to kara od canona za używanie obcych szkieł :-)
a tak na poważnie, to wyłącz w body wszystkie wspomagacze/optymalizacje dla obiektywów i na wszelki wypadek zaktualizuj soft w sigmie
to kara od canona za używanie obcych szkieł :-)
a tak na poważnie, to wyłącz w body wszystkie wspomagacze/optymalizacje dla obiektywów i na wszelki wypadek zaktualizuj soft w sigmie
Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
(R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)
Bardzo dziękuję, jak sprawdzę to dam znać czy pomogło. pozdrawiam
Ja tak miałem po zaszczepieniu się asrą-zenecą![]()
Miłego dniamoja www
czy mogę prosić o krótkie podsumowanie + przesiadki z R na R6?
bo się zastanawiam ale nie wiem czy jest sens
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Moge ja? Używałem R jakieś 3 sezony i od tego przesiadłem się na R6. Generalnie obsługa to krok wstecz( bardzo dobry krok) w kierunku 5d. Wszytko wyjęte na wierzch i masz pełną kontrolę w pokrętłach i przyciskach. Plus wielki dla r6! Wyświetlacze, szybkość Af na podobnym poziomie. Nie ma szału z Af w r6 jak się umie Af w R. Jakość obrazka i responsywność kolejny plus dla R6. ISO wspaniałe, kolor i DR lepszy od R. Pliki RAW w C1 gęste jak budyń. IMO warto go nabyć ale tylko i wyłącznie jeśli zarabiasz na foto, inaczej R wystarczy w 100%.
W reportażu jest wg mnie znaczny skok. Cicha migawka, responsywność, brak zacięcia po zdjęciu, ilość klatek/s, AF - face, eye, head - wykrywa w większej ilości sytuacji, celniej. Na szerszych jasnych szkłach af jest celniejszy. Ergonomia też na plus ale nie aż tak. Jeśli chodzi np o portrety/arch/krajobraz to raczej krok wstecz bo to już widać trochę ubytek rozdzielczości. Te 30 Mpix daje naprawdę dużą elastyczność jeśli chodzi o kropowanie czy większe wydruki. Mnie jeszcze trochę mierzi psychicznie ten downgrade bo miałem 5dIV + R i się przyzwyczaiłem. W sumie dlatego R nadal posiadam i nie zamierzam się pozbywać ze względu właśnie mpix i w ogólnie to jest całkiem dobry aparat.
Podsumowując, jeśli bdb kadrujesz i 20 mpix jest dla Ciebie OK to praktycznie we wszystkim jest odczuwalny skok.
40d/5dIV/R/R6 15/2.8 28/1.8 50/1.8 85/1.4
www.mslezak.pl/blog/
dziękuje za odpowiedzi i......
mam i ja![]()
30x0%, 11,5 k
wystawiłem R na probe ale bardzo szybko się sprzedała, wiec...
jest r6 na olx za 9k ale baz papiewrów, w sumie b dobra cena
Ostatnio edytowane przez becekpl ; 22-05-2021 o 09:18