Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 126

Wątek: Canon EOS R6

  1. #21
    Bywalec
    Dołączył
    Feb 2008
    Posty
    148

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Gdybym miał wybór lcd lub pokrętło wolę pokrętło. Wiadomo - fajnie byłoby mieć obie rzeczy. Byłoby super gdyby dodali kurtynkę matrycy (jak w R). Zapowiada się bardzo ciekawie.

  2. #22
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 681

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    niekoniecznie , a wlasciwie to nie , mozna powiedziec , ze z pewnoscia nie.
    canon z af mial z prawej strony lcd a z lewej pokretlo ( ewentualnie przyciski )
    pierwszym modelem byl eos 10 ( mozna bylo takze wczytac programy kodem kreskowym ) i pozniej stosowano kolo z lewej strony w modelach powazniejszych ( np linia 5) , lacznie z dslr.

    z prawej strony mogly miec Kolo modele nizsze bez lcd.


    wlasciwie gdyby w R6 umiescic pokretlo z lewej strony a z prawej LCD , to odpowiadalby zewnetrznie z grubsza dawnej lini 5.
    Z pokrętłem zmiany trybów po lewej stronie zawsze był problem i sam Canon to zauważył bo dowyposażał wcześniejsze modele w możliwość wymiany pokrętła na takie z blokada. Szlag mnie trafiał, gdy po wyjęciu z torby pokrętło było zawsze w innym położeniu i trzeba było mieć odruch sprawdzania. Później wprowadzili blokadę na życzenie użytkowników i już było ok, ale i tak wolałem typowe rozwiązanie pokrętła trybów po prawej, gdzie się nie przestawia.

    BTW - w ML górny ekran LCD jest MZ całkiem zbędny. Praktykowane z autopsji w serii S A7, A7 II i A7 III i F XE-1 i XT-1 / XT-2. Wszystkie informacje wyświetlane są w EVF i kolejne ich dublowanie na górnym LCD jest MZ zbędne.

    Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    jesli cena bedzie w okolicach ponizej 2000 euro , to bedzie to hit , tak jak kiedys c6d. zobaczymy jaka matryca - nie zdziwilbym sie ze bedzie z RP , a to bylaby wtopa. Nie dlatego , ze zla , tylko ze oczekiwania sa wyzsze.
    Od razu mogę stwierdzić, że R6 to będzie HIT i wiele osób się przesiądzie na ten aparat niezależnie od możliwości matrycy (zapał u nas może nieco ostudzić jedynie zaporowa cena). Dla mnie będzie to jednak decydujący argument, ale cała reszta zapowiada się idealnie.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-07-2020 o 15:37
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  3. #23
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Nov 2004
    Miasto
    Bielsko
    Posty
    1 503

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez rysz Zobacz posta
    Bardziej prawdopodobna jest matryca z 1Dx III, a to by nie było takie złe
    Byłoby bardzo dobrze:
    https://www.dpreview.com/reviews/can...x-iii-review/7

  4. #24
    Zablokowany
    Dołączył
    Jul 2012
    Posty
    2 356

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Z pokrętłem zmiany trybów po lewej stronie zawsze był problem i sam Canon to zauważył bo dowyposażał wcześniejsze modele w możliwość wymiany pokrętła na takie z blokada. Szlag mnie trafiał, gdy po wyjęciu z torby pokrętło było zawsze w innym położeniu i trzeba było mieć odruch sprawdzania..
    niekoniecznie , a wlasciwie to nie , mozna powiedziec , ze z pewnoscia nie.

    pierwszy model z koleczkiem z lewej strony mial juz blokade , rowniez analogowe piatki ja mialy.
    potem ku mojemu zadowoleniu zrezygnowano z niej pierwszych dslr- ach i ku niezadowoleniu ponownie wporowadzono w mkIII.
    nigdy mi sie nastawa nie przestawila samoczynie w torbie.
    Blokada przeszkadzala mi w zimie w rekawiczkach i w ogole zawsze to jeden ruch wiecej- ja jej nie znosze.

    natomiast zawsze przestawialo sie to kolko na tylnej scianie i to mnie denerwowalo.
    wprawdzie mozna bylo zablokowac , ale tracilo swoja funkcje szbkiej nastawy , bo gdy trzeba bylo cos szybko przestawic , to sie okazalo , ze kolko zablokowane i nie dzialalo , wiec trzeba odblokowac.

    ale w sumie r6 wyglada bardzo przyzwoicie, nie ma blokady na koleczku co mi sie podoba, brak gornego LCD to w zasadzie blad urody , nie jest niezbedny , choc nieco ulatwia obsluge.
    wyglada calosc wielce obiecujaco i ergonomia bedzie najprawdopodbniej w starym dobrym stylu canona.
    Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 08-07-2020 o 18:17

  5. #25
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 681

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Ale niestety nie będzie. Bo już pisali wcześniej, że to całkiem inna matryca niż w 1Dx III. Pytanie tylko, czy całkiem nowa, czy znowu zaserwują rembrandowaną matrycę z pierwszego 6D 20,2 MPix. Liczę , że nie. Ale wygląda to zbyt ładnie , aby było prawdą.
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  6. #26
    Pełne uzależnienie
    Dołączył
    Nov 2004
    Miasto
    Bielsko
    Posty
    1 503

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ale niestety nie będzie. Bo już pisali wcześniej, że to całkiem inna matryca niż w 1Dx III. Pytanie tylko, czy całkiem nowa, czy znowu zaserwują rembrandowaną matrycę z pierwszego 6D 20,2 MPix. Liczę , że nie. Ale wygląda to zbyt ładnie , aby było prawdą.
    Już Ci ta matryca pasuje? Wcześniej pisałeś co innego. Odpuść sobie lepiej te prognozy, bo to jest wróżenie z fusów. Na logikę, po co miałby Canon produkować nową matrycę (koszty) skoro ma już gotową. A to, że "pisali" (kto pisał?), to nie ma kompletnie znaczenia. Ty też "piszesz" i nic z tego nie wynika.
    Ostatnio edytowane przez sven ; 08-07-2020 o 20:14

  7. #27
    Moderator PREMIUM member Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    Dec 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    2 006

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    ..BTW - w ML górny ekran LCD jest MZ całkiem zbędny. Praktykowane z autopsji w serii S A7, A7 II i A7 III i F XE-1 i XT-1 / XT-2. Wszystkie informacje wyświetlane są w EVF i kolejne ich dublowanie na górnym LCD jest MZ zbędne..
    Ciągle to słyszę od posiadaczy Sony.
    1. Tylko jak chcesz zobaczyć ustawienia to musisz przyłożyć aparat do oka, wybudzić prądożerny wizjer. Po co?
    2. Cieszę się, że mam info w trzech miejscach, bo w wizjerze (lustrzanki), na górnym i na tylnym LCD. Flagowce C i N mają 2 LCD z tyłu.
    Błagam, tylko nie pisz mi o histogramie w wizjerze.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

  8. #28
    Pełne uzależnienie Awatar candar
    Dołączył
    Jul 2008
    Miasto
    Gdynia
    Posty
    1 681

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Już Ci ta matryca pasuje? Wcześniej pisałeś co innego. Odpuść sobie lepiej te prognozy, bo to jest wróżenie z fusów.
    Pisałem to samo

    Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta

    Na logikę, po co miałby Canon produkować nową matrycę (koszty) skoro ma już gotową.
    Do RP też mieli już gotową

    Masz szczęście, że nie jestem hazardzistą i nie lubię zakładów Szczerze wątpię, aby do R6 poszła matryca z topowego najnowszego DSLR-a Canona. Zabiliby w ten sposób sprzedaż 1Dx III, R oraz R5 za jednym zamachem.

    --- Kolejny post ---

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ciągle to słyszę od posiadaczy Sony.
    1. Tylko jak chcesz zobaczyć ustawienia to musisz przyłożyć aparat do oka, wybudzić prądożerny wizjer. Po co?
    2. Cieszę się, że mam info w trzech miejscach, bo w wizjerze (lustrzanki), na górnym i na tylnym LCD. Flagowce C i N mają 2 LCD z tyłu.
    Błagam, tylko nie pisz mi o histogramie w wizjerze.
    Jacku nie wnikam w posiadaczy S mówiących Tobie to i owo, ale Fuji-kowcy też od wielu, wielu lat używają flagowców X-PRO i serii XT (I-IV) i jakoś brak LCD (podobnie jak mnie) zupełnie im nie przeszkadza. Jeśli potrzebują koniecznie górnego LCD to kupują serię XH. Osobiście jestem zwolennikiem gałek i pokręteł i mam dosyć przycisków oraz pseudo ekraników LCD. Tak samo mam w przypadku radia samochodowego, gdzie od razu wywaliłem radio, które zamiast gałek miało wyłącznie guziki do ustawiania wszystkich parametrów (głośność itp.)

    Parafrazując klasyka - pogłoski o "prądożerości" EVF i LCD w nowych ML są mocno przesadzone, gdyż/azaliż od dłuższego czasu wielu fotografów pracuje już na konstrukcjach , gdzie bateria w ML starcza na 1200-1500 zdjęć, co potwierdzam z autopsji.

    Punkt widzenia od zawsze zależy od punktu siedzenia
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-07-2020 o 21:51
    Kiedyś A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I/II/III i Fuji obecnie firma od telewizorów i szkiełka Canona http://andcar53.wix.com/andrzejcar / https://35photo.pro/andcar Złote myśli forum: "Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie"

  9. #29
    Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak
    Dołączył
    May 2012
    Posty
    3 333

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ciągle to słyszę od posiadaczy Sony.
    1. Tylko jak chcesz zobaczyć ustawienia to musisz przyłożyć aparat do oka, wybudzić prądożerny wizjer. Po co?
    2. Cieszę się, że mam info w trzech miejscach, bo w wizjerze (lustrzanki), na górnym i na tylnym LCD. Flagowce C i N mają 2 LCD z tyłu.
    Błagam, tylko nie pisz mi o histogramie w wizjerze.
    No cóż, jestem posiadaczem Sony.

    ad. 1.
    Mam zaprogramowanie 3 różne zestawy ustawień, wybieram na kole wyboru (1,2,3)
    Widzę koło wyboru, wiem jakie będą ustawienia gdy podniosę do oka, podnoszę i mogę zmieniać konkretne ustawienie gdy potrzeba.
    Ponadto mam 3 zestawy ustawień chwilowych, działające (nadpisujące nad aktualnie ustawionymi) tylko wtedy gdy naciskam zaprogramowany przycisk
    A potrzeba zmian wynika (czasami) właśnie z histogramu lub zebry które widzę w wizjerze.

    ad. 2.
    Cieszę się że Ci pasuje jak masz skonstruowany dostęp do info w Twoim aparacie.
    Przez wiele lat też tak miałem, ale nie chciałbym wracać. Do lepszego szybko się człowiek przyzwyczaja.

    jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-07-2020 o 21:49
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III, FE 2.8/16-35 GM, FE 2.8/70-200 GM, FE 1.4/24 GM, FE 1.8/35, FE 1.8/55
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

  10. #30
    Uzależniony Awatar djtermoz
    Dołączył
    Nov 2004
    Miasto
    Boston
    Wiek
    42
    Posty
    865

    Domyślnie Odp: Canon EOS R6

    Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ciągle to słyszę od posiadaczy Sony.
    1. Tylko jak chcesz zobaczyć ustawienia to musisz przyłożyć aparat do oka, wybudzić prądożerny wizjer. Po co?
    Hmm, w moim X-T2 mogę sobie wszystko ustawić zanim w ogóle włączę aparat, ale to inna filozofia. Górny LCD czasem się może i przydaje, ale niezbędny nie jest.

    W sumie system R zapowiada się ciekawie i taka skorupa jak R6 może sprzedawać się całkiem dobrze. Największy problem tego systemu to brak szkieł - problem wieku dziecięcego. Na razie mamy same wielkie, drogie i ciężkie słoiki (oprócz RF35mm). Nie ma lekkiej 50-tki (RF50/1.8), nie ma małych stałek jak RF20/4, nie ma naleśnika jak RF40/2.8, nie ma portfel-friendly ultrazooma jak RF17-35/4. Na pewno kiedyś będą, ale to jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie.

Strona 3 z 13 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •