Gdzieś słyszałem, że może nie mieć wogóle mechanicznej...
Gdzieś słyszałem, że może nie mieć wogóle mechanicznej...
Miłego dniamoja www
[ 500px ]
Jednolite tło typu niebo czy woda i da się robić ptaki / samoloty na 20 fps - ciekawe uczucie gdy widać jak licznik tylko leci - później przy komputerze selekcja już daje w kość.
Fotografuję głównie ludzi w ruchu. Przymierzam się do fotografowania szybko poruszających przedmiotów, takich jak auta, czy samoloty i jak z samolotami nie będzie problemu, chociaż nie widzę sensu strzelania 20 klatek na sekundę, żeby sfotografować samolot, tak z autkami może być różnie i RS może dać w kość. Się zobaczy.
Sądzę, że Canon tymi 20 eFPeeSami pokazał Sony, Hej! Uważaj! i Dobrze. Bo Autofocus i 12 FPSów daje niesamowite możliwości. Jedyne co mnie przyciąga do Sony ponownie to nadchodzący jesienią Tamron 35-150 F2-2.8 .
--- Kolejny post ---
No właśnie - rok temu przez dwa dni na deskorolkowych mistrzostwach Polski zrobiłem Sony niecałe 128 GB zdjęć (RAWy), a na zawodach w skimbordingu w ciągu 6 godzin zapełniłem 128 GB RAWami z R6.
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS
Powiem tak jak masz przed sobą np. wyjątkowo rzadki odrzutowiec odchodzący na dopalaczach i tworzą się zerwania na skrzydłach i kadłubie, do tego słoneczko po kadłubie daje - to każda ostra klatka jest na wagę złota bo może na niej złapiesz dodatkowo refleks słońca odbity w owiewce albo jakiś inny fajny szczegół. To samo ptasiarze mówią z którymi rozmawiałem czasami jedna klatka na 100 złapiesz jakieś krople, rybę w dziobie plus ułożą się skrzydła światełko siądzie itp. Elektroniczna migawka się nie męczy a mając 256 czy 512 GB CF w sumie to nie robi to różnicy Ci - oprócz kasowania później. Myślę że w każdej dziedzinie 20-30 klatek jakby się zastanowić to znajdzie się przeznaczenie
.
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Dokładnie ale tu pisałem w kwestii ogólnej zasadności rozwoju i pójścia w 20-30 klatek przy globalnej migawce. Oczywiście w R6/R5 trzeba być świadomy sytuacji kiedy to można użyć bo później mamy efekt śmigła z gumy czy jak piszesz skrzydła z plasteliny. Generalnie wychodzę założenia jak dają to czemu nie brać
.
Ja robiłem zdjęcia na Airshow Leszno w tym roku ale to jeszcze A9 + 200-600 tyle, ze migawka elektroniczna w A9 jest akurat lepsza niż ta Canonowska ale do czego zmierzam...ten zestaw jest ciężki (A9 mam z gripem) i już marzę kiedy będzie u mnie ten RF100-500 bo to jest dopiero mega szkło, lekkie i ma w mojej opinii użyteczniejszy zakres ogniskowych a o możliwości sfotografowania czegoś z 1,2m na 500mm nie wspomnę.
Ha - dzięki za uświadomienie. Nigdy samolotów nie fotografowałem, więc nie mam doświadczenia, ale Twoje argumenty do mnie trafiają. Każde dobre zdjęcie to jest to zdjęcie zrobione w najlepszym momencie.
--- Kolejny post ---
Sigma wedle testów robi się mydlana na długim końcu, albo inaczej, 600mm to jej najsłabsza ogniskowa, no ale zaletą jest zakres 10X.
Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
Just Impress Me by TPS