Strona 156 z 156 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156
Pokaż wyniki od 1 551 do 1 559 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

A nie było to na 1 kwietnia?

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    A nie było to na 1 kwietnia?
    Data publikacji 31.01.2024

Miasto
    Łódź

Hejo,

mam pytanko do Was jakich ustawień AF i nie tylko używacie.
    We wszystkich lustrach miałem ustawiony AF na AF-on a na spuście blokowanie ekspozycji i strzał bez af.

W R6 próbowałem sobie to odtworzyć z tym, że dołożyłem pod gwiazdką AF z wykrywaniem twarzy i pod guzikiem nagrywania ustawiłem zmianę Oneshot/servo. Niby ok ale jakoś tak dużo zamieszania.

Przestawiłem aktualnie na AF i strzał w spuście migawki a AF-on ustawiłem tak, że szuka twarzy w servo. Przełączanie oneshot servo zostawiłem, ale w tej konfiguracji wydaje mi się, żę rzadko będę go używał.

wydaje mi się, że te ustawienia AF są fajne ale braknie blokady ekspozycji. Jasne, że mogę ustawić pod gwiazdką blokadę ale wtedy ciężko będzie użyć śledzenia twarzy i blokady ekspozycji

To ustawienie AF które teraz wdrożyłem wydaje się być optymalne, domyślnie oneshot a pod afon wykrywanie oka w servo. Nie znalazłem opcji, żeby wciśnięcie spustu do połowy odpalało af i blokowało ekspozycję. to by było idealne ale takie rzeczy to tylko w Erze

Chyba, żę nauczę się funkcjonować bez blokady ekspozycji w spuście a z wygodniejszym AF.

Tu pytanie do Was, zwłaszcza do tych którzy robią jakieś eventy i używają blokady ekspozycji. Jak sobie ogarnęliście tę klawiszologie?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Hejo,

mam pytanko do Was jakich ustawień AF i nie tylko używacie.
    We wszystkich lustrach miałem ustawiony AF na AF-on a na spuście blokowanie ekspozycji i strzał bez af.

W R6 próbowałem sobie to odtworzyć z tym, że dołożyłem pod gwiazdką AF z wykrywaniem twarzy i pod guzikiem nagrywania ustawiłem zmianę Oneshot/servo. Niby ok ale jakoś tak dużo zamieszania.

Przestawiłem aktualnie na AF i strzał w spuście migawki a AF-on ustawiłem tak, że szuka twarzy w servo. Przełączanie oneshot servo zostawiłem, ale w tej konfiguracji wydaje mi się, żę rzadko będę go używał.

wydaje mi się, że te ustawienia AF są fajne ale braknie blokady ekspozycji. Jasne, że mogę ustawić pod gwiazdką blokadę ale wtedy ciężko będzie użyć śledzenia twarzy i blokady ekspozycji

To ustawienie AF które teraz wdrożyłem wydaje się być optymalne, domyślnie oneshot a pod afon wykrywanie oka w servo. Nie znalazłem opcji, żeby wciśnięcie spustu do połowy odpalało af i blokowało ekspozycję. to by było idealne ale takie rzeczy to tylko w Erze

Chyba, żę nauczę się funkcjonować bez blokady ekspozycji w spuście a z wygodniejszym AF.

Tu pytanie do Was, zwłaszcza do tych którzy robią jakieś eventy i używają blokady ekspozycji. Jak sobie ogarnęliście tę klawiszologie?
    Wszystko w servo robie, śledzenie non stop włączone i wstępny punkt AF dla śledzenia. Kropka. Reszta ustawienia fabryczne.

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Nie wiem, jak jest R6, ja w Mark II mam ustawione zawsze servo, AF ON do śledzenia oka, a gwiazdka do ostrzenia w punkt.
    W menu mam wyłączone śledzenie, bo i tak zawsze uruchamia się przy naciśnięciu AF ON.
    I w zależności czy ludzie, czy ptaki/zwierzęta (poza innymi jeszcze małymi zmianami) podpisałem sobie w C1 i C2.

Miasto
    Łódź

Czyli jako metodę AF masz śledzenie i włączone servo? i wskazujesz punktem kogo aparat ma śledzić jak rozumiem. Bez zmiany funkcji przysicków.

Dopiero zaczyna Awatar enkoder
    Miasto
    Wrocław

Tak na szybko...

W menu głównym SERVO mam włączone, a śledzenie wyłączone
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	35
Rozmiar:	57,7 KB
ID:	19979

A przyciski z tyłu, pod kciukim mam skonfigurowane jak poniżej...

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	34
Rozmiar:	64,1 KB
ID:	19980

Nazwa:	3.jpg
Rozmiar:	63,4 KB
ID:	19981

Dodatkowo pod tym przyciskiem mam ustawione całkowite śledzenie czegokolwiek

Nazwa:	4.jpg
Rozmiar:	49,4 KB
ID:	19982

Przy ustawieniach pod ptaki, prawie wszystkie ustawienia bazowałem na tym filmie...

https://www.youtube.com/watch?v=fCkRJ4nEn_k

Z czasem pozmieniałem niektóre, bo mam swoje fanaberie , ale większość się sprawdza.
    Jak się później okazało, nie tylko do ptaków, ale do wielu innych rzeczy również.

Miasto
    Łódź

Przepraszam, miała być odpowiedź z cytatem z @robertskc7. Niemniej jednak dziękuję za Twój czas @enkoder Twoje ustawienia były dla mnie jasne
    Ostatnio edytowane przez mwitek ; 02-05-2025 o 13:40

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Czyli jako metodę AF masz śledzenie i włączone servo? i wskazujesz punktem kogo aparat ma śledzić jak rozumiem. Bez zmiany funkcji przysicków.
    Dokładnie tak.

Strona 156 z 156 PierwszyPierwszy ... 56106146154155156

Uprawnienia umieszczania postów