Strona 47 z 156 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797147 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 1552

Wątek: Canon EOS R6

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

No RP wbrew temu co niektórzy tu piszą jest bardzo popularny i sporo ludzi go kupuje i poleca na różnych grupach. Świetne możliwości w tej cenie. Szczególnie dla ludzi młodych, którzy jeszcze nie mają możliwości zakupu droższych modeli. Canon wie co robi. Widziałem to już od modelu 300d

A z tym dźwiękiem to czasami nie jest tak, że podczas włączania oprócz migawki mechanizm stabilizacji też się jakoś ustawia? Spróbuj wyłączyć IS i wtedy doradzić te dźwięki.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    A z tym dźwiękiem to czasami nie jest tak, że podczas włączania oprócz migawki mechanizm stabilizacji też się jakoś ustawia? Spróbuj wyłączyć IS i wtedy doradzić te dźwięki.
    Zapewne robiąc OFF wyłączam wszystko, nie tylko opada migawka, ale zatrzymuje się stabilizacja.
    To jest uczucie bardzo subiektywne, ja tak mam, ale inni mogą tego nie odczuwać.
    Przyzwyczaję się, nie ma innego wyjścia.

Nie patrzyłem na tabele, ale wydaje mi się, że R6 jest dużo cięższy od RP.
    Z pewnością jest nieco większy, bo do RP dokupiłem torbę na wymiar, pasowała idealnie, teraz po zamianie R6 wciskam na siłę.

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Mam pytanie do kolegów, którzy przesiedli się z R na R6. Jakie są wasze odczucia odnośnie mniejszej rozdzielczości w R6. Ja porównując moje stare zdjęcia z 6D (6D sprzedałem w 2017) z tymi z R-ki, odczuwam przewagę tych ostatnich, ale to może być związane z lepszymi szkłami, które mam do R. Mało zdjęć drukuję, przeważnie oglądane są na monitorze 32" lub telewizorze 55", oba UHD.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Wydaje mi się, że różnica w szczegółowości obrazu wynikająca z rozdzielczości (gęstości) matrycy będzie widoczna na wydrukach i papierach naświetlanych w labie. Natomiast w przypadku wyświetlania na telewizorze, czy za pomocą projektora, o jakości obrazu końcowego decydują te dwa urządzenia. Telewizor 55” UHD ma rozdzielczość 3840 x 2160, i tylko taki obraz może wyświetlić, czyli materiały wyjściowe (zdjęcia) o rozdzielczości większej zostaną zinterpolowane do takiej wielkości. Czy to plik z R5, czy R6, czy R pokazywany na tv 55” będzie miał rozdzielczość „tylko” 3840 x 2160. Być może się mylę, ale tak mi to kiedyś tłumaczono. W instrukcji R6 jest strona o podłączaniu aparatu do telewizora i jest napisane, że aparat sam automatycznie zmienia rozdzielczość pliku, dostosowując ją do rozdzielczości telewizora.
    Instrukcja obsługi strona 469.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Mam pytanie do kolegów, którzy przesiedli się z R na R6. Jakie są wasze odczucia odnośnie mniejszej rozdzielczości w R6. Ja porównując moje stare zdjęcia z 6D (6D sprzedałem w 2017) z tymi z R-ki, odczuwam przewagę tych ostatnich, ale to może być związane z lepszymi szkłami, które mam do R. Mało zdjęć drukuję, przeważnie oglądane są na monitorze 32" lub telewizorze 55", oba UHD.
    Matryca w R jest znacznie "lepsza" niż w 6D co by to ogólnie nie oznaczało. Obrazek jest ostrzejszy, dużo detali, większy DR, ładny szum na wysokim ISO.
    Większa rozdzielczość to większa możliwość kadrowania, prostowania, usuwania zniekształceń w PP. Po przesiadce z 5DII na R szkła także pokazały siłę.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Kielce

Moja skromna opinia:

Jeśli nie robisz wydruków o dużym formacie, czyli A2 i więcej to ta różnica w mpix-ach pewnie nie będzie dla Ciebie miała znaczenia. Są też na YT filmiki, na których zdjęcia z R6 są powiększone w PS do 30 mpix, porównane z R i czasami w ogóle nie widać różnicy a zazwyczaj jest bardzo mała. Oczywiście, że te z R można też powiększyć ale myślę, że 20mpix to już dużo nawet do zaawansowanych zastosowań. Większe znaczenie dające wrażenie ostrości dają dobre szkła, światło, kontrast, również ten kolorystyczny i obróbka ...a przede wszystkim to, że z ostrością trafiliśmy.
    Jeśli masz R i chcesz zmienić na R6 to matrycą bym się tak bardzo nie martwił. Raczej warto zastanowić się, czy lepsze będzie nowsze body, czy może dołożenie do lepszego szkła.
    Miłego dnia
    moja www

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Dziękuję panowie za szybką reakcję, też tak myślę, ale potrzebuję "wsparcia" dla decyzji zakupowej. R-ka bardzo mi pasuje, brakowało mi tylko dzojstika, ale od aktualizacji 1.4 mogę się bez niego obejść. 90 % moich zdjęć to fotki z podróży, początkowo celowałem w R5, ale uznałem, że byłby to przerost formy nad treścią. Najlepiej byłoby wypożyczyć R6 i bezpośrednio porównać. Po nowym roku zrobię to kupując tę puszkę przez internet.
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Miasto
    Kielce

Dziękuję panowie za szybką reakcję, też tak myślę, ale potrzebuję "wsparcia" dla decyzji zakupowej. R-ka bardzo mi pasuje, brakowało mi tylko dzojstika, ale od aktualizacji 1.4 mogę się bez niego obejść. 90 % moich zdjęć to fotki z podróży, początkowo celowałem w R5, ale uznałem, że byłby to przerost formy nad treścią. Najlepiej byłoby wypożyczyć R6 i bezpośrednio porównać. Po nowym roku zrobię to kupując tę puszkę przez internet.
    Wypożyczyć możesz normalnie bez kupowania. Jeśli się zdecydujesz a przy tym nie masz presji czasu co do terminu zakupu to polecam w nowym roku ponegocjować ze sklepami cenę. Teraz sporo osób kupuje. Popyt jest duży a podaży nie ma. Więc rabaty nieduże. Ale nawet teraz u jednego z dystrybutorów PL dostałem 600 zł.
    Ostatecznie zmieniłem R na R6. Napiszę potem parę zdań.
    Miłego dnia
    moja www

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

Dżojstik w R6 to jest rewelacja, szybkie precyzyjne ustawianie punktu AF, w dowolnym miejscu, ale nie tylko, używam go także do innych rzeczy. Mój R6 przez pierwsze dwa, trzy dni po wybraniu OFF łomotał jak sieczkarnia, ale o dziwo teraz coś tam się dotarło, ułożyło i jest cichutkie klap, tak jak migawka mechaniczna. Powoli oswajam się z nim, niby podobne są RP i R6 ale jednak jest różnica. Dość często robię multiekspozycję i tu jest większy wybór opcji niż w RP, ale główkować trzeba, albo robić próby. Obiektywy EF nabrały wigoru i życia. Miałem "Trabanta - Kastrata" RP, zamieniłem na "Kastrata" R6( tak nazwał go Cichy) ale mi pasuje, bowiem guzikologia z tyłu body jest inna i sobie jako tako radzę.
    Ostatnio edytowane przez Jacek ; 22-12-2020 o 11:27

Miasto
    Kielce

Dobra, będzie lamerskie pytanie. Jestem na wyjeździe i zapomniałem ładowarki. Mam tylko ładowarkę do telefonu i laptopa. Można podłączyć tą ładowarkę 5v, 3.0A? Ew. czy po podłączeniu do laptopa będzie ładować?
    Miłego dnia
    moja www

Strona 47 z 156 PierwszyPierwszy ... 3745464748495797147 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów