A nie było to na 1 kwietnia?![]()
A nie było to na 1 kwietnia?![]()
Hejo,
mam pytanko do Was jakich ustawień AF i nie tylko używacie.
We wszystkich lustrach miałem ustawiony AF na AF-on a na spuście blokowanie ekspozycji i strzał bez af.
W R6 próbowałem sobie to odtworzyć z tym, że dołożyłem pod gwiazdką AF z wykrywaniem twarzy i pod guzikiem nagrywania ustawiłem zmianę Oneshot/servo. Niby ok ale jakoś tak dużo zamieszania.
Przestawiłem aktualnie na AF i strzał w spuście migawki a AF-on ustawiłem tak, że szuka twarzy w servo. Przełączanie oneshot servo zostawiłem, ale w tej konfiguracji wydaje mi się, żę rzadko będę go używał.
wydaje mi się, że te ustawienia AF są fajne ale braknie blokady ekspozycji. Jasne, że mogę ustawić pod gwiazdką blokadę ale wtedy ciężko będzie użyć śledzenia twarzy i blokady ekspozycji![]()
To ustawienie AF które teraz wdrożyłem wydaje się być optymalne, domyślnie oneshot a pod afon wykrywanie oka w servo. Nie znalazłem opcji, żeby wciśnięcie spustu do połowy odpalało af i blokowało ekspozycję. to by było idealne ale takie rzeczy to tylko w Erze![]()
Chyba, żę nauczę się funkcjonować bez blokady ekspozycji w spuście a z wygodniejszym AF.
Tu pytanie do Was, zwłaszcza do tych którzy robią jakieś eventy i używają blokady ekspozycji. Jak sobie ogarnęliście tę klawiszologie?
Nie wiem, jak jest R6, ja w Mark II mam ustawione zawsze servo, AF ON do śledzenia oka, a gwiazdka do ostrzenia w punkt.
W menu mam wyłączone śledzenie, bo i tak zawsze uruchamia się przy naciśnięciu AF ON.
I w zależności czy ludzie, czy ptaki/zwierzęta (poza innymi jeszcze małymi zmianami) podpisałem sobie w C1 i C2.
Czyli jako metodę AF masz śledzenie i włączone servo? i wskazujesz punktem kogo aparat ma śledzić jak rozumiem. Bez zmiany funkcji przysicków.
Tak na szybko...
W menu głównym SERVO mam włączone, a śledzenie wyłączone
A przyciski z tyłu, pod kciukim mam skonfigurowane jak poniżej...
Dodatkowo pod tym przyciskiem mam ustawione całkowite śledzenie czegokolwiek
Przy ustawieniach pod ptaki, prawie wszystkie ustawienia bazowałem na tym filmie...
https://www.youtube.com/watch?v=fCkRJ4nEn_k
Z czasem pozmieniałem niektóre, bo mam swoje fanaberie, ale większość się sprawdza.
Jak się później okazało, nie tylko do ptaków, ale do wielu innych rzeczy również.
Przepraszam, miała być odpowiedź z cytatem z @robertskc7. Niemniej jednak dziękuję za Twój czas @enkoder Twoje ustawienia były dla mnie jasne![]()
Ostatnio edytowane przez mwitek ; 02-05-2025 o 13:40