym trafem było ok więc olałem temat.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

"ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu". Jesteś pewien w 100%, że aparaty R nie wspomagają się detekcją kontrastu? Dasz sobie rękę uciąć?
    Canon oficjalnie nie deklaruje, że w serii R używa hybrydowego AF.

--- Kolejny post ---

Potwierdzam... praca 85mm f/1.8 na EOS R to jakaś pomyłka.
    Używałem C85/1.8 z M50 i błędy AF pojawiały się wyłącznie na skutek potężnej CA, którą potrafi wygenerować to szkło.
    Przy bardzo kontrastowych, a zwłaszcza silnie błyszczących obiektach, AF nie tyle nie trafiał co głupiał.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 66 z 141 PierwszyPierwszy ... 1656646566676876116 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów