Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
to sa dwie rozne rzeczy - szybkostrzelnosc aparatu i szybkosc AF.
To sie b.czesto zdaza ze AF nie nadaza za motywem - w zaleznosci od ruchu motywu , mimo wysokiej szybkostrzelnosci.

akurat w szerokim kacie sytuacja jest stosunkowo prosta - nigdy AF nie bedzie tak szybki jak MF, a wiec nastawa z gory na przewidywana odleglosc i miescimy sie w GO. Szybciej sie nie da , af jest wiec bez znaczenia.
Pracowałem ze szkłami w manualu i wiem jak to się je i czym to smakuje na koniec. Jednak wolę AF. Z prostej przyczyny - czasami zdarza mi się, że użyję lampy i wtedy chociaż AF-S robi robotę. Wiem, że szeroki kąt ma swoje ograniczenia. Co gorsza, staram się pogodzić małą GO z szerokim kątem i AF. Czasami się to udaje

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
Kwestia techniki fotografowania - zawsze kiedys braknie szybkosci AF - rowniez w R6. Tutaj R6 nie wnosi nic rewolucyjnego.
Zreszta AF w trybie C przewiduja ruch zakladajac, ze jest on jednostajny w momencie pomiaru i wkrotce , tzn nastawa odlegosci nastepuje z wyprzedzeniem przewidujacym opoznienie aparatu . Jesli ruch nie jest jednostajny , to nastawa nie moze byc prawidlowa - to jest jedna z przyczyn bledow nie do przeskoczenia, gdyz zmiany przyspiesszenia przewidziec sie nie da.

Zawsze bedzie Jakis motyw , ze AF nie nadazy.

Aktualnie najszybszy AF Maja jednak wciaz d1x i d6 , to sie pewnie juz wkrotce zmieni.

pomijam fakt , ze warto odczekac na usuniecie bledow choroby dzieciecej w R6 , ktore sie juz pojawiaja.
Zgadzam się z tym, co piszesz. Niemniej jednak, zmieniając sprzęt chcę poprawić statystykę celnych strzałów, a mogę sobie na to pozwolić $$$ i technika robienia zdjęć ma już na tym etapie zdarzeń mało wpływu. Dlatego wymyślono A9/II, czy D1xIII, które miażdżą ceną i celnością.

Dla Sony A6600 jest dedykowany świetny (podobno) 18-55F2.8, ale ja obszedłem to Sigmą 18-35F1.8 oraz Sigmą E 56F1.4. Zyskuję na świetle, co nie jest bez znaczenia przy APS-C. Natomiast moje doświadczenia z samochodami RC oraz A6600 oraz A7RIII pokazało, że AF-C ma spore niedobory. Nie dziwi to w A7RIII, które wyposażone jest w stary procesor i duża matrycę. A6600 mnie zawiodło pod tym względem, ale może już staję zbyt wymagający. D1xIII, A9 oraz A9II to puszki dedykowane do sportu. Podobno R6 również (wspólny sensor z D1xIII), ale tu moja wiedza bazuje na tym, co czytam i oglądam. Wedle pewnego francuskiego youtubera, R6 z AF-C ma 100% celnych strzałów, gdzie R5 w granicach 50%.

Cały mój dylemat bierze się z faktu, że R6 jest wycenione na poziomie A9. Dlatego tu jestem