Strona 40 z 42 PierwszyPierwszy ... 303839404142 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 413

Wątek: Canon EOS R6

  1. #391
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    42
    Posty
    11 407

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    ja też nie mogę zrozumieć dlaczego emulacja tak prymitywnego urządzenia jak wężyk jest tak dramatycznie trudna dla tworców aplikacji, nie rozumiem dlaczego nie implementuje się funkcjonalności podstawowej węzyka a podstawowo to to mechaniczne urządzenie działa tak - pstryknij zdjęcie lub otwórz migawkę i zablokuj - zamknij migawkę jeśli chcemy focić długą ekspozycję, taki typ myslenia jest dramatycznie poza zasięgiem twórców aplikacji - najpierw powinno się implementować fumcjonalność podstawową - włacz i zabkuj jak skończę robić zdjecie to se wyłączę - może użytkownik nie ma ochoty decydować ile będzie trwał czas ekspozycji przed nacisnięciem spustu węzyka bo tego po prostu nie potrzebuje lub chce podjąć decyzję później - może nie tylko piętnascie klików jest niepotrzebne, może niektórzy nawet nie potrzebują ruszać kółkiem zeby zrobić zdjęcie może wytarczyłyby dwa przyciski (z blokadą i bez) i jeden klik na "normalne zdjęcie" i dwa kliki (otwórz zamknij) na długą ekspozycję nawet czasu nie muszą wyswietlać bo się na korpusie wyświetla no ale gdyby to byłoby cudownie.
    juz ci powiem jak to jest:
    inzynier w Tokio dostaje zadanie: zrobic apps. zeby pozwalal zgrac zdjecia, zeby mozna bylo nim zmienic parametry X, Y, Z i odpalic naswietlanie. inzynier nie jest fotografem, podobnie jak nie jest nim jego menedzer projektu. inzynier odfajkowuje ficzer "zgrac zdjecia" (da sie? da! ze wymaga przy tym "trzymania sie kciukiem prawej reki za lewe ucho i spiewania przy tym Marsylianki" bo inzynier nie mial pomyslu jak uprosci - trudno. stoi w instrukcji, wiec mozna odfajkowac). menedzer projektu wysyla do testow, tam tester (odgadles! tez nie jest fotografem) zgodnie z instrukcja lapie sie kciukiem prawej reki... itd. itp. odfajkowane. menedzer projektu moze wyslac do swojego naczalstwa gdzie na pewno zostanie pochwalony i dostanie podwyzke.

    i tak do zaj*, cytujac klasyke
    www albo tez flickr

  2. #392
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    49
    Posty
    18 075

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no i wlasnie o to chodzi. Tokio postanowilo nie partycypowac w swiecie androida/ios-a kiedy rynek jeszcze dawal temu szanse. gdyby DSLR 10 lat temu komunikowal sie plynnie z komorka, to te wyniki sprzedazy wsrod amatorow dzisiaj naprawde nie wygladaly by tak druzgocaco. nikt tu nie polemizuje z kurczeniem sie rynku, bo to i tak musialo nastapic. tylko ze moglo w istotnie mniejszym stopniu.
    Oczywiście że by wyglądały tak samo. Licho wie czy nie gorzej, bo część użytkowników nie chce żadnych atrap - a przecież nie wiemy jakby to wyglądało w praktyce skoro wzięli by się za to tak nieudolni - jak próbujesz tutaj przekonać inżynierowie ....
    Android w aparacie/kamerze 10 lat temu - nigdy w życiu - to ma działać, a nie zapychać się i wieszać ....
    Przepraszam Bartek ale tworzysz takie koncepty, że chyba jest to możliwe tylko po użyciu doustnym jakiegoś środka odkażającego - tego ostatniego oczywiście nie potępiam ....
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  3. #393
    Uzależniony
    Dołączył
    May 2018
    Posty
    728

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Android w aparacie/kamerze 10 lat temu - nigdy w życiu - to ma działać, a nie zapychać się i wieszać ....
    i tu się w pełni zgadzam - chcesz robić zdjęcie a aparat właśnie postanowił przesłać telemetrię do namiętnie zbierajacego twoje dane producenta, a reklamy do ciebie - android w aparacie jako system operacyjny to dramatycznie poroniony pomysł - nie kupiłbym czegoś takiego - ale ogólnie to może przydała by się jakaś przyzwoita komunikacja i sterowanie z poziomu telefonu ja sobie poradzę bez takiej komunikacji ale czy canon sobie poradzi to nie wiem i dobrze byłoby gdyby takie projekty robił ktoś kto ogarnia ten trywialny proces zrobienia zdjęcia, a nie tylko mizianie po ekraniku telefonu.

  4. #394
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    42
    Posty
    11 407

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Oczywiście że by wyglądały tak samo. Licho wie czy nie gorzej, bo część użytkowników nie chce żadnych atrap - a przecież nie wiemy jakby to wyglądało w praktyce skoro wzięli by się za to tak nieudolni - jak próbujesz tutaj przekonać inżynierowie ....
    Android w aparacie/kamerze 10 lat temu - nigdy w życiu - to ma działać, a nie zapychać się i wieszać ....
    blad w rozumowaniu jest w drugim zdaniu. absolutnie zadnej mowy o jakimkolwiek androidzie w aparacie. pomijajac masakre uzytkowa takiego pomyslu nawet.

    mowie o zupelnie czyms innym: wlozyc w aparat porzadny chip i antene wifi i dac mu soft klienta sieciowego. takiego, ktory laczy sie z Access Pointem wifi (w komorce) i ktory tej sieci tylko i wylacznie udostepnia pliki jakims powszechnie znanym protokolem. jako bonus jakies proste, udokumentowane i upublicznione dostepne API do sterowania aparatem z androida/iosa byloby, ale znajac paranoje Tokio do tajnych embedow mocno w to watpie.

    cala reszta to pikus dla ogarnietych programistow. jesli zawartosc karty pamieci (i ustawienia aparatu dzieki temu mitycznemu API) sa widoczne dla dowolnego, uprawnionego przez uzytkownika komorki appsa to mozna zrobic cuda, na swiecie sa tysiace pomyslowych developerow.
    na biezaco backupowac pelne RAW-y? zero problemu, jak sie wlozy uczciwy hardware wifi. przyrostowo, posegregowane w folderach wedlug daty, aparatu, geolokalizacji, wlasnych tagow uzyszkodnika...
    mozna na biezaco wysylac aparatowi dane GPS, korygowac godzine przy zmianie czasu czy strefy czasowej, itd. itp. a... no i mozna zrobic to na raz z dwoma czy trzema aparatami, czego obecne rozwiazanie (access point po stronie aparatu) oczywiscie nie pozwala ogarnac.

    dla amatora korzysc taka, ze ma od reki dostep do kazdego zdjecia 5 sekund po jego wykonaniu (bo tyle powinien zajmowac trasfer nawet RAW-a z cropowych 32Mpix, a to przeciez i tak beda JPEG-i). i jak chce. to sobie zdjecie od reki przerobi w jakims mobilnym Lightroomie, a jak chce to od reki wysyla zmasakrowana do jakosci smarkfonowej wersje jakims whatsappem czy wrzuca na socjokolchoz.

    dla pro, klepiacych sesje trojkami kazdy po 2 korpusy... wszystkie zdjecia od reki zgrane z podzialem na autora i temat. Ilonka do jednego folderu, Sandra do drugiego, Greta do trzeciego, itd. bo mozna. i bo to upraszcza prace ze zdjeciami potem. taki nowy koncept w Japonii: aparat, ktory ulatwia uzytkownikowi prace rowniez po wykonaniu zdjec.

    albo caly mecz sfocony na 2 body w lapie i jedno na wyzwalaczu dostepny w ciagu sekund dla agencji prasowej w pelnej jakosci...


    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Przepraszam Bartek ale tworzysz takie koncepty, że chyba jest to możliwe tylko po użyciu doustnym jakiegoś środka odkażającego - tego ostatniego oczywiście nie potępiam ....
    na pewno?

    pytam o to, czy to na pewno ja tworze dziwne koncepty? bo akurat twoj pomysl wladowania androida do DSLR uwazam za wymagsajacy wiekszego odkazania
    ze nie potepiasz, to wierze na slowo. nie zebym sie przejmowal, gdyby co
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 21-11-2020 o 11:47
    www albo tez flickr

  5. #395
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    49
    Posty
    18 075

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    ^^
    Jakie Ty masz transfery że Ci przepychałoby rawy z telefonu. Bywa że przez stacjonarny internet u mnie to długo trwa. Pomijam już jak było kilka lat temu jak nie było LTE. Dla mnie to są jakieś kompletnie wydumane potrzeby i koncepty generujące dodatkowe problemy (np. z zasilaniem), a niczego nie dające amatorom. Nic dziwnego że producenci w to nie weszli.
    BTW: w którym miejscu ja pisałem że mam pomysł władowania androida do aparatu ?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 21-11-2020 o 19:51
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  6. #396
    gajowy Awatar akustyk
    Dołączył
    Dec 2004
    Miasto
    holandia
    Wiek
    42
    Posty
    11 407

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ^^
    Jakie Ty masz transfery że Ci przepychałoby rawy z telefonu.
    wifi wyciaga lekko 10MB/s. a 802.11n na krotki dystans moze spokojnie ciagnac stabilnie wiecej. 3-4 sekundy na RAW z 26Mpix.

    jesli pytasz jaka predkosc ma sciaganie zdjec appsem Canona... no jest zenujaco mizernie. 1MB plik JPEG z 6D2 tak z sekunde potrzebuje przez Canon Camera Connect


    Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Bywa że przez stacjonarny internet u mnie to długo trwa. Pomijam już jak było kilka lat temu jak nie było LTE. Dla mnie to są jakieś kompletnie wydumane potrzeby i koncepty generujące dodatkowe problemy (np. z zasilaniem), a niczego nie dające amatorom.
    masz na mysli, ze mozliwosc biezacego backupu zdjec na komorke nic nie dalaby amatorom?? masz na mysli tych samych amatorow, krozy bija w necie piane, ze Sony akbar i tylko akbar, a one nie kupia korpusu bez dwoch kart pamieci???

    na zasilanie, dziekuje, nie narzekam. mam aparat bez telewizora, wifi w niego wbudowane zre nieskonczenie wrecz mniej niz ekran zamiast celownika nie robmy sobie jaj z pogrzebu, naprawde. wifi to jest w porownaniu z nieustannie chodzacym telewizorem pikus pod wzgledem wykorzystania energii.
    www albo tez flickr

  7. #397
    Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Dołączył
    Jun 2006
    Miasto
    Pod Tatrami
    Wiek
    49
    Posty
    18 075

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    wifi wyciaga lekko 10MB/s. a 802.11n na krotki dystans moze spokojnie ciagnac stabilnie wiecej. 3-4 sekundy na RAW z 26Mpix.

    jesli pytasz jaka predkosc ma sciaganie zdjec appsem Canona... no jest zenujaco mizernie. 1MB plik JPEG z 6D2 tak z sekunde potrzebuje przez Canon Camera Connect




    masz na mysli, ze mozliwosc biezacego backupu zdjec na komorke nic nie dalaby amatorom?? masz na mysli tych samych amatorow, krozy bija w necie piane, ze Sony akbar i tylko akbar, a one nie kupia korpusu bez dwoch kart pamieci???
    Obawiam się że te pomysły wcale nie są tak proste jak piszesz. Problemy które mam nieustannie z sieciami w różnych miejscach pokazują, że te "transfery" działają jak chcą, pomijam już kwestie sensu tego wszystkiego jak mogę włożyć kartę do lapka i mam w kilka sekund wszystko na dysku, a i tak przecież rawy trzeba obrobić. Z tego powodu jakieś rozbudowane wifi w aparacie jest amatorowi potrzebne jak psu piąta noga. Do tego piszemy o stanie sieci obecnym, dziesięć lat temu /jak pisałeś o tym że to miało w jakiś cudowny sposób uzdrowić rynek dslr/ było to wszystko nieporównanie bardziej wolne i siermiężne (szczególnie jeśli chodzi o zasięg i dostęp).

    Możemy tak dyskutować w nieskończoność Ty nie przekonasz mnie, a ja Ciebie. Szkoda IMHO czasu na to nierozstrzygalne gdybanie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

  8. #398
    Dopiero zaczyna Awatar TPS
    Dołączył
    Oct 2020
    Miasto
    Łódź
    Posty
    36

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Żeby sprowadzić wątek na tory związane z R6 bezpośrednio, sprawdzam opinie użytkowników R6 z adaptowanymi szkłami i niestety FPSy spadają do 7 z 12. Większość użytkowników może nie zwracać na szybkość FPSów uwagi. A już sądziłem, że oszukam szklarnię Tamronami EF G2.
    Wciąż Sony A6600 || Sigma 18-35 F1.8 || Sigma 56 F1.4
    Waham się co do drugiego body - A9 czy D500 czy R6 (???)
    Just Impress Me by TPS

  9. #399
    Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Dołączył
    Nov 2007
    Miasto
    zg
    Posty
    3 345

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Żeby sprowadzić wątek na tory związane z R6 bezpośrednio, sprawdzam opinie użytkowników R6 z adaptowanymi szkłami i niestety FPSy spadają do 7 z 12. Większość użytkowników może nie zwracać na szybkość FPSów uwagi. A już sądziłem, że oszukam szklarnię Tamronami EF G2.
    Oficjalna lista obiektywów EF Canona, które "wyciągają" 12 fps nie jest mała:
    https://my.canon/en/support/8204818600#9

    EF24mm f/2.8 IS USM
    EF28mm f/2.8 IS USM
    EF35mm f/1.4L II USM
    EF35mm f/2 IS USM
    EF40mm f/2.8 STM
    EF50mm f/1.8 STM
    EF85mm f/1.4L IS USM
    EF100mm f/2.8L Macro IS USM
    EF300mm f/2.8L IS II USM
    EF400mm f/2.8L IS II USM
    EF400mm f/2.8L IS III USM
    EF400mm f/4 DO IS II USM
    EF500mm f/4L IS II USM
    EF600mm f/4L IS II USM
    EF600mm f/4L IS III USM
    EF8-15mm f/4L Fisheye USM
    EF11-24mm f/4L USM
    EF16-35mm f/2.8L III USM
    EF16-35mm f/4L IS USM
    EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM
    EF24-105mm f/4L IS II USM
    EF24-70mm f/2.8L II USM
    EF24-70mm f/4L IS USM
    EF70-200mm f/2.8L IS II USM
    EF70-200mm f/2.8L IS III USM
    EF70-200mm f/4L IS II USM
    EF70-300mm f/4-5.6 IS II USM
    EF70-300mm f/4-5.6L IS USM
    EF100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM
    EF200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x
    EF-S24mm f/2.8 STM
    EF-S35mm f/2.8 Macro IS STM
    EF-S10-18mm f/4.5-5.6 IS STM
    EF-S15-85mm f/3.5-5.6 IS USM
    EF-S18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
    EF-S18-55mm f/4-5.6 IS STM
    EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS USM
    EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS STM
    EF-S55-250mm f/4-5.6 IS STM

    Rozczarowanie użytkowników najbardziej dotyczy starych szkieł , które z innymi korpusami osiągają te 12 fps a z R6/R5 tylko 7-8 fps.

    Nie spotkałem natomiast takiej listy dla szkieł EF innych producentów. Zwłaszcza np. Sigmy Sport.
    Byłoby dobrze gdyby chociaż użytkownicy sami stworzyli taka bazę danych (może już jest ?)
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 22-11-2020 o 11:31
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R, RF 24-105/4L, C16-35/4L IS, C35/2 IS, C70-300L IS, M50, M11-22, M22, M32, M55-200

  10. #400
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Sep 2005
    Miasto
    Wrocław
    Wiek
    40
    Posty
    2 624

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Nie spotkałem natomiast takiej listy dla szkieł EF innych producentów. Zwłaszcza np. Sigmy Sport.
    Byłoby dobrze gdyby chociaż użytkownicy sami stworzyli taka bazę danych (może już jest ?)
    12fps działa na:
    Sigma 120-300 2.8 Sport
    Sigma 50 Art
    Sigma 105 Art


    Nie działa 12fps:
    Sigma 120-300 2.8 OS
    Sigma 24 Art

    Tyle wiem bo testowałem. Ale to i tak nie problem. Używam już tylko w sporcie migawki elektronicznej i zawsze jest 20 fps.

Strona 40 z 42 PierwszyPierwszy ... 303839404142 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •