Strona 34 z 156 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 331 do 340 z 1557

Wątek: Canon EOS R6

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    W każdym aparacie spada liczba klatek na sekunde przy mocniej rozładowanym akumulatorze.
    A9 ma tylko 5fps mechanicznej.
    Jeśli używasz często lampy błyskowej to pamiętaj że z nią jestes ograniczony do 5fps. Lampy nie działają z migawka elektroniczną.
    A9 właściwie nie ma efektu rolling shuter. Matryca jest z czytana partiami (pasami) i chyba dodatkowo soft coś robi. Za to A9 mają problem ze światłem sztucznym właśnie przy migawce elektronicznej. Efekt uboczny braku rolling shuter.
    Zawsze cholera jest coś za coś. Z lampami pracuję, ale zostawiam sobie A6600, więc mam back-up. Być może najlepszym rozwiązaniem jest sprzedać A6600 i kupić A7III oraz A9. Albo A7RIII, żeby jednak to APS-C i crop 1.5 zachować pod szkła. Kiedyś nie było takich dylematów. Mój pierwszy aparat to Start 66. Potem Smiena. A jak dostałem Zenita TTL to sikałem po kolanach.A w XP te dwie diody były przełomowe. A teraz mamy za dobre aparaty do wyboru i za duży wybór. I wątki, takie jak ten puchną ;-)
    Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Znalazłem bardzo dobre IMO podsumowanie użytkowania R6, bez marketingowego czy jutjubowego nadęcia. Wersja ENG. Jak dla mnie to petarda, ale ja rzadko kręcę video i nawet z tymi ograniczeniami związanymi z przegrzewaniem, R6 i tak jest świetny.

Canon R6 pokonał Sony A9II, ale dostał baty od OM-1, które po krótkim panowaniu zostało zdetronizowane przez A1
    Just Impress Me by TPS

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez TPS Zobacz posta
    Znalazłem bardzo dobre IMO podsumowanie użytkowania R6, bez marketingowego czy jutjubowego nadęcia. Wersja ENG. Jak dla mnie to petarda, ale ja rzadko kręcę video i nawet z tymi ograniczeniami związanymi z przegrzewaniem, R6 i tak jest świetny.

https://youtu.be/QS53sHJtS_s
    Dla mnie R6 jest obecnie najlepszym narzędziem do pracy dostępnym na rynku. Dla mnie. I go kupię, kwestia czasu. Ale ja mam KONKRETNE powody dlaczego canon, a nie sony. Pracuję na eRkach( wcześniej na serii 5d) i wszystkie szkła, lampy, wyzwalacze, baterie mam pod C. Ja ciągłą gonitwę za sprzętem i odkłanianie kasy na sprzęt mam za sobą. Przynajmniej na jakiś czas Więc zakup r6 nie wiąże się z jakimikolwiek innym wydatkami. To, że sony czy nikon będzie lepszy, bo większy wybór szkieł, lepszy DR czy jakość obrazka, dla mnie nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo 100% moich klientów zobaczy zdjęcia z jednego konkretnego aparatu jaki posiadam i nie ma porównywania do innych. Proste no nie
    Teraz Ty się zastanów w co ekonomicznie Ci się najbardziej opłaci inwestować. Następnie go kup i rób zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Nie stawiając nikomu ołtarzyka - ergonomia Canona R6 , R5 i Nikona Z6/Z7 jest świetna i pod każdym względem przewyższa A7 III , w którym obsługa menu, oraz design i slaby EVF są po prostu ewidentnie gorsze. Ale zdjęć nie robi się ani wizjerem, ani obudową, ani też menu. Wpływ na zdjęcia mają: dobre obiektywy, dobra matryca oraz celny i szybki AF.

Moim zdaniem nie powstał do tej pory i nigdy nie zostanie zbudowany aparat idealny, który by wszystkich zadowolił i był we wszystkim lepszy od konkurencji. Tak więc zasadniczo wystarczy zaopatrzyć się w cokolwiek, co daje nam satysfakcję ze zdjęć i tyle. "Najlepszy aparat" to pojęcie czysto abstrakcyjne, bo nikt takiego jeszcze nikt nie zbudował i nawet gdyby powstał - to inny aparat będzie w czymś lepszy od tego "najlepszego".
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-11-2020 o 18:44
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

sv
    Guest

Z mojego punktu widzenia R6 ma jedną, zasadniczą wadę, która ewidentnie utrudnia mi pracę: pokrętło nastaw trybów. Nie wiem dlaczego ktoś w Canonie zdecydował, że w R5 jest tak jak było w R, a do R6 zaimplementował to kółko? Dlaczego przeszkadza mi to nieszczęsne kółko nastaw trybów? Często na jednym zleceniu robię zdjęcia i film. Przestawienie aparatu z trybu foto na tryb filmowy w R i R5 nie wymaga oderwania aparatu od oka. W R6 nie dość, że muszę oderwać aparat od oka, to jeszcze muszę na tym durnym kółku znaleźć odpowiednią ikonę. Wszystko jest ok do czasu kiedy jest jasno. Jeżeli pracuję w ciemności to staje się to niewykonalne. Konsekwencją zastosowania tego kółka jest również brak możliwości zapisania swoich ustawień w C1, C2, C3 (w trybie filmowym). Ergonomicznie (i nie tylko) R5 to jest mistrzostwo świata, czego o R6 (z powodu tego durnego kółka) nie mogę powiedzieć. Oczywiście dla osób, które tylko fotografują nie ma to znaczenia, choć dla fotografujących to kółko też jest właściwie zbędne, skoro można na stałe ustawić tryb Fv (który zawiera wszystkie pozostałe tryby). To kółko na tyle mnie w...wia, że zastanawiam się nad sprzedażą R6 i zakupem drugiej R5, ewentualnie powrót do Rki jako drugie body.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 08-11-2020 o 20:43

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Dla mnie R6 jest obecnie najlepszym narzędziem do pracy dostępnym na rynku. Dla mnie. I go kupię, kwestia czasu. Ale ja mam KONKRETNE powody dlaczego canon, a nie sony. Pracuję na eRkach( wcześniej na serii 5d) i wszystkie szkła, lampy, wyzwalacze, baterie mam pod C. Ja ciągłą gonitwę za sprzętem i odkłanianie kasy na sprzęt mam za sobą. Przynajmniej na jakiś czas Więc zakup r6 nie wiąże się z jakimikolwiek innym wydatkami. To, że sony czy nikon będzie lepszy, bo większy wybór szkieł, lepszy DR czy jakość obrazka, dla mnie nie ma absolutnie żadnego znaczenia, bo 100% moich klientów zobaczy zdjęcia z jednego konkretnego aparatu jaki posiadam i nie ma porównywania do innych. Proste no nie
    Teraz Ty się zastanów w co ekonomicznie Ci się najbardziej opłaci inwestować. Następnie go kup i rób zdjęcia.
    Ja nie siedzę zbyt mocno w Sony, więc wyjście z systemu E/FE i wejście w nowy EF/R nie jest jakimś ryzykiem, poza ewentualnym rozczarowaniem, że mając mały budżet muszę adaptować szkła EF, zamiast kupić RFki. Nie zestawiałbym też R6tki z A7III, bo to IMO nie ma sensu. Cenowo do R6 można zbliżyć tylko A9. A7R4 to już nie ta matryca, a cena R5 jest moim zdaniem zbyt wysoka.
    Just Impress Me by TPS

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
    Ołtarzyk + świeczuszki i gablota ze szkła z czerwoną poduszeczką w środku dla czegoś, czego się jeszcze na ma , ale kiedyś tam będzie.
    Ale jaki masz problem z tym że ktoś uważa że dla niego to najlepszy aparat? Gdyby napisał że to najlepszy aparat we wszechświecie jaki zrobiono to bym rozumiał ten sarkazm ale tak.... ...
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    To kółko na tyle mnie w...wia, że zastanawiam się nad sprzedażą R6 i zakupem drugiej R5, ewentualnie powrót do Rki jako drugie body.
    No ale to jest "oczywista oczywistość", że zacytuję klasyka . Dwa takie same body, szczególnie przy szybkich działaniach to jest niesamowicie intuicyjna sprawa. Ja bym w to szedł. R6 sprzedasz teraz za dobrą kasę więc nawet bym nie czekał .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No ale to jest "oczywista oczywistość", że zacytuję klasyka . Dwa takie same body, szczególnie przy szybkich działaniach to jest niesamowicie intuicyjna sprawa. Ja bym w to szedł. R6 sprzedasz teraz za dobrą kasę więc nawet bym nie czekał .
    No tak, tylko skąd ja teraz 8 tysi wezmę ;-) A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 08-11-2020 o 20:58

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    No tak, tylko skąd ja teraz 8 tysi wezmę ;-) A wystarczyło, żeby jakiś inżynier w Canonie pomyślał, a nie słuchał tego jęczenia użytkowników, że chcą kółko nastaw. Teraz jest ergonomia jak nie przymierzając w Sony.
    Przejdź na R to Ci 6 tysi zostanie
    Miłego dnia
    moja www

Strona 34 z 156 PierwszyPierwszy ... 2432333435364484134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów